Ochii, oglinda sănătății. Bolile care se pot reflecta prin ochi. Dacă observi ASTA, mergi urgent la medic

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ochii - FOTO: Freepik@wirestock
ochii - FOTO: Freepik@wirestock

Ochii pot indica bolile de care suferi. Ce înseamnă dacă ai ochii tulburi, galbeni sau pleoapa inferioară prea deschisă. Dacă observi ASTA, mergi la medic.

Ochii sunt un bun indicator al sănătății. Ochii ar putea dezvălui probleme grave de sănătate de care suferi. Ochii pot indica prezența unor probleme grave de sănătate, cum ar fi colesterolul ridicat, accidentul vascular cerebral și anemia De la pleoapele umflate până la schimbarea culorii ochilor, vom învăța cum să recunoaștem aceste semne și să știm când este momentul să mergem la medic

Ochi galbeni

Dacă sclera, partea albă a ochiului, devine galbenă, ar putea fi un semn de bilirubină în sânge (cunoscut sub numele de icter). Aceasta poate avea mai multe cauze: calculi biliari, infecție hepatică sau chiar un cancer subiacent.

Un inel galben sau albastru în jurul corneei poate fi un semn de colesterol ridicat, în special la o persoană cu vârsta mai mică de 40 de ani. Depozitele din vasele de sânge ale retinei pot indica, de asemenea, un nivel ridicat de colesterol. Acest lucru poate fi precursorul unui accident vascular cerebral care pune viața în pericol, notează MSN.

Vezi și: Rădăcina de brusture, beneficii pentru păr. Cum se folosește și ce efect are. Ce alte întrebuințări are

Pleoapa inferioară prea deschisă

Dacă pleoapa inferioară, care ar trebui să fie de culoare roșie/roz, este de culoare deschisă, ar putea fi un simptom al anemiei. Anemia, care este mai frecventă la femei, poate fi cauzată de o lipsă de fier. Simptomele includ oboseală, palpitații, dificultăți de respirație și senzație de leșin. Anemia acută prin deficit de fier poate provoca afecțiuni precum insuficiența cardiacă sau bătăi accelerate ale inimii.

Vezi și: Ascita, burta umflată, semn al unui ficat bolnav. Ce boli hepatice poți avea

Ochi proeminenți

Ochii proeminenți pot fi un simptom al unei glande tiroide hiperactive. Exoftalmia (ochii proeminenți) este proeminența patologică a unuia sau a ambilor globi oculari în afara orbitelor. În această situație, ochii sunt percepuți ca fiind uscați, granuloși și poate exista o vedere dublă.

Umflături albe sau galbene în apropierea ochilor

Umflăturile albe sau galbene din apropierea pleoapelor sau a nasului, numite depozite de xantelasmă, ar putea fi un semn de colesterol ridicat. Nivelurile ridicate de colesterol pot restricționa fluxul de sânge către inimă și pot cauza afecțiuni precum: îngustarea arterelor (ateroscleroză); atac de cord; boală arterială periferică  și atac ischemic tranzitoriu.

Vezi și: 918 zile îi ia unui nou medicament să ajungă la pacienții din România. Bianchi: Atât așteaptă un bolnav care știe că aia e salvarea lui. Balet între Ministerul Sănătății, Finanțelor și CNAS

Vedere afectată

Tulburarea vederii ar putea fi un simptom al unui accident vascular cerebral (sângerare în creier sau lipsa de sânge care ajunge într-o parte a creierului). Acordați o atenție deosebită "vederii duble", care poate fi cauzată de mișcarea nesincronizată a ochilor. În cazul în care se suspectează un accident vascular cerebral, solicitați imediat asistență medicală.

Tensiune arterială ridicată

Sângerările din spatele ochiului pot semnala o tensiune arterială ridicată, care afectează unul din trei adulți americani. Tensiunea arterială ridicată este un factor de risc cunoscut în apariția și/sau progresia glaucomului, retinopatiei diabetice, degenerării maculare și a altor boli. Medicul dumneavoastră poate observa semne de tensiune arterială ridicată în timpul unui examen oftalmologic cu dilatare.

Vezi și: Esofagita, simptome, cauze, tratament. Ce influență au alimentele pe care le consumi

Ochii uscați

Această boală inflamatorie poate coincide cu ochii uscați. Lupusul poate provoca, de asemenea, umflături în partea albă a ochiului, în stratul mijlociu al ochiului sau în țesutul sensibil la lumină din spatele ochiului.

Ochii roșii

Semnele oculare ale artritei reumatoide includ cel mai frecvent ochi roșii cu dureri profunde și severe. Acest simptom poate semnala sclerita, o inflamație dureroasă a părții albe a ochiului care necesită tratament medical. Multe persoane care au atrită reumatoidă suferă și de ochi uscat.

Iris dureros

Sarcoidoza este o boală inflamatorie afectează mai multe organe ale corpului, inclusiv ochii. Cel mai frecvent simptom ocular al acestei boli este irita, o inflamație recurentă și dureroasă a irisului sau a părții colorate a ochiului. Această afecțiune provoacă, de asemenea, o sensibilitate severă la lumină.

Vezi și: Indicele UV, scorul care măsoară puterea luminii solare. Ce trebuie să știi și cum îți afectează pielea. La ce scor nu ar trebui să ieși din casă. Când devine protecția solară necesară

Pete ”oarbe”

Vasele de sânge ale retinei conțin uneori blocaje sau cheaguri. Aceste blocaje pot cauza pete oarbe bruște sau pot da senzația că o "cortină" se închide peste vederea unei persoane. Acestea pot indica un risc crescut de accident vascular cerebral. O pierdere a vederii laterale poate fi, de asemenea, un avertisment privind leziuni cerebrale cauzate de un accident vascular cerebral anterior, potrivit AAO.

Globi oculari proeminenți

Globii oculari proeminenți și pleoapele retrase sunt semne revelatoare ale hipertiroidismului, cel mai frecvent cauzat de boala Graves. Acest lucru se întâmplă atunci când glanda tiroidă produce prea mult sau prea puțin hormon. Uneori, acest lucru coincide cu ochiul uscat, vedere încețoșată sau pierderea vederii.

Vezi și: Curăță sertarul pentru detergent al mașinii de spălat cu lămâie. Iată ce pași ai de urmat

Sângerări în jurul ochiului

Tulburările de coagulare și tulburările de sângerare pot provoca sângerări vizibile în interiorul și în jurul ochiului. Acestea sunt cunoscute sub numele de hemoragii subconjuctivale. Aceste tulburări pot provoca, de asemenea, hemoragii retiniene care amenință vederea.

Ochii uscați și orbirea nocturnă

Ochii uscați și orbirea nocturnă sunt ambele semne ale deficienței de vitamina A. Fără suficientă vitamina A, ochii nu pot produce suficientă umiditate pentru a-i menține lubrifiați corespunzător. Nivelurile scăzute de vitamina A duc, de asemenea, la orbire nocturnă, prin împiedicarea producerii anumitor pigmenți necesari pentru ca retina dumneavoastră să funcționeze corect. Carența de vitamina A este principala cauză de orbire prevenibilă la copiii din întreaga lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel