Pate de post, alertă alimentară. Ce conține pateul. Fii atent la asta înainte să-l mai cumperi în postul Crăciunului

pate de post alerta alimentara. FOTO: Freepik @chandlervid85
pate de post alerta alimentara. FOTO: Freepik @chandlervid85

Ce conțin pateurile vegetale, nelipsite de pe masa românilor în perioada Postului Crăciunului.

Postul Crăciunului este o perioadă din an cu o deosebită importanță și însemnătate pentru creștini.

Având în vedere că pe parcursul acestei perioade,  consumatorii  vor căuta alternative pentru a înlocui produsele consumate în mod uzual cu unele de post, InfoCons vine în sprijinul acestora cu  informații despre numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare, proveninența ingredientului principal etc. din produsele ce vor fi consumate cu preponderență în Post.

InfoCons a realizat un studiu pe 39 de produsele tip pastă vegetală, ce se regăsesc pe piața din România, potrivit unui comunicat al instituției.

Din punctul de vedere al procentajului de legume din compoziția pateului de post (pastă vegetală):

- Broccoli 33% din compoziție

- Boabe de soia 32 % din compoziție

- Boabe de soia 32 % și ciuperci 3.1% din compoziție

- Boabe de soia 32 % și măsline 2.1% din compoziție

- Semințe de floarea soarelui 10% din compoziție

- Măsline într-o proporție cuprinsă între 7 și 9% din compoziție

- Ciuperci într-o proporție cuprinsă între 5 și 8% din compoziție

- Ardei într-o proporție cuprinsă între 2 și 7% din compoziție

- Semințe de in 2.5% din compoziție

- Ceapă verde 2% din compoziție.

Vezi și: Cum să nu faci greșeli în Postul Crăciunului. Bilic: Nici măcar nu trebuie să mănânci mult cantitativ. Acestea sunt principalele capcane

Aditivi alimentari regăsiți în pate-ul de post (pastă vegetală):

Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pateul de post (pastă vegetală):

61.54% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari), iar numărul de aditivi alimentari variază între 0 – 13:

- 2.56% din produse au în compoziție 13 E-uri;

- 5.13% din produse au în compoziție 11 E-uri;

- 5.13% din produse au în compoziție 10 E-uri;

- 2.56% din produse au în compoziție 9 E-uri;

- 2.56% din produse au în compoziție 7 E-uri;

- 12.82% din produse au în compoziție 6 E-uri;

- 12.82% din produse au în compoziție 5 E-uri;

- 15.38% din produse au în compoziție 4 E-uri;

- 2.56% din produse au în compoziție 3 E-uri;

- 38.46% din produse nu au în compoziție E-uri.

Vezi și: Burnout și brownout, ce sunt și care sunt SEMNELE. Cum să tratezi epuizarea, fără să ajungi să-ți dai demisia. Dafinoiu: Apar frustrarea, dezamăgirea, neajutorarea

Aditivii alimentari regăsiți frecvent în pateurile vegetale:

E 407 (caragenanul) - Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din anumite specii de alge. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne, peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc.

E621 (monoglutamatul de sodiu) - aditiv alimentar cu rol de potenţiator de aromă. Este recunoscut drept sarea de sodiu a acidului glutamic. Pentru uz industrial, se obţine prin fermentaţie bacteriană din melasă. Se poate adăuga în orice alimentorice produs sau substanţă, indiferent dacă este prelucrat integral, parţial sau neprelucrat, destinat consumului uman ori preconizat a fi destinat consumului uman (Legea 150/2004, art.3), inclusiv în băuturi alcoolice sau nealcoolice în proporţie de până la 1%, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. O proporţie mai mare de 1% nu va putea accentua mai mult gustul, dar poate să-l denatureze.

E330 (acid citric) – Aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate, fiind utilizat şi ca aromatizant. Potenţează efectul antioxidanţilor şi gelificanţilor şi contribuie la formarea emulsiilor. în mod natural, acidul citric se găseşte în fiecare celulă vie.

Pentru uz industrial se obţine prin fermentarea melasei sau zahărului în prezenţa mucegaiului Aspergillus niger.Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de fructe, legume, lapte, în uleiuri şi grăsimi neemulsionate şi emulsionate, produse de panificaţie, patiserie, cofetărie etc., cât şi în produse destinate sugarilor şi copiilor mici sănătoşi, în cantităţi prevăzute de reţete.

E316 (eritorbat de sodiu) – Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, având de asemeni şi funcţii de regulator de aciditate, conservant, aromatizant şi sechestrant. Se prezintă sub forma E 331 – Citrat biacid de sodiu, E 331 – Citrat monoacid de sodiu sau E 331 – Citrat trisodic, toate acestea fiind săruri de sodiu ale acidului citric.

Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de lapte, legume, fructe, în uleiuri şi grăsimi de origine animală sau vegetală emulsionate sau neemulsionate, lapte parţial sau total deshidratat, în preparate din carne tocată proaspătă.

Pateul de post, valori nutriționale

Valorea energetică din pateul de post: Valoarea energetică este cuprinsa între 184 kcal și 319 kcal.

Cantitatea de grăsimi din pateul de post: Cantitatea de grăsimi variază între 16g și 28.9g.

Cantitatea acizilor grasi saturați din pateul de post: Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 1.7g și 3.3g.

Cantitatea de glucide din pateul de post: Cantitatea de glucide se situează între 3.08g si 9.9g.

Procentajul produselor tip pate de post: 46.15% din produsele analizate nu conțin fibre.

Cantitatea proteinelor din pateul de post: 92.31% din produse au mai puțin de 5 grame de proteine/100g.

Cantitatea de proteină se situează între 1.8g și 12g pentru produsele studiate.

Cantitatea de sare din pateul de post: 94.87% din produse au avut cel puțin 1g de sare în compoziție. Cantitatea de sare din produsele studiate s-a situat între 0.51g și 1.95g.

Vezi și: Postul Crăciunului, alertă alimentară. Ce conține, de fapt, pâinea pe care o mâncăm: Gândiți-vă bine când mai cumpărați o pâine

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2022 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0