Orașele, factori de risc pentru probleme psihice. Care este legătura

Monika Baciu |
Data publicării:
orasele - FOTO: Freepik
orasele - FOTO: Freepik

Orașele mari prezintă riscuri pentru a dezvolta anumite probleme psihice.

Orașele mari pot provoca probleme de sănătate mintală. Cauzele au fost puse pe seama culturii de a lucra ore foarte lungi, competitivitate masivă și o lipsă de empatie de bază între oameni, ducând la ruperea relațiilor personale, anxietate, depresie, tulburări de alimentație, abuz de alcool și depersonalizare.

Orașele, epuizante din punct de vedere mental

Marile orașe oferă facilități multiple, dar acestea au un preț. Ritmul neobosit al vieții orașului poate fi epuizant  din punct de vedere mental. Rezidenţa într-un oraș crește probabilitatea de a dezvolta o  tulburare  de anxietate cu 21%.

Orașele tind să atragă oameni care vor să se dezvolte. Băncile și sectorul financiar răspund acestor nevoi. Mulți muncitori din oraș vor să controleze totul în viața lor și sunt perfecționiști. Necesitatea controlului merge adesea mână în mână cu sentimente copleșitoare de ură de sine care pot duce la auto-vătămare.

Deși astfel de oameni sunt adesea foarte inteligenți, ei au o stimă de sine scăzută. Stimularea constantă a viații de la oraș poate avea un impact mare asupra sănătății mintale. În timp ce traiul într-o metropolă are avantajele sale, acesta poate avea un impact asupra sănătății mintale.

Vezi și: Migrenele, predispoziție genetică. Femeile sunt mai afectate

”Comparativ cu locuitorii din mediul rural, cercetătorii au descoperit că locuitorii din mediul urban sunt cu 21% mai predispuși să aibă tulburări de anxietate și cu 39%  mai predispuși să aibă tulburări de dispoziție”, notează Healthline.

O meta-analiză din 2017 a constatat, de asemenea, că ratele următoarelor condiții de sănătate mintală au fost mai mari în rândul celor care locuiesc în zonele urbane:

- stres post-traumatic

- managementul furiei

- tulburare de anxietate generalizată

Același lucru a fost valabil și pentru tulburări psihologice mai grave, cum ar fi schizofrenia și paranoia.

Vezi și: Cancerul oral, creșteri alarmante. Alexandru Bucur: Cea mai frecventă localizare este limba. in într-un stadiu neoperabil, în care rata de supraviețuire este aproape 3 ani de la debutul boli

Orașele, efect asupra creierului

Deci, care este explicația? Potrivit psihiatrilor, viața urbană oferă creierului un antrenament, care modifică modul în care facem față stresului.

Stimularea constantă a vieții orașului poate propulsa corpul într-o stare stresantă, cunoscută sub numele de răspunsul de luptă sau de zbor. Acest lucru ne poate face mai vulnerabili la problemele de sănătate mintală, cum ar fi depresia, anxietatea și consumul de substanțe.

De asemenea, traiul la oraș îți poate afecta sistemul imunitar psihologic, ceea ce poate fi precar pentru cei cu antecedente familiale de boli mintale. Potrivit psihologilor, acest stres de mediu poate crește riscul de a dezvolta o afecțiune psihiatrică, cum ar fi anxietatea, depresia sau tulburarea bipolară.

Chiar dacă viața urbană poate duce la suferință emoțională, rușinea și stigmatul îi pot împiedica pe tinerii adulți să vorbească despre luptele lor interne. Mai mult, adulții tineri, în special milenialii, simt adesea burnout - o stare stresantă de epuizare mentală și fizică care poate stoarce bucuria din viață.

Vezi și: Infecțiile, risc major pentru pacienți. Medic: Ca să îi ținem în viață, folosim o grămadă de manevre care sunt salvatoare de viață, dar pot să determine și alte infecții

Orașele afectează calitatea somnului

Condițiile de viață dintr-un oraș pot afecta, de asemenea, calitatea somnului și sănătatea cardiovasculară. Nu numai că viața de oraș ne poate afecta bunăstarea mentală, dar ne poate afecta și sănătatea fizică. Un studiu din 2017 sugerează că expunerea prea mare la poluarea aerului și zgomotul orașului poate provoca daune sănătății cardiovasculare a unei persoane.

Se pare că zgomotul din trafic poate interfera cu calitatea somnului și poate determina cortizolul, hormonul stresului, să crească. În timp, niveluri ridicate de acest hormon pot crește riscul unei persoane de a dezvolta boli cardiovasculare.

De asemenea, se pare că locuitorii din mediul urban pot fi mai predispuși la insomnie și dificultăți de somn. Într-un studiu efectuat pe mai mult de 15.000 de persoane, cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit că luminile strălucitoare ale unui oraș pot afecta capacitatea unei persoane de a se odihni o noapte bună.

Viața urbană poate aduce la fel de mult stres ca și entuziasmul. Știind cum să previi ca viața de oraș să-ți afecteze sănătatea fizică și mentală poate face diferența.

Nu este o surpriză faptul că exercițiile fizice, discuțiile cu cei dragi și găsirea unei comunități îți pot da un impuls dispoziției tale. Și în timp ce aceste activități ne pot aduce beneficii tuturor, aceste interacțiuni îi pot ajuta pe locuitorii orașului să rămână pe linia de plutire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel