Obezitate auto-perpetuantă, slăbești mai greu în timp
Obezitate auto-perpetuantă, slăbești mai greu în timp: Obezitatea este o afecțiune care apare atunci când o persoană are un exces foarte mare de greutate sau de grăsime corporală, care le...
Obezitatea este o afecțiune care apare atunci când o persoană are un exces foarte mare de greutate sau de grăsime corporală, care le afectează sănătatea. Un medic specialist în boli de nutriție va sugera, de obicei, că o persoană are obezitate dacă are un indice de masă corporală mare.
Indicele de masă corporală (IMC) este un instrument pe care medicii îl utilizează pentru a evalua dacă o persoană are o greutate adecvată pentru vârsta, sexul și înălțimea a. Măsurarea combină înălțimea și greutatea.
Obez, supraponderal, normal și subponderal
Un IMC cuprins între 25 și 29,9 indică faptul că o persoană este supraponderală, adică are exces de greutate. Un IMC de 30 sau peste sugerează că o persoană poate avea obezitate.
Dacă IMC este de 18,49 sau mai puțin, persoana în cauză este subponderală și are greutate normală dacă IMC este între 18,50 și 24,99.
Alți factori, cum ar fi raportul dintre mărimea taliei și a șoldului (WHR), raportul talie-înălțime (WtHR) și cantitatea și distribuția de grăsime pe corp, joacă, de asemenea, un rol în determinarea a cât de sănătoasă este greutatea și forma corpului unei persoane.
Dacă o persoană are obezitate și o greutate în exces, acest lucru poate crește riscul de a dezvolta o serie de afecțiuni, inclusiv sindromul metabolic, diabet, boli cardiovasculare, artrită și unele tipuri de cancer.
Menținerea unei greutăți sănătoase sau pierderea kilogramelor în plus prin dietă și exerciții fizice este o modalitate de a preveni sau a reduce obezitatea. În unele cazuri, o persoană poate avea nevoie de o intervenție chirurgicală.
Mecanism de auto-conservare și auto-perpetuare
Cea mai mare problemă, însă, când ești obez sau supraponderal și vrei să slăbești este că cele două stări sunt auto-perpetuante! Adică, cu cât o persoană este supraponderală sau obeză mai mult timp, cu atât este mai greu să scadă în greutate.
Rezultatele unui studiu asupra șoarecilor, publicat în revista Nature Communications, în 2015, a sugerat că cu cât o persoană are depozitată mai mult timp grăsime în plus, cu atât este mai puțin probabil ca organismul să ardă respectiva grăsime, din cauza unei proteine sau a unei gene numite sLR11.
Se pare că cu cât o persoană are mai multă grăsime, cu atât corpul va produce mai mult sLR11. Proteina blochează capacitatea organismului de a arde grăsimea, ceea ce face mai greu să elimine greutatea în plus.
Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge din Marea Britanie s-au concentrat pe proteina sLR11 și au descoperit că șoarecii care nu au acestă genă au slăbit mai mult și mai repede decât cei care au avut-o.
Practic, cu cât mai multă grăsime ai cu atât e mai puternic mecanismul de auto-conservare și auto-perpetuare dat de gena respectivă, se arată într-un material dat publicității de Universitatea Cambridge.
Studiul integral, publicat în revista Nature, poate fi consultat AICI.
-
Pune câteva frunze de dafin în dulap. Te vei îndrăgosti de acest truc26.12.2025, 21:36
-
AVC este de la inimă: mit sau adevăr?26.12.2025, 18:27
-
De ce respirația miroase a gunoi după ce mănânci ceapă?26.12.2025, 17:54
-
3 alimente care chiar reduc balonarea26.12.2025, 17:01
-
Ceaiul care desfundă nasul instant26.12.2025, 15:50
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
EXCLUSIV Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
EXCLUSIV Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
EXCLUSIV Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Diabetul care nu are legătură cu zahărul
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Somnul scurt în timpul săptămânii crește riscul de diabet, chiar și după recuperarea de weekend
EXCLUSIV Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
