Parlamentul European: mai puține pesticide în alimente

Parlamentul European a votat un raport privind o mai bună implementare a directivei ce privește utilizarea pesticidelor. Pe scurt, se vrea scăderea nivelului permis al pesticidelor din...
Raportul vine ca urmare a faptului că s-a constatat un declin masiv și continuu al populațiilor de insecte din Europa, care este legat de nivelurile actuale de utilizare a pesticidelor și care va avea efecte negative asupra producției agricole în viitor.
Potrivit datelor, peste jumătate din alimentele testate de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) în 2016 conțineau reziduuri pesticide în medie cu 3,8% peste limitele legale, se arată într-un raport publicat pe site-ul Parlamentului European.
Astfel, pe 12 februarie 2019, Parlamentul a votat un raport privind o mai bună implementare a directivei privind utilizarea durabilă a pesticidelor.
Directiva vizează promovarea gestionării integrate a dăunătorilor și a metodelor alternative de control al dăunătorilor prin intermediul unor planuri naționale de acțiune în care statele membre stabilesc obiective privind reducerea riscurilor și a impactului utilizării pesticidelor.
Progrese insuficiente
Eurodeputații consideră insuficiente progresele făcute până cum de majorittea statelor, în ceea ce privește promovarea unor tehnici alternative și reducerea riscurilor și a utilizării pesticidelor. În raport se menționează că doar cinci țări au stabilit obiective măsurabile fie pentru reducerea riscurilor, fie pentru reducerea utilizării pesticidelor.
Deputații europeni au solicitat statelor membre să protejeze sănătatea umană și mediul prin promovarea gestionării dăunătorilor cu consum redus de pesticide și prioritizarea, ori de câte ori este posibil, a unor metode nechimice. De asemenea, aceștia au cerut Comisiei Europeane să propună un obiectiv obligatoriu la nivelul UE privind reducerea utilizării pesticidelor.
Regulament actualizat în 2018
În decembrie 2018, Parlamentul a votat în favoarea actualizării regulamentului general privind legislația alimentară, care acoperă securitatea alimentară în UE în toate etapele lanțului alimentar, inclusiv sănătatea animalelor, protecția plantelor și producția.
Noile norme propuse vizează îmbunătățirea accesului public la studiile utilizate de EFSA pentru evaluarea riscurilor legate de siguranța alimentară și pentru a se asigura că studiile sunt fiabile, obiective și independente.
Perturbatori endocrini
Produsele chimice cu efect de perturbare endocrină sunt utilizate în agricultură pentru a proteja plantele împotriva dăunătorilor, interferând cu creșterea sau reproducerea. Acestea pot avea un impact asupra sănătății umane și pot avea legătură cu cancerul legat hormoni, diabet și infertilitate.
În octombrie 2017, eurodeputații au blocat propunerea Comisiei Europene care ar fi scutit unele substanțe chimice din pesticide de a fi identificate ca perturbatoare endocrine, deși unele au fost proiectate pentru a ataca sistemul endocrin al organismului.
Promovarea alternativelor
Încă din 2017, Parlamentul a adoptat o rezoluție prin care solicită Comisiei Europene să elaboreze propuneri pentru accelerarea evaluării, autorizarea și înregistrarea pesticidelor biologice cu risc scăzut.
În 2016, europenii au cheltuit 30,7 miliarde de euro pe alimente ecologice, o creștere de aproape 50% față de 2012.
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
-
Infecția urinară comună poate semnala riscul de cancer urogenital17.09.2025, 13:50
-
Ai voce în cap când citești? Descoperirea șocantă făcută de neurologi17.09.2025, 12:26
-
-
Alimente care îți pot crește starea de bine după 50 de ani17.09.2025, 10:26
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
De ce să nu mai speli niciodată tocătorul de lemn cu detergent de vase. Gafa colosală pe care ai făcut-o până acum
Ce pățești dacă mănânci salam mai multe zile la rând. Efectul este alarmant
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.