Obezitate, în ce fel sunt afectați pacienții care necesită un transplant renal

Mâncatul târziu ar duce la obezitate, arată un studiu
Mâncatul târziu ar duce la obezitate, arată un studiu

Pacienții obezi care necesită transplant renal renunță la această intervenție din cauza greutății lor, dar un nou studiu suține că nu ar trebui să se întâmple acest lucru în toate cazurile de obezitate. Cercetătorii au descoperit că rinichii puși pacienților obezi s-au comportat la fel ca și cei transplantați la pacienții cu greutate normală. În plus, nu a fost observată nici o diferență în supraviețuirea pacientului, indiferent de greutate.

,,Creșterea accesului la transplant va avea un impact semnificativ asupra calității vieții și a longevității pentru acești pacienți, în comparație cu dializa pe termen lung", a declarat dr. Bhavna Chopra, un nefrolog la Spitalul General Allegheny din Pittsburgh și cercetător implicat într-un studiu care a folosit informații din baza de date privind Rețeaua comună de distribuire a organelor din 2006 până în 2016 pentru pacienții cu diferite niveluri ale indicelui de masă corporală (IMC).

Specialistul american este de părere că multe centre de transplant au delimitări arbitrare care împiedică pacienții obezi să ia în considerare un transplant de rinichi, informează WebMd.com.

,,Greutatea unui pacient nu ar trebui să fie singura determinantă a eligibilității bolnavului pentru transplant. Obezitatea este o problemă atunci când vine vorba de transplantul de rinichi, deoarece riscul complicațiilor în timpul intervenției chirurgicale sunt mai mari pentru pacienții obezi, la fel și posibilele complicații cu organul în sine. Dar decizia ar trebui să fie luată de la caz la caz, nu doar în funcție de greutate", a adăugat nefrologul.

Cercetătorii din Pittsburgh au asociat rinichii de la același donator decedat cu destinatarii care aveau diferite IMC-uri. Ei au descoperit că, deși pacienții cu IMC de 19 până la 25 au fost ideali pentru transplantul de rinichi, nu a existat nicio diferență în supraviețuirea generală a pacientului în toate IMC-urile. Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din S.U.A., un IMC de 18.5 până la 24.9 este considerat normal, un pacient care are un indice între 25-29.9 este supraponderal, iar peste 30 este obez.

Datele studiului vin în sprijinul pacienților obezi pentru transplantul de rinichi, chiar dacă efectele pe termen lung ale transplanturilor făcute la acești pacienți nu sunt cunoscute. Dr. David Klassen, medicul-șef al Rețelei comune de organe, a declarat că ,,nu este clar dacă supraviețuirea globală este aceeași ca și în cazul pacienților cu greutate normală sau dacă rinichiul transplantat rămâne funcțional. Studiile au arătat că obezitatea are un efect asupra viabilității organului transplantat. Totuși, o abatere absolută în obezitate probabil nu este cel mai bun mod de abordare, fiind indicată o abordare mai individualizată", a spus Klassen.

În prezent, așteptarea medie pentru un transplant de rinichi este de trei până la cinci ani, timp care le oferă pacienților posibilitatea de-a scăderea în greutate și a fi în cea mai bună formă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel