Memoria și vârsta. Cum se schimbă odată cu trecerea anilor

Adisa Codruț |
Data publicării:
Amintiri  FOTO: pexels.com
Amintiri FOTO: pexels.com

O cercetare recentă ar explica de ce memoria la bătrânețe este mult mai puțin flexibilă decât la maturitate.

Memoria, vârsta. Cercetători de la King's College London și The Open University au analizat de ce memoria la bătrânețe este mult mai puțin flexibilă decât la maturitate.

În acest sens au apelat la experimente pe șoareci și au descoperit că există diferențe considerabile în modul în care amintirile sunt "depozitate" la bătrânețe. Iar aceste diferențe, la nivel celular, dovedesc că este mult mai greu să se modifice amintirile făcute la bătrânețe. Memoriile sunt stocate în creier prin întărirea conexiunilor dintre celulele nervoase, numite sinapse. Reamintirea unei memorii poate modifica aceste conexiuni, permițând actualizarea amintirilor pentru a se adapta unei situații noi, explică oamenii de știință. Însă, până acum, ei nu știau dacă acest proces de actualizare a memoriei este afectat de vârstă.

"Până acum se credea că persoanele în vârstă ar trebui să poată forma amintiri în același mod ca și tinerii, astfel încât depășirea problemelor de memorie ar presupune, pur și simplu, restabilirea acestei abilități. (...) Cu toate acestea, rezultatele noastre sugerează că acest lucru nu este adevărat și că există o diferență biologică importantă în modul în care amintirile sunt păstrate la bătrânețe în comparație cu vârsta adultă tânără. Rezultatele pot avea implicații în condiții în care reamintirea memoriei este o problemă, cum ar fi tulburarea de stres post-traumatic", afirmă cercetătorul principal al studiului, profesorul Karl Peter Giese, de la Institutul de Psihiatrie, Psihologie și Neuroștiință de la King's College din Londra.

Memoria, vârsta. Clasicul experiment pe rozătoare

Cercetătorii au instruit șoareci tineri și vârstnici într-o sarcină de memorie și astfel au observat că vârsta animalelor nu a afectat capacitatea lor de a crea amintiri noi. Însă, când analizează sinapsele înainte și după sarcina de memorie, cercetătorii au descoperit diferențe fundamentale între șoarecii mai în vârstă și cei mai tineri.

Amintirile noi au fost stabilite printr-un mecanism complet diferit la animalele vârstnice față de cele tinere. Mai mult, la șoarecii mai în vârstă, modificările sinaptice legate de noile amintiri au fost mult mai greu de modificat decât schimbările sesizate la șoarecii mai tineri.

"Rezultatele noastre oferă o perspectivă fundamentală asupra modului în care procesele de memorie se schimbă odată cu vârsta. Am descoperit că, spre deosebire de șoarecii mai tineri, amintirile la șoarecii mai în vârstă nu au fost modificate atunci când au fost amintite. Această natură „fixă" a amintirilor formate la bătrânețe era direct legată de modul alternativ de amintire, pe care cercetările noastre le-au dezvăluit", ADAUGĂ Giese, potrivit informațiilor date publicității de King's College din Londra.

Studiul, publicat în revista Current Biology, a fost finanțat de Consiliul de Cercetare al Biotehnologiei și Științelor Biologice din Marea Britanie. Poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel