Obezitate: peste 250 de milioane de copii ar putea fi obezi până în 2030

Angela Sabău |
Data publicării:

Obezitatea la copii ar putea deveni în curând boala secolului. Ultimele date statistice arată previziuni sumbre la acest capitol, în următorii 10 ani.

Peste 250 de milioane de copii și adolescenți de vârstă școlară vor fi clasificați ca obezi până în 2030, punând presiune uriașă asupra sistemelor de asistență medicală, avertizează un nou raport privind obezitatea copilăriei.

În prezent există 158 de milioane de copii obezi în întreaga lume, potrivit primului Atlas of Obesity Childhood Federation al Federației Mondiale de Obezitate, care a calculat un scor de risc pentru obezitate în următorul deceniu pentru 191 de țări.

Raportul arată că cei mai expuși riscului de obezitate sunt copiii din țările în curs de dezvoltare din Africa, Asia și America Latină, ca urmare a stilului de viață în schimbare rapidă, odată cu popularitatea în creștere și comercializarea agresivă a mâncărurilor.

„Există o tranziție departe de dietele tradiționale și de modurile de a face lucrurile. Oamenii cheltuiesc mai puțină energie, devin mai sedentari și adoptă o dietă în stil occidental, care are un nivel ridicat de zahăr, ulei, amidon și grăsimi", a spus dr. Tim Lobstein, director de politică la WOF și unul dintre autorii raportului, a declarat pentru CNN.

Raportul a spus că nicio țară inclusă în atlas nu ar îndeplini ținta convenită la un summit al Organizației Mondiale a Sănătății din 2013, care a obligat ca nivelurile de obezitate la copii să nu fie mai mari în 2025 decât în perioada 2010 - 2012. El a adăugat că patru din cele cinci țări evaluate au șanse mai mici de 10% în acest sens.

Presiune pe sistemele de sănătate

Dr. Lobstein a declarat că a fost surprins de „creșterea extraordinară” a numărului de copii obezi prognozați de raport. Deoarece obezitatea din copilărie este strâns asociată cu obezitatea la vârsta adultă, aceasta ar pune o povară imensă asupra sistemelor de sănătate, având în vedere legătura cu bolile cronice precum diabetul, a avertizat el. 

"Acesta este un salt masiv. Va inunda sistemele de sănătate, în special în țările în curs de dezvoltare", a spus el.

În Statele Unite, 26,3% dintre copiii de cinci până la nouă ani și 24,2% dintre 10 și 19 ani ar fi obezi până în 2030, a declarat raportul, oferind țării o șansă de 17% de a atinge ținta OMS pentru 2025.

În termeni absoluti, SUA urmează să aibă 17 milioane de copii obezi până în 2030, cel mai mare număr după China și India.

Insulele Pacific, precum Insulele Cook și Palau, s-au clasat printre cele mai expuse riscurilor în următorul deceniu. Lobstein a spus că, pe lângă stilurile de viață mai puțin active, națiunile insulare depindeau mai mult de importurile de produse alimentare, care erau adesea foarte procesate și pline de zahăr și grăsimi.

El a adăugat că a crezut că o generație mai tânără va lua o poziție mai activistă față de obezitate - așa cum au făcut-o față de schimbările climatice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel