Memorie. Cum creierul consolidează amintirile în timpul somnului

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Amintiri  FOTO: pexels.com
Amintiri FOTO: pexels.com

O revizuire a zeci de studii explică cum somnul ajută oamenii să învețe noi informații și joacă un rol important în stocarea conținutului învățat pentru utilizarea ulterioară.

Memorie, creier, somn. Cercetătorii au analizat circa 130 de studii despre somn și memorie la oameni și animale și au sugerat că somnul ajută creierul să consolideze informațiile stocate în memoria pe termen lung. "Descoperirile anterioare s-au bazat pe conceptul că diferite etape ale somnului întăreau diferite tipuri de retenție a memoriei. În timp ce activitatea creierului în timpul anumitor stări de somn, precum activitatea undelor lente, poate fi mai benefică pentru stocarea tipurilor specifice de memorie, acum este clar că consolidarea în somn are multe fațete", se arată într-un comunicat al Societății Americane de Fiziologie.

Potrivit sursei citate, examinarea activității electrice în creier poate defini diferite etape ale somnului și tiparele organizării structurale a somnului. Autorii revizuirii au descoperit că învățarea unei sarcini crește activitatea de undă lentă ulterioară și vârfurile/fusurile de somn - mișcări neuronale (oscilații) care sunt abundente în timpul somnului - în creier. Creșterea acestor activități a fost asociată cu performanța îmbunătățită a sarcinilor efectuate după somn. Alte studii au arătat că îmbunătățirea activității undelor lente și a fusurilor în timpul somnului a sporit retenția anumitor tipuri de amintiri.

Cercetări mai recente investighează procesele de formare a amintirilor false și generalizarea conținutului învățat anterior.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel