Medicamentul pentru hipertensiune care ar putea duce la suicid

Angela Sabău |
Data publicării:
Medicamente
Medicamente

Un medicament pentru hipertensiunea arterială ar putea fi asociat cu un risc mai mare de suicid. Cercetătorii au analizat două tipuri de medicamente și le-au comparat.

Un nou tip de medicamente pentru hipertensiunea arterială ar putea fi asociat cu un risc crescut de suicid, sugerează un nou studiu.

Persoanele care iau blocanți ai receptorilor angiotensinei (ARBs) par să fie mai susceptibili să moară prin sinucidere, în comparație cu cei care iau un alt tip de medicament pentru tensiunea arterială numit inhibitori ACE, au descoperit cercetătorii.

Rezultatele au arătat că pacienții care foloseau ARB aveau un risc de deces din cauza suicidului cu 63% mai mare față de persoanele care luau inhibitori ACE. Dar studiul nu a putut dovedi o relație cauză-efect.

„Există un motiv de îngrijorare”, a spus cercetătorul principal Muhammad Mamdani, director al Centrului de Cercetare în Sănătate Aplicată al Institutului de Cunoștințe Li Ka Shing de la Spitalul St. Michael din Toronto. El a menționat că e nevoie de mai multe studii până la decizia de a schimba prescripțiile medciale ale tuturor pacineților care iau acest tip e emdicament. „Dar, cu siguranță, dacă aș avea de ales ca pacient, aș alege inhibitorul ACE, nu ARB”, a concluzionat Mamdani.

Acțiune diferită a medicamentelor

Ambele, ARB și ACE, funcționează prin interferarea acțiunii angiotensinei II, un hormon din organism care determină restrângerea vaselor de sânge.

ARB acționează prin blocarea capacității angiotensinei II de a se lega cu receptorii și a comanda vaselor de sânge să se îngusteze, în timp ce inhibitorii ACE scad efectiv cantitatea de hormon produsă în corp.

Ambele medicamente sunt utilizate pe scară largă pentru a trata hipertensiunea arterială, boli renale cronice, insuficiență cardiacă și diabet, au spus autorii studiului în notele de fond.

Mamdani și colegii săi au urmărit noile lor cercetări pe baza unor studii anterioare care sugerează că ARB-urile ar putea fi legate de riscul de suicid.

Folosind baze de date canadiene de sănătate, cercetătorii au identificat 964 de persoane care au murit prin sinucidere în termen de 100 de zile de la primirea rețetei fie ARB, fie inhibitor ACE. Au comparat apoi acei oameni cu un grup de control de puțin peste 3.000 de persoane care, de asemenea, au luat oricare tip de medicamente pentru tensiunea arterială.

Rezultatele au arătat că persoanele care iau ARB aveau un risc semnificativ mai mare de sinucidere statistic, decât cele cu un inhibitor ACE.

"Este un set de medicamene destul de frecvent utilizat, iar multe persoane ar fi afectate de acesta. Anumite persoane, mai ales dacă sunt susceptibile de tulburări de dispoziție, pot fi chiar mai expuse riscului", a spus Mamdani.

El a menționat că ARB ar putea determina creșterea nivelului de angiotensină II în creier.

„Acest lucru ar putea fi legat de tulburările de dispoziție și asta ar putea declanșa un comportament de tip suicid”, a sugerat Mamdani.

Dovezi insuficiente

Cu toate acestea, în prezent nu există dovezi că angiotensina II are vreo legătură cu stările de spirit sau intenția suicidului, a spus dr. Robert Carey, decan emerit al Școlii de Medicină a Universității din Virginia.

De asemenea, studiul nu a evaluat abuzul de substanțe subiacente, spitalizările anterioare de sănătate mintală sau vizitele anterioare ale departamentului de urgență, a spus dr. Suzanne Steinbaum, cardiolog cu Spitalul Mount Sinai din New York.

Studiul a fost publicat online pe 16 octombrie în JAMA Network Open.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel