Ascita, burta umflată, semn al unui ficat bolnav. Ce boli hepatice poți avea

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ascita - FOTO: Freepik@Anastasia Kazakova
ascita - FOTO: Freepik@Anastasia Kazakova

Ascita apare, de obicei, atunci când ficatul nu mai funcționează corect, ceea ce duce la o acumulare de lichid în zona abdominală.

Ascita este primul semn care indică o problemă a ficatului. Un medic poate diagnostica ascita atunci când se acumulează mai mult de 25 de mililitri (ml) de lichid în interiorul abdomenului. Atunci când ficatul funcționează defectuos, lichidul umple spațiul dintre mucoasa abdominală și organe.

Ascita este cea mai frecventă complicație a cirozei (cicatrizarea ficatului), potrivit ghidurilor clinice din 2010 publicate în Journal of Hepatology. Afectează aproximativ 60 la sută dintre persoanele cu ciroză în termen de 10 ani de la diagnosticare, iar rata de supraviețuire la 2 ani este de 50 la sută.

Factori de risc pentru ascită

Afectarea ficatului, sau ciroza, reprezintă aproximativ 80% din cazurile de ascită, potrivit cercetărilor din 2021. De fapt, acesta este cel mai mare factor de risc pentru ascită.

Există și alte cauze, cum ar fi:

- Insuficiența cardiacă reprezintă aproximativ 3%

- Tuberculoza reprezintă 2%

- Dializa reprezintă 1%

- Boala pancreatică, cum ar fi pancreatita cronică, reprezintă 1%

Vezi și: Indicele UV, scorul care măsoară puterea luminii solare. Ce trebuie să știi și cum îți afectează pielea. La ce scor nu ar trebui să ieși din casă. Când devine protecția solară necesară

În jur de 2% din cazuri se datorează altor cauze, cum ar fi:

- consumul de droguri intravenoase

- obezitate

- niveluri ridicate de colesterol

- diabetul de tip 2

- boli de rinichi

- leziuni ovariene

- malnutriție severă

- cancer pancreatic, hepatic sau endometrial, notează Healthline.

Unii oameni au ascită hemoragică. Aceasta este atunci când în lichid este prezent sânge. Se poate întâmpla dacă aveți cancer la ficat sau sânge în lichidul limfatic.

Factori de risc pentru ciroză

Riscul de a dezvolta ciroză este mai mare dacă aveți:

- hepatită cronică B

- hepatită cronică C

- un istoric de consum ridicat de alcool

- boală hepatică grasă nonalcoolică

Vezi și: Săpunul, magnet pentru țânțari. De ce contează cu ce tip de săpun te speli. De ce unele persoane atrag țânțarii

Alte cauze, mai puțin frecvente, ale cirozei includ:

- hepatita autoimună

- colangita biliară primară, colangita sclerozantă primară sau o altă boală care blochează canalele biliare

- boli hepatice moștenite, cum ar fi boala Wilson sau hemocromatoza

- utilizarea pe termen lung a anumitor medicamente, cum ar fi steroizii anabolizanți și metotrexatul

- insuficiență cardiacă cronică cu congestie hepatică

Ascita, cauze

Ascita rezultă adesea din cicatrizarea ficatului, numită și ciroză. Ascita cirotică se dezvoltă atunci când presiunea sângelui în vena portală - vasul de sânge care transportă sângele de la organele digestive la ficat - devine prea mare. Pe măsură ce presiunea crește, funcția renală se înrăutățește și se acumulează lichid în abdomen.

Pe măsură ce ficatul se străduiește să gestioneze acest lichid, acesta este forțat în cavitatea abdominală, ceea ce duce la apariția ascitei.

Unele tipuri de cancer pot duce, de asemenea, la ascită. În cazul cancerului peritoneal, celulele tumorale din peritoneu (mucoasa abdomenului care acoperă organele abdominale) produc un lichid proteic, care poate deveni ascită.

Dacă aveți insuficiență cardiacă sau renală, volumul de sânge din arterele dumneavoastră poate scădea. Acest lucru declanșează modificări în diverse sisteme ale organismului care provoacă constricția vaselor de sânge ale rinichilor și retenția de sodiu și apă. Acestea, de asemenea, pot forma ascită.

Ascita, simptome

Persoanele cu ascită pot avea următoarele simptome:

- umflături nedureroase în abdomen care se agravează în loc să dispară

- disconfort abdominal

- creștere în greutate

- senzație de sațietate după ce ați mâncat puțin

- dificultăți de respirație, deoarece presiunea crește în abdomen, împingând diafragma și reducând spațiul de expansiune al plămânilor

Vezi și: Stresul produce cancer. Buliga: Nu e nicio glumă! Sunt din ce în ce mai frecvente cazurile. Eu îmi întreb toți pacienții dacă au pățit asta în ultimii 2 ani

Cu peritonita bacteriană, este posibil să aveți:

- febră

- sensibilitate la nivelul abdomenului

- confuzie

Există, de asemenea, și alte simptome specifice cancerului, insuficienței cardiace, cirozei avansate sau altor afecțiuni de bază.

Ascita, cauze

Diagnosticarea ascitei presupune mai multe etape. Medicul dumneavoastră va verifica mai întâi dacă există umflături în abdomen și va efectua un examen abdominal amănunțit. Probabil că va folosi imagistica sau o altă metodă de testare pentru a căuta lichid.

Testele pe care le puteți primi includ:

- ecografie

- tomografie computerizată

- scanare RMN

- teste de sânge

- laparoscopie

Ascita, tratament

Tratamentul pentru ascită va depinde de ceea ce cauzează această afecțiune. Dacă aveți o infecție bacteriană sau virală, medicul va trata cauza care stă la baza acesteia și va prescrie o altă terapie pentru ameliorarea simptomelor.

Diuretice

Diureticele sunt utilizate în mod obișnuit pentru a trata ascita și sunt eficiente pentru majoritatea persoanelor cu această afecțiune. Aceste medicamente măresc cantitatea de sare și apă care părăsește corpul dumneavoastră, ceea ce reduce presiunea din venele din jurul ficatului.

În timp ce luați diuretice, este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să vă monitorizeze chimia sângelui. Probabil că va trebui să reduceți consumul de alcool (dacă beți alcool) și aportul de sare.

Vezi și: Chirurgia cardiovasculară pediatrică, deficitară la nivel național. Victor Costache: Perspectivele nu sunt foarte luminoase. Timpul nu este de partea noastră

Paracenteza

În cadrul acestei proceduri, un medic folosește un ac lung și subțire pentru a elimina excesul de lichid din abdomenul dumneavoastră. Ei introduc acul prin piele și în cavitatea abdominală.

Este posibil să aveți nevoie de această procedură dacă aveți ascită severă sau recurentă sau dacă simptomele nu se ameliorează cu diuretice.

Chirurgie

În unele cazuri, un chirurg poate planta în organism un tub permanent, numit șunt. Acesta redirecționează fluxul sanguin în jurul ficatului și reduce nevoia de drenaj regulat. Un șunt poate fi potrivit dacă diureticele nu ajută.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda un transplant de ficat dacă ascita nu răspunde la tratament și dacă aveți o boală hepatică severă.

Dacă ascita rezultă din insuficiența cardiacă, este posibil să aveți nevoie, de asemenea, de o intervenție chirurgicală.

Ascita, prevenire și control

Nu este întotdeauna posibilă prevenirea ascitei sau a cauzelor sale. Cu toate acestea, există modalități de a reduce riscul unor cauze, cum ar fi ciroza, bolile cardiace, infecțiile peritoneale și boala ficatului gras non-alcoolic.

Aceste metode includ:

- consumul unei diete bogate în fructe și legume proaspete și sărace în grăsimi adăugate și sare

- consumul de alimente integrale, mai degrabă decât de alimente foarte procesate

- gestionarea greutății corporale

- efectuarea de exerciții fizice regulate

- urmând liniile directoare pentru prevenirea hepatitei, cum ar fi să vă întrebați medicul despre vaccinul împotriva hepatitei B și să folosiți un prezervativ în timpul sexului pentru a reduce riscul de infectare

- limitarea consumului de alcool

Vezi și: Ce poate face robotul și nu poate face medicul chirurg. Avantajul uriaș al robotului în medicină: Ne place, nu ne place, asta e. A bătut ochiul omenesc. Ca și cum ai plonja în interiorul pacientului

Dacă aveți ciroză, Institutul Național pentru Diabet și Boli Digestive și Renale recomandă:

- să aveți grijă să evitați peștele, crustaceele sau carnea crudă sau insuficient gătită pentru a reduce riscul de infectare

- limitarea cantității de sare din alimentația dumneavoastră

- limitarea aportului de grăsimi și proteine

Ascita, cimplicații

Complicațiile asociate cu ascita includ:

- dureri abdominale

- efuziune pleurală sau "apă pe plămâni", care poate duce la dificultăți de respirație

- hernii, cum ar fi herniile inghinale

- infecții bacteriene, cum ar fi peritonita bacteriană spontană (SBP)

- sindromul hepatorenal, un tip rar de insuficiență renală progresivăSimptomele ascitei pot apărea fie lent, fie brusc, în funcție de cauza acumulării de lichid. Ele nu semnalează întotdeauna o urgență, dar ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră dacă prezentați următoarele simptome:

- un abdomen dilatat sau umflat

- creștere bruscă în greutate

- dificultăți de respirație atunci când stați întins

- scăderea poftei de mâncare

- dureri abdominale

- balonare

- greață și vărsături

- arsuri la stomac

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel