"Nisip la rinichi" NU există! Ce este ESWL și cum tratăm calculii renali

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Nisip la rinichi Foto: Pexels @KindelMedia
Nisip la rinichi Foto: Pexels @KindelMedia

Ce este ESWL sau litotriția extracorporeală, care e adevărul "nisipului la rinichi" și la cât timp trebuie să facem analize.

"Litotriția extracorporeală sau ESWL este o procedură non-invazivă, se face cu un aparat atașat la nivelul lombei în funcție de localizarea pietrei. Când vorbim de o piatră localizată pe ureter, dar fară o obstrucție necorectată, fără fenomene septice infecțioase, putem proceda la acest timp de tratament non-invaziv. Practic, aparatul respectiv transmite niște unde ultrasonice care, prin penetrabilitate, prin perete, ajung printr-o țintă pe ureter sau o țintă ecografic, ajung să fragmenteze piatra, urmând a fi eliminată prin curgerea fiziologică a urinei.

Descoperirea poate fi incidentală. Frecvent, pacineții descoperă la o ecografie de rutină că au calculi nesemnificativi sau calculi nedublați de simptomatologie.

Nu neapărat toți calculii trebuie tratați.

Există anumite perofesii care au indicație de a trata anumiți calculi, care sunt descoperiți incidentali. Spre exemplu, piloții! Imaginați-vă ce se poate întâmpla la un pilot care are o cursă de linie și îl apucă colica în timpul cursei. Poate fi o problemă majoră. Militarii de asemenea. Sunt anumite profesii dedicate în care trebuie să ne gândim, prin evaluările pe care ei le au de rutină...", a declarat medicul Mihai Dobra, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Piatră la rinichi, simptome și tratament: REAPARE la 5 ani. 40% - 50% dintre pacienții cu litiază vor face din NOU!

"Nisip la rinichi" nu există

 

"Conceptul de nisip e unul foarte volatil. Nu sunt de acord cu el! Termenul nu se aplică pentru lumea medicală. E un termen pentru zona de construcții, decât de partea medicală. Noi folosim calculi, litiază, îi dăm o dimensiune, îi dăm o localizare.

Pentru a fi foarte relativ, folosești termenul de nisip. Nu-i dai o încărcătură ecografiei. Nici documentația nu e atât de serioasă. Poate fi interpretată ori că are, ori că nu are. De aici pleacă "nisip la rinichi".

Pot fi microcalcificări, pot fi microcalculi... discuția ecografică e cu totul diferită", a mai spus medicul. 

Litiaza urinară, ce este și cine o face. Dobra: Consumați Vitamina C, lămâie, pătrunjel și APĂ

Cât de des trebuie să facem evaluările medicale?

 

"E foarte important ce avem în familie. Dacă avem în familie istoric de litiază...

Dacă am suferit o operație de exemplu, e indicat să ascultăm sfatul medicului urolog, cel care a făcut tratamentul inițial și o să vă cheme la reevaluări.

Calculii au, din păcate, capacitatea de a avea și ei adiții succesive. Lăsați în pace, ei nu o să se limiteze, ci o să crească!", ne-a mai spus Mihai Dobra.

 

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel