Nevoia unul spital de arși, conștientizată abia după Colectiv. Ioan Lascăr, dezvăluire despre aerul respirat de pacienții arși, în spital: Atunci și-au dat seama cât de importantă e îngrijirea arșilor

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Nevoia unul spital de arși, conștientizată abia după Colectiv - Foto: Freepick
Nevoia unul spital de arși, conștientizată abia după Colectiv - Foto: Freepick

Necesitatea înființării unui spital de mari arși, în România, a fost conștientizată la cel mai înalt nivel abia după tragedia de la Colectiv. Ioan Lascăr ne-a vorbit despre unitatea de arși pe care și-a dorit să o înființeze și despre aerul din saloanele pacienților arși.

Dacă ar fi să facem o scurtă trecere în revistă a uriașei activități profesionale a academicianului profesor emerit dr. Ioan Lascăr, v-am spune că este posesor al unui doctorat în științe medicale, Doctor "Honoris Causa", șef clinică Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul de Urgență Floreasca din București.

Ioan Lascăr are la activ peste 20 de procedee chirurgicale realizate în premiera națională în domeniul microchirurgiei reconstructive, începând cu prima replantare efectuată în România și continuând cu reconstrucția esofagiană cu ansă intestinală transferată liber, reconstrucție mamară cu lambouri musculo-tegumentare, reconstrucție perete toracic, reconstrucție mână cu transfer tridigital etc.

În toată cariera sa, Ioan Lascăr s-a implicat activ și a luptat pentru înființarea unei unități pentru marii arși din România, un lucru care a devenit posibil abia după 20 de ani de la primele sale acțiuni și abia după ce România s-a confruntat cu, probabil, cea mai mare tragedie, Colectiv.

"Am un dosar consistent care arată demersurile făcute la zecile de miniștri ai Sănătății care s-au succedat, în ideea de a obține de la nivelul decidenților aprobarea oficială pentru înființarea acestui nou tip de structură sanitară în România, în condițiile de tehnologie și de calitate a resursei umane, adică o Unitate de arși.

Sintagma aceasta de spital de arși nu mai este compatibilă cu conceptul actual. Pacientul ars fiind cel mai complex și costisitor tip de pacient imaginabil, nu poate fi îngrijit într-un spital monodisciplinar.

Deci Spitalul de arși ar fi un spital monodisciplinar, se ocupă numai de arși. Nu! Arsul fiind cel mai complex tip de pacient imaginabil, poate avea nevoie în orice moment, în orice secundă, de asistență multidisciplinară: gastroenterologie, chirurgie toracică, anestezie, terapie intensivă, nu mai spun că este un bolnav dependent de ATI, chirurgie generală, ortopedie, chirurgie toracică, deci o mulțime de complicații.

Și deci conceptul modern este să ai o unitate de arși, spune Ioan Lascăr, care a completat că este vorba despre "o structură care funcționează într-un spital multidisciplinar cu profil de urgență. Adică într-un spital în care orice secundă, un pacient ars grav, care are o complicație să poată beneficia în secunda doi de asistența calificată la standardul cel mai înalt de calitate".

"Într-un spital monodicipinar, un pacient care ars, care ar face o hemoragie digestivă superioară, complicație frecventă în arșii grav, ar necesita un consult de gastroenterologie. Nu am un gastroenterolog într-un spital monodisciplinar și atunci apelez la un coleg din Spitalul de Urgență care nu poate veni azi, vine mâine. Evident că până mâine e posibil să nu mai am nevoie de consultul respectiv", a mai spus el.

Necesitatea înființării unui spital de mari arși în România a fost conștientizată la cel mai înalt nivel abia după tragedia de la Colectiv

 

Momentul Colectiv a fost un moment nefast pentru Ioan Lascăr, când din senin a fost acuzat de lucruri total nesustenabile juridic la vremea respectivă, în anul 2015. În ce constau aceste lucruri, ne-a explicat Ioan Lascăr.

"Necesitatea înființării unei astfel de noi structuri sanitare în România a fost conștientizată la cel mai înalt nivel, deci la nivelul decidenților, dar și la nivelul media odată cu nefericitul accident de la Colectiv. Atunci toată lumea a conștientizat cât de importantă e îngrijirea arșilor în anumite condiții de calitate", ne-a mai spus Ioan Lascăr.

"În 2015, la nefericitul moment în care s-a produs accidentul Colectiv, unitatea era existentă, infrastructura, clădirea, deci, pentru a putea înființa această primă unitate de arși grav din România, la nivelul Spitalului de Urgență Floreasca, spital multidisciplinar cu profil de urgență, a fost nevoie să creăm un spațiu, infrastructură nouă.

S-au supraetajat două clădiri în corpul de clădire de Urgență de la Floreasca, corp de clădire pe cele două nivele, care era destinat în exclusivitate funcționării unității de arși.

Era vorba de anumite suprafețe, circuite care urmau ulterior să fie mobilate cu echipamentele necesare asigurării standardului de calitate asistenței complexe, extrem de complexe, impuse de îngrijirea bolnavilor", ne-a spus Ioan Lascăr.

În Spitalul de arși aerul este sterilizat: Nu-l procesează doar din punctul de vedere al temperaturii, ci și din punctul de vedere al calității bacteriologice

 

La spitalul de arși, curățenia este esențială, pentru că un om cu pielea arsă nu mai are niciun fel de protecție în fața microorganismelor, lucru confirmat de Prof. Dr. Emerit. Ioan Lascăr care ne-a explicat că acesta nu este singurul lucru de care se ține cont. 

Potrivit medicului, în astfel de secții, aerul este tratat și sterilizat.

"Inclusiv aerul este tratat într-o astfel de unitate. Deci este o centrală, o stație de aer care sterilizează aerul, deci nu-l procesează doar din punctul de vedere al temperaturii, ci și din punctul de vedere al calității bacteriologice, a sterilizării aerului pe care îl respiră pacientul.

Fiecare pacient este internat într-un salon care are echipamente care sunt aproape echivalente cu complexitate echipamentelor dintr-o sală de operație. Deci, la nevoie, un astfel de pacient poate beneficia de anumite gesturi chirurgicale chiar în patul și în salonul care este dedicat în exclusivitate", a conchis medicul Ioan Lascăr.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel