Nutrientul care scade riscul de ateroscleroză. Care sunt cele mai bune surse alimentare și care este aportul recomandat
Descoperă nutrientul esențial care poate reduce riscul de boli cardiovasculare aterosclerotice și de ce o dietă echilibrată este importantă pentru menținerea sănătății...
Colina, un nutrient vital care se găsește în ouăle integrale, soia și legumele crucifere, este studiată pentru potențialele sale beneficii pentru sănătatea inimii. Un nou studiu publicat în BMC Public Health și-a propus să clarifice legătura dintre aportul de colină și bolile cardiovasculare aterosclerotice la adulți și să examineze modul în care colina afectează sindromul metabolic și factorii de risc ai acestuia.
Rezultatele au arătat că un aport moderat de colină a fost asociat cu un risc mai mic de boală cardiovasculară aterosclerotică, dar nu s-a găsit nicio asociere semnificativă între aportul de colină și sindromul metabolic.
Experții recomandă să se consume colină din alimente integrale și să se facă schimbări în stilul de viață pentru a preveni bolile de inimă. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces, în principal din cauza aterosclerozei. Factorii de risc tradiționali, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul și sindromul metabolic, sunt bine cunoscuți, dar rolul componentelor dietetice specifice în bolile cardiovasculare aterosclerotice este mai puțin clar, potrivit MedicalNewsToday.
Colina și riscul de boală cardiacă aterosclerotică
Un studiu la care au participat 5.525 de adulți americani cu vârste de peste 20 de ani, colectați prin intermediul National Health and Nutrition Examination Survey, a constatat că peste 76% dintre aceștia prezentau obezitate abdominală. Studiul a identificat boala cardiovasculară aterosclerotică la participanții cu cel puțin una dintre următoarele afecțiuni: insuficiență cardiacă congestivă, boală coronariană, angină pectorală, atac de cord sau accident vascular cerebral.
Participanții au fost împărțiți în două grupuri: cei cu boală cardiovasculară aterosclerotică și cei fără. Sindromul metabolic a fost determinat de prezența a cel puțin trei factori de risc: glicemie ridicată la post, tensiune arterială, trigliceride, circumferința taliei sau colesterol scăzut de lipoproteine cu densitate mare (HDL).
Aceștia au fost clasificați ca având afecțiuni precum diabet, hipertensiune și dislipidemie pe baza valorilor sanguine sau a utilizării de medicamente. Cercetătorii au folosit două anchete alimentare de 24 de ore pentru a calcula aportul mediu de colină și au analizat modul în care aportul de colină se leagă de bolile cardiovasculare aterosclerotice cu ajutorul unui software statistic.

Foto: Freepik
Consumul moderat de colină protejează inima
Un studiu a constatat că beneficiile optime pentru sănătatea inimii pe care le aduce aportul de colină pot apărea la niveluri specifice, atât un aport prea mic, cât și unul prea mare fiind mai puțin benefic.
Un aport de colină de aproximativ 244 de miligrame pe zi pentru femei și 367 de miligrame pe zi pentru bărbați a părut să ofere beneficii pentru sănătatea inimii, care sunt mai mici decât aporturile adecvate ale National Institutes of Health pentru adulții cu vârsta de 19 ani și peste. Aportul de colină din a treia cuartilă a fost potențial legat de șanse mai mici de insuficiență cardiacă congestivă și accident vascular cerebral.
Consumul a mai mult de 342 miligrame pe zi a crescut ușor riscul de insuficiență cardiacă, dar nu a afectat semnificativ riscul de accident vascular cerebral. A fost observată o relație inversă și neliniară între colină și bolile cardiovasculare aterosclerotice, mai puțin notabilă la bărbați.
Studiul nu a constatat nicio legătură semnificativă între aportul de colină și sindromul metabolic și componentele acestuia, ceea ce contrastează cu cercetările recente care sugerează că un aport mai mare de colină a fost asociat cu niveluri mai scăzute ale anumitor componente ale sindromului metabolic la adulții cu obezitate.
Studiul privind efectul protector al colinei asupra bolilor cardiovasculare aterosclerotice a fost criticat pentru natura sa observațională, dependența de chestionarele dietetice și lipsa datelor privind sursa plasmatică de TMAOT încredere. Relația neliniară a studiului sugerează că mai multe suplimente nutritive nu sunt întotdeauna mai bune.
Cu toate acestea, un defect major în proiectarea studiului a fost combinarea diferitelor boli, ceea ce ar fi putut compromite analiza datelor. Medicul Philip Nimoityn a subliniat necesitatea unor studii prospective, controlate, cu o mai bună determinare a aportului de colină din alimentație și a analizei rezultatelor bolilor, cu o definiție mai specifică și mai coerentă a diferitelor stări de boală cardiacă.
Cele mai bune surse alimentare
Kiran Campbell, un dietetician autorizat specializat în sănătatea inimii, recomandă ca cea mai bună modalitate de a obține o cantitate adecvată de colină în fiecare zi este să urmați o dietă echilibrată care să includă diferite tipuri de alimente bogate în colină. Acesta evidențiază unele dintre cele mai bune surse alimentare de colină, printre care se numără ouăle integrale, peștele, produsele lactate, organele și carnea roșie, cartofii roșii, ciupercile shiitake, nucile și semințele, cerealele integrale, legumele crucifere și leguminoasele.
Majoritatea adulților nu consumă cantități adecvate de colină și este posibil să aibă nevoie să consume mai mult. În loc să crească consumul de alimente de origine animală bogate în grăsimi saturate, Campbell recomandă să se opteze pentru mai multe proteine slabe și pentru surse alimentare de colină de origine vegetală.
O dietă echilibrată și sănătoasă pentru inimă, potrivit lui Nimoityn, este probabil să conțină cantități adecvate de colină fără a suporta riscul unui posibil supradozaj cu produse de suplimente nutritive disponibile în comerț. Acesta subliniază importanța combinării unei diete sănătoase pentru inimă cu alte măsuri, cum ar fi exercițiile fizice regulate, evitarea fumatului, prevenirea obezității și gestionarea agresivă a nivelurilor de colesterol și trigliceride.
-
-
-
-
Reducerea riscurilor asociate tutunului. Modele de succes10.12.2025, 12:32
-
Virusul copilăriei care poate provoca cancer de vezică după zeci de ani10.12.2025, 12:06
Noile valori la care se consideră că ai hipertensiune
Hipertensiunea ucide peste 10 milioane de oameni pe an. Majoritatea deceselor ar putea fi prevenite
Inteligența Artificială poate prezice stopul cardiac cu până la două săptămâni înainte de declanșare
Acest semn îți arată că ești la două săptămâni distanță de un infarct. La ce să fii atent.
Probleme cardiace minore ar putea indica un risc timpuriu de demență
Problemele cardiace minore sunt asociate cu degradarea creierului.
Semnalul ascuns al colesterolului periculos. Ce indicii oferă ochii
Jumătate dintre atacurile de cord nu sunt din cauza arterelor. Care este cauza infarctului
Un aditiv din plastic, asociat cu peste 356.000 de decese cauzate de bolile de inimă
Aditivul găsit la orice pas, asociat cu decesele din cauze cardiovasculare. Crește dramatic inflamația din organism.
Cum să oprești colesterolul rău înainte să-ți distrugă inima
Avertisment privind atacurile de cord silențioase. Simptomele pot trece neobservate
Unul din trei atacuri de cord lovește în tăcere, fără dureri în piept și fără semnale clare. Medicii trag un semnal de alarmă.
Generațiile născute după 1960, mai expuse riscului de moarte din cauza bolilor cardiovasculare
Boala gravă la care ești expus dacă ești născut după ACEST AN. Riscurile pot fi mortale.
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze.
EXCLUSIV Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă. Le consumi zilnic și cresc riscul de boli cardiace cu 46%.
Adevărul din spatele suplimentelor care promit să-ți curețe vasele de sânge
Ghiduri noi pentru colesterol și prevenția bolilor cardiovasculare
De ce apare durerea în piept în timpul unui infarct
De ce apare durerea în piept, cel mai important semn al unui infarct miocardic?
Antidotul care reduce semnificativ colesterolul ridicat. Are efect major
Antidotul care reduce semnificativ colesterolul ridicat. Are efect major.
EXCLUSIV Metode pentru tratarea inimii și a vaselor mari fără operație. Prof. dr. Horațiu Moldovan: Orice complicație, rezolvată imediat
Simptomul surprinzător al infarctului pe care majoritatea femeilor îl ignoră
Simptomul surprinzător al infarctului pe care majoritatea femeilor îl ignoră. Nu este vorba de durerea în piept.
Bacteriile din gură care pot declanșa atacuri de cord
Care este tensiunea arterială normală?
Fluctuațiile tensiunii, impact grav asupra creierului
Insuficiența cardiacă letală, un nou tratament. Enzima ALPK2 ar putea proteja inima prin activarea TPM1
Tratamentul care îți protejează inima de cea mai letală afecțiune.
