Parlamentul European: mai puține pesticide în alimente

Adisa Codruț |
Data publicării:
Legumele si fructele trebuie alese cu grijă
Legumele si fructele trebuie alese cu grijă

Parlamentul European a votat un raport privind o mai bună implementare a directivei ce privește utilizarea pesticidelor. Pe scurt, se vrea scăderea nivelului permis al pesticidelor din alimente.

Raportul vine ca urmare a faptului că s-a constatat un declin masiv și continuu al populațiilor de insecte din Europa, care este legat de nivelurile actuale de utilizare a pesticidelor și care va avea efecte negative asupra producției agricole în viitor.

Potrivit datelor, peste jumătate din alimentele testate de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) în 2016 conțineau reziduuri pesticide în medie cu 3,8% peste limitele legale, se arată într-un raport publicat pe site-ul Parlamentului European.

Astfel, pe 12 februarie 2019, Parlamentul a votat un raport privind o mai bună implementare a directivei privind utilizarea durabilă a pesticidelor.

Directiva vizează promovarea gestionării integrate a dăunătorilor și a metodelor alternative de control al dăunătorilor prin intermediul unor planuri naționale de acțiune în care statele membre stabilesc obiective privind reducerea riscurilor și a impactului utilizării pesticidelor.

Progrese insuficiente

Eurodeputații consideră insuficiente progresele făcute până cum de majorittea statelor, în ceea ce privește promovarea unor tehnici alternative și reducerea riscurilor și a utilizării pesticidelor. În raport se menționează că doar cinci țări au stabilit obiective măsurabile fie pentru reducerea riscurilor, fie pentru reducerea utilizării pesticidelor.

Deputații europeni au solicitat statelor membre să protejeze sănătatea umană și mediul prin promovarea gestionării dăunătorilor cu consum redus de pesticide și prioritizarea, ori de câte ori este posibil, a unor metode nechimice. De asemenea, aceștia au cerut Comisiei Europeane să propună un obiectiv obligatoriu la nivelul UE privind reducerea utilizării pesticidelor.

Regulament actualizat în 2018

În decembrie 2018, Parlamentul a votat în favoarea actualizării regulamentului general privind legislația alimentară, care acoperă securitatea alimentară în UE în toate etapele lanțului alimentar, inclusiv sănătatea animalelor, protecția plantelor și producția.
Noile norme propuse vizează îmbunătățirea accesului public la studiile utilizate de EFSA pentru evaluarea riscurilor legate de siguranța alimentară și pentru a se asigura că studiile sunt fiabile, obiective și independente.

Perturbatori endocrini

Produsele chimice cu efect de perturbare endocrină sunt utilizate în agricultură pentru a proteja plantele împotriva dăunătorilor, interferând cu creșterea sau reproducerea. Acestea pot avea un impact asupra sănătății umane și pot avea legătură cu cancerul legat hormoni, diabet și infertilitate.
În octombrie 2017, eurodeputații au blocat propunerea Comisiei Europene care ar fi scutit unele substanțe chimice din pesticide de a fi identificate ca perturbatoare endocrine, deși unele au fost proiectate pentru a ataca sistemul endocrin al organismului.

Promovarea alternativelor

Încă din 2017, Parlamentul a adoptat o rezoluție prin care solicită Comisiei Europene să elaboreze propuneri pentru accelerarea evaluării, autorizarea și înregistrarea pesticidelor biologice cu risc scăzut.

În 2016, europenii au cheltuit 30,7 miliarde de euro pe alimente ecologice, o creștere de aproape 50% față de 2012. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel