Parureza, vezica timidă, afecțiune comună. Ce este și ce complicații pot să apară

Monika Baciu |
Data publicării:
parureza - FOTO: Freepik@rawpixel.com
parureza - FOTO: [email protected]

Parureza este o afecțiune destul de comună. Complicațiile vă pot afecta întreaga viață.

Parureza este denumită și vezica urinară timidă. Este o afecțiune în care o persoană se teme să meargă la toaletă atunci când alții sunt în apropiere. Ca urmare, acestea experimentează o anxietate semnificativă atunci când trebuie să folosească toaleta în locuri publice.

Cei cu vezica timidă pot încerca să evite să călătorească, să socializeze cu alții și chiar să lucreze într-un birou. De asemenea, ei pot avea dificultăți în a urina la cerere pentru testele medicale.

De la copii mici la vârstnici, afecțiunea poate apărea la orice vârstă. Vezica timidă este foarte ușor de tratat.

Parureza, simptome

Cei cu vezica timidă au o teamă de a urina într-o toaletă publică sau în preajma altora, chiar și acasă. Ei pot încerca să se "oblige" să folosească toaleta, dar constată că nu pot. Adesea, persoanele cu vezica timidă vor încerca să își schimbe comportamentele pentru a evita să fie nevoite să folosească o toaletă publică. Exemplele includ:

- evitarea situațiilor sociale, a călătoriilor sau a oportunităților de muncă din cauza fricii de a trebui să urineze în public

- consumul de mai puține lichide pentru a evita urinarea frecventă

- experimentarea unor sentimente de anxietate la gândul sau atunci când încearcă să folosească o toaletă publică, cum ar fi bătăile rapide ale inimii, transpirația, tremuratul și chiar leșinul

- caută întotdeauna toalete care sunt goale sau care au doar o singură toaletă

- plecarea acasă în timpul pauzelor de masă sau a altor pauze pentru a urina și apoi revenirea la o activitate

- încercarea de a folosi frecvent toaleta acasă pentru a nu fi nevoiți să o facă în public, notează Healthline.

Dacă vă confruntați cu aceste simptome în mod regulat sau v-ați schimbat foarte mult obiceiurile sociale din cauza vezicii urinare timide, ar trebui să consultați un medic.

Vezi și: Adenomioza: cauze, simptome și tratament. Boala poate duce la infertilitate și afectează 1 din 5 femei

Parureza, cauze

Medicii clasifică parureza ca fiind o fobie socială. În timp ce anxietatea și, uneori, frica pot fi emoțiile asociate cu vezica timidă, medicii pot lega, de obicei, cauzele de o serie de factori. Aceștia includ:

- factori de mediu, cum ar fi un istoric de tachinare, hărțuire sau jenă din partea altora în legătură cu utilizarea toaletei

- predispoziție genetică la anxietate

- factori fiziologici, inclusiv un istoric de afecțiuni medicale care pot afecta capacitatea de a urina

Deși medicii consideră vezica timidă o fobie socială, nu este o boală psihică. Cu toate acestea, indică o afecțiune mentală care merită sprijin și tratament.

Parureza, tratament

Tratamentele pentru parureză implică, de obicei, o combinație de sprijin profesional pentru sănătate mintală și, uneori, medicamente. Medicul dumneavoastră ar trebui să vă evalueze pentru a se asigura că nu aveți o tulburare medicală subiacentă care să vă afecteze capacitatea de a urina. Dacă primiți un diagnostic de vezică timidă, ar trebui să fiți tratat cu un plan individualizat pentru simptomele și cauzele dumneavoastră unice.

Vezi și: Motivul care duce la destrămarea familiilor. Daniel Balaș: Nu găsiţi 3-4 ore să staţi cu copilul sau nevasta. Dacă într-o familie nu se discută, familia aia e moartă

Medicamentele prescrise

Medicul dvs. vă poate prescrie medicamente pentru vezica timidă care tratează vezica urinară sau orice anxietate subiacentă. Cu toate acestea, medicamentele nu sunt întotdeauna răspunsul și nu s-au dovedit a fi deosebit de eficiente pentru cei cu vezica timidă.

Sprijin pentru sănătate mintală

Sprijinul pentru sănătate mintală pentru vezica timidă poate include terapia cognitiv-comportamentală. Acest tip de terapie presupune colaborarea cu un terapeut pentru a identifica modurile în care vezica timidă v-a schimbat comportamentele și gândurile și pentru a vă expune încet la situații în care vă puteți ușura temerile.

Parureza, complicații

Vezica timidă poate avea complicații atât sociale, cât și fizice. Dacă vă rețineți urina prea mult timp, aveți un risc crescut de infecție a tractului urinar, precum și de slăbire a mușchilor planșeului pelvian folosiți pentru a urina. De asemenea, este posibil să aveți pietre la rinichi, pietre la glandele salivare și calculi biliari din cauza limitării aportului de lichide.

Anxietatea asociată cu vezica timidă vă poate determina să vă schimbați radical comportamentele pentru a evita să ieșiți în public. Acest lucru vă poate afecta relațiile cu prietenii și familia și vă poate împiedica capacitatea de a lucra.

Vezi și: Litiaza renală, tratament revoluționar. Rucsandra Manu: Rezolvă aproximativ 90% din cazurile de litiază

Parureza, perspective

Vezica timidă este o afecțiune care poate fi tratată. Dacă aveți vezica timidă, vă puteți reduce anxietatea și puteți urina cu succes în public. Cu toate acestea, sprijinul medical și de sănătate mintală necesar pentru a vă duce la acest obiectiv poate dura ceva timp, care poate fi de la luni până la ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel