Obezitatea ar putea fi declarată boală. Argumentele pro și contra ale oamenilor de știință

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Grăsimea abdominală
Grăsimea abdominală

Obezitatea ar putea fi declarată boală. Cercetătorii susțin că îndeplinește definiția termenului de „boală”. Alții, însă, nu sunt de acord.

Obezitatea afectează tot mai multe persoane, doar în Anglia sunt aproape o treime din populație obezi, iar cifrele sunt în creștere. Experții vorbesc despre  o posibilă recunoaștere a obezității ca boală, potrivit BMJ.

Obezitatea, în care excesul de grăsime corporală s-a acumulat într-o asemenea măsura încât sănătatea poate fi afectată, îndeplinește definiția diin dicționar al termenului de „boală”, argumentează profesorul John Wilding de la Universitatea din Liverpool si Vicky Mooney, reprezentând Coaliția Europeană pentru Persoanele care trăiesc cu obezitate ECPO).

Ei subliniază faptul că mai mult de 200 de gene influențează greutatea și majoritatea sunt exprimate în creier, sau în țesutul adipos. Astfel, greutatea corporală, distribuția grăsimilor și riscul de complicații sunt puternic influențate de biologie - nu este vina unui individ în cazul în care dezvoltă obezitatea, potrivit medicalxpress.com.

Ei susțin că recenta creștere rapidă a obezității nu se datorează geneticii, ci unui mediu modificat (disponibilitatea și costul alimentelor, mediul fizic și factorii sociali).

Obezitatea ca boală, păreri pro

Cu toate acestea, opinia pe scară largă este că obezitatea este provocată de sine și că este în întregime responsabilitatea individului de a face ceva în legătură cu aceasta, în timp ce profesioniștii din domeniul sănătății par să nu fie informați cu privire la complexitatea obezității și la ceea ce doresc pacienții cu obezitate.

Recunoașterea obezității ca o boală cronică cu complicații severe, mai degrabă decât o alegere a stilului de viață, ar trebui să contribuie la reducerea stigmatizării și a discriminării cu care se confruntă mulți oameni cu obezitate, adauga ei.

Ei nu sunt de acord că etichetarea unei proporții ridicate a populației ca având o boală elimină responsabilitatea personală sau că asta ar putea copleși serviciile de sănătate, subliniind că alte boli comune, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul, necesită ca oamenii să ia măsuri pentru a-și gestiona starea.

Ei sugerează că majoritatea persoanelor cu obezitate vor dezvolta, în cele din urmă, complicații, iar cei care nu vor suferi complicații, pot fi onsiderați sănătoși. "Dar dacă nu acceptăm că obezitatea este o boală, nu vom reuși să oprim epidemia", concluzionează ei.

Păreri contra

Dar dr. Richard Pile, medic de familie cu un interes deosebit în cardiologie susține că adoptarea acestei abordări "ar putea duce, de fapt, la rezultate mai grave pentru persoane fizice și pentru societate".

El crede că definiția bolii, conform dicționaului, "este atât de vagă încât putem clasifica aproape orice drept o boală" și spune că întrebarea nu este dacă putem, ci dacă ar trebui și în ce scop.

Dacă etichetarea obezității ca o boală a fost inofensivă, atunci nu ar conta cu adevărat, scrie el. Dar dacă obezitatea ar fi etichetată ca o boală "ar exista riscul să se reducă autonomia,iar oamenii să fie «jefuiți» de motivația intrinsecă care este un factor important pentru schimbare."

Mai mult, obezitatea ca o boală nu poate aduce beneficii pacienților, dar vor beneficia furnizorii de asistență medicală și industria farmaceutică, atunci când asigurările de sănătate și liniile directoare clinice promovează tratamentul cu medicamente și chirurgie, avertizeaza el.

În timp ce autodeterminarea este esențială pentru a permite schimbarea "trebuie să recunoaștem că originea obezității pentru majoritatea oamenilor este socială și tot așa este soluția", adaugă el.

„Clasificarea obezității ca boală nu este nici esențială, nici benefică. Este mult mai complicat decât atât”, concluzionează el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel