Cum să nu faci greșeli în Postul Crăciunului. Bilic: Nici măcar nu trebuie să mănânci mult cantitativ. Acestea sunt principalele capcane

Sonia Baciu |
Data publicării:
cum sa nu faci greseli in postul craciunului. FOTO: Freepik
cum sa nu faci greseli in postul craciunului. FOTO: Freepik

Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit despre obiceiurile alimentare pe care ar trebui să le evităm în Postul Crăciunului, pentru a evita acumularea kilogramelor în plus.

Postul Crăciunului, unul dintre cele două posturi mari din an, a început deja de câteva zile și se va încheia pe 24 decembrie. Totuși, chiar dacă se ține mult mai ușor decât Postul Paștelui, întrucât există foarte multe zile de dezlegare la pește, creștinii fac extrem de multe greșeli alimentare, care, la finalul celor 40 de zile, duc la acumularea mai multor kilograme în plus.

În acest sens, Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat, în exclusivitate pentru Spectacola, ce ar trebui să evităm în această perioadă, pentru a nu ne îngrășa și, implicit, pentru ca organismul să nu aibă de suferit. 

”Postul trebuie să fie un exercițiu al foamei. Noțiunea de post înseamnă insatisfacție pe plan alimentar. În momentul în care ești sătul, chiar dacă mănânci produse vegetale, ăla nu mai este post.

Acesta trebuie să fie obiectivul și scopul unui post, să experimentezi senzația de foame și să vezi cum se comportă ființa ta și cine ești tu dacă nu ești satisfăcut cu mâncare.

Foarte multă lume vede postul ca fiind o metodă prin care să-și șteargă păcatele, nu acesta e scopul postului, ci ne ajutăm organismul să ia o pauză de la tot ce înseamnă proces de digestie, metabolizare.

Carnea consumă 75% din energia noastră vitală și e bine să uităm puțin de gustul bun a mâncării, ca să putem după cele 40 de zile de post să o redescoperim și, din nou, să ne bucurăm de ea la capacitate maximă.

Exercițiul postului asta își propune: să redescoperim gustul mâncării prin lipsa ei, iar cantitatea trebuie să fie primul element pe care trebuie să-l avem în vedere”, a declarat Mihaela Bilic, în exclusivitate pentru Spectacola.

Vezi și: Burnout și brownout, ce sunt și care sunt SEMNELE. Cum să tratezi epuizarea, fără să ajungi să-ți dai demisia. Dafinoiu: Apar frustrarea, dezamăgirea, neajutorarea

Principalele greșeli pe care le facem în post

Mai mult, Mihaela Bilic ne explică și care sunt principalele greșeli pe care majoritatea oamenilor le fac în această perioadă, destul de greu de suportat de către organism.

2. -imagine fara descriere- (315526833_2058468327670577_8246709690003149521_n_66955200.png)Mihaela Bilic, captură video YouTube @Provocarea Farfuriei

”Industria alimentară ne pune la dispoziție toate alimentele în varianta lor de post. Nu ne umplem frigiderul, burta, nu mâncăm pe săturate și spunem că am ținut post, că nu este adevărat.

Dacă scoți produsele de origine animală, ele au cea mai mare capacitate de sațietate, dar când mănânci doar făinoase, nu ai cum să te saturi.

Toate aceste produse făinoase și zahărul produc variații ale glicemiei, iar aceasta ne dă nouă senzația de foame. Suntem mult mai fragili și mai instabili din punct de vedere al sațietății și, din păcate, în post, principalele greșeli sunt excesul de grăsimi vegetale.

Toată lumea mănâncă ulei din belșug, uitând că postul la origini avea zile fixe în care era dezlegare la ulei și la vin. Nu se mănâncă în fiecare zi ulei, pentru că atunci religia spune că mâncarea are prea mult gust și nu se mai poate numi post. Ar fi bine să nu mâncăm prăjeli, ulei în cantități mari, pentru că combinația dintre făinoase și ulei este cea mai ușor de transformat în grăsime de rezervă și în kilograme în plus”, a continuat ea.

Cât despre zahăr, medicul nutriționist consideră că trebuie să fie consumat cu foarte multă moderație, în cantități mici. 

”Postul nu interzice zahărul, cu toate că acesta este un produs dedicat exclusiv plăcerii. Probabil că la originile postului nu exista zahăr. Deci în momentul în care în post mănânci făină, ulei și zahăr, este rețeta sigură de îngrășare, nici măcar nu trebuie să mănânci mult cantitativ.

Acestea sunt principalele capcane. Dacă se poate, ar fi bine să folosești perioada postului și să nu mănânci zahăr deloc, pentru că este un lucru care i-ar pica bine organismului și ficatului, dacă tot ne gândim la sănătate. Zahărul este un element care produce inflamație, obosește ficatul, nu avem niciun beneficiu pentru care să-l consumăm. După părerea mea, zahărul ar trebui să fie eliminat și din alimentația de zi cu zi. El chiar nu este aliment și trebuie să fie prezent precum sarea, doar pentru a da gust”, ne-a mai spus medicul nutriționist. 

Citește continuarea pe Spectacola.

Postul, beneficii pentru trup și suflet

Postul, pe lângă partea spirituală, are și beneficii și pentru sănătate. Ba chiar este recomandat ca și peste an să se țină zile de post, fie postul intermitent, fie cel cu apă. Postul nu doar că vă poate ajută sa eliminați toxinele din organism, dar și să scăpați de câtva kilograme, mai mult, vă aduce și o senzație de bine.

Astfel, printre beneficiile postului se află:

- reducerea glicemiei

- reducerea inflamațiilor

- scade nivelul colesterolului și al trigliceridelor, deci reduce și riscul de a dezvolta boli de inimă

- îmbunătățește funcțiile creierului

- scăderea în greutate

- crește nivelul HGH, hormonul de creștere responsabil cu buna funcționare a metabolismului

- recomandat în timpul chimioterapiei pentru reducerea efectelor adverse - oboseală, slăbiciune, dureri de cap, amețeli, greață, diaree, crampe musculare, potrivit Postul de Sănătate.

Vezi și: Tot ce trebuie să știi despre postul cu apă. Când și cui i se potrivește, dar și cât trebuie să dureze

Postul, beneficii. Doru Negru: Foamea e sănătoasă. Cât îți trebuie să mori de foame dacă nu mănânci nimic? 42 de zile! Cât ține cel mai lung post? 40 de zile!

Postul are rolul său, iar persoanele care nu au niciun fel de contraindicație de ordin medical ar trebui ca din când în când să țină postul, care era beneficii asupra sănătății, putând fi considerat și un detox, deoarece sunt permise doar o serie de alimente.

Cine are însă mai multă răbdare și ambiție poate să opteze inclusiv la postul negru, în care poate consuma apă ori ceai, necesare pentru hidratare, căci se știe deja, omul rezistă multe zile fără mâncare, organismul având rezervele sale de grăsime, dar nu și fără apă.

Dr. Doru Negru, medic medicină internă, diabet, nutriție și boli metabolice, a explicat care este importanța postului și de ce nu trebuie să ne speriem de o scurtă pauză de la alimentație.

”Ce înseamnă post? Nu mânca proteine animale. Când cade postul? Când nu este mâncare.

Cât ține cel mai lung post? 40 de zile.

Cât îți trebuie să mori de foame dacă nu mănânci nimic? 42 de zile. Și ca să poți să ții postul cel mare, trebuie să faci mușchi la răbdat cu postul de peste an. Ce spune postul? Dă la o parte proteina animală. Te obligă cineva să dublezi la pâine dacă nu mănânci care. Spune nu, că foamea este sănătoasă, este chiar normală. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Anca Hâncu, despre deficitul nutrițional. Cum arată meniul unei zile de post: Avem nevoie de surse complete de proteine

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel