Obezitatea, provocată de o moleculă derivată din colesterol
Obezitatea e determinată de o moleculă derivată din colesterol care provocă îngrășarea chiar și atunci când nu mâncați alimente nesănătoase bogate în grăsimi, au constatat...
O singură moleculă derivată din colesterol, numită 27-hidroxicolesterol (27HC), care se găsește în fluxul sanguin, crește cantitatea de grăsime din organism, chiar dacă nu aveți o dietă cu carne roșie, fast-food sau alimente prăjite. Asta nu înseamnă că odată „vinovatul" identificat puteți da iama liniștiți în frigider, pentru că există un cerc vicios: cei care nu au în sânge o cantitate mare din această moleculă și care mănâncă acele alimente nesănătoare sigur își vor forța organismul să crească nivelul de 27HC din sânge și să se îngrașe.
„Am descoperit că 27HC afectează în mod direct țesutul adipos alb (grăsime) și crește grăsimea corporală, chiar și fără a mânca alimente care îngrașă", notează profesorul asistent de biologie Michihisa Umetani, de la Universitatea din Houston, în studiul publicat în revista Endocrinologie.
Primul autor al studiului, doctorandul Arvand Asghari, adaugă: „Dar are nevoie de ajutor din partea dietei pentru a crește greutatea corporală, deoarece ea extinde capacitatea de grăsime deja existentă în corp".
Controlarea cantității de molecule, o soluție pentru obezitate
Aplicațiile pe termen lung ale descoperirii ar putea conduce cercetătorii la un tratament care reduce nivelul de 27HC, ceea ce ar putea duce la reducerea capacității de îngrășare. „Sperăm să dezvoltăm o nouă abordare terapeutică spre modularea nivelurilor de 27HC pentru tratarea colesterolului și / sau a bolilor mediate de receptorii estrogeni, cum ar fi bolile cardiovasculare, osteoporoza, cancerul și bolile metabolice", a spus Umetani.
Înainte de această cercetare, 27HC era cunoscută ca un metabolit abundent al colesterolului, iar grupul lui Umetani a raportat efectele sale dăunătoare asupra sistemului cardiovascular, dar impactul său asupra obezității nu era bine cunoscut.
Rolul receptorilor de estrogen
Obezitatea este unul dintre principalii factori de risc care influențează bolile cardiovasculare la nivel mondial atât la bărbați, cât și la femei, iar estrogenul joacă un rol la ambele sexe. Menopauza la femei, care este însoțită de scăderea estrogenului, pare să grăbească creșterea țesutului adipos, deoarece estrogenul protejează împotriva adipozității și îngrășării. La bărbați, estrogenii sunt, de asemenea, sintetizați local prin conversia testosteronului, deci pot juca și roluri importante în dezvoltarea țesuturilor grase la ei.
„Receptorii de estrogen (ERα and ERβ) sunt membri ai superfamiliei receptorilor nucleari și sunt prezenți în adipocite", a spus Umetani. „Pacienții cu ERα non-funcționali sunt obezi, iar cei care nu au ERα au crescut țesutul adipos chiar și atunci când mănâncă aceeași cantitate de alimente, ceea ce indică faptul că aceștia sunt un izoform important în reglarea țesutului adipos de estrogen".
Principala funcție a 27HC în ficat este de a reduce excesul de colesterol. Anterior, Umetani a descoperit că 27HC se leagă de receptorii estrogeni și acționează ca un inhibitor al acțiunii ER în vasculatură. S-a dovedit că efectele de către 27HC sunt specifice țesuturilor, astfel 27HC este primul modulator selectat al receptorului de estrogen produs natural, sau SERM.
Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
