Parkinson: noi informații despre modul în care se formează, mai aproape de găsirea unor remedii

Angela Sabău |
Data publicării:
Pacientă
Pacientă

Cercetătorii sunt cu un pas mai aproape de a înțelege cum se formează boli precum Alzheimer sau Parkinson. Acest lucru este esențial în găsirea unor remedii eficiente.

Atunci când proteinele din creier se formează depozite constând în agregate insolubile, pot apărea boli precum Alzheimer sau Parkinson. Acum, o echipă de cercetare a făcut un pas mai aproape de a înțelege acest proces și ar putea duce la găsirea unor remedii.

În boala Parkinson, proteina alfa-sinucleină (α-sinucleină) formează agregate care duc la afectarea funcției creierului și la dezvoltarea bolii.

Cercetătorii de la Universitatea din Gothenburg și universitățile din Basel și din Zurich au publicat un nou studiu în Nature care demonstrează modul în care o anumită clasă de proteine poate regla și împiedica α-sinucleina să formeze depozite de proteine și agregate insolubile în celulele sănătoase.

"În fiecare celulă există proteine auxiliare numite chaperone moleculare. Ele au grijă de proteinele recent făcute pentru a le ajuta în procesul lor de pliere și de a preveni plierea greșită sau desfășurarea", spune Björn Burmann, profesor asistent la Departamentul de Chimie și Biologie Moleculară la Universitatea din Göteborg.

Cercetări avansate

Plierea proteinei descrie procesul prin care o proteină își ia forma tridimensională specifică, permițând proteinei să-și îndeplinească funcția.

Nenumărate proteine din celulele mamiferelor nu au o pliere proteică stabilă, în ciuda funcțiilor importante pe care le au în celule. Una dintre aceste proteine este α-sinucleina. În noul studiu, echipa de cercetare ar putea acum să dezvăluie procesul de bază care afectează modul în care proteina α-sinucleină este pliată și agregată, precum și modul în care chaperonii moleculari din celulele mamiferelor vii pot preveni distribuirea greșită a α-sinucleinei.

"Un bazin mare de diferite chaperone împiedică α-sinucleina să formeze agregate proteice în celulele sănătoase. Studiind proteina direct în celulele de mamifere, am descoperit că inhibarea chaperonilor duce la agregarea α-sinucleinei la nivel de aminoacizi", arată echipa de cercetare.

Întreruperea interacțiunii α-sinucleină-chaperoni poate fi primul pas care ar iniția dezvoltarea bolilor asociate cu a-sinucleină, conform lui Björn Burmann și colegii săi de cercetare.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel