Cum să nu faci greșeli în Postul Crăciunului. Bilic: Nici măcar nu trebuie să mănânci mult cantitativ. Acestea sunt principalele capcane

Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit despre obiceiurile alimentare pe care ar trebui să le evităm în Postul Crăciunului, pentru a evita acumularea kilogramelor în...
Postul Crăciunului, unul dintre cele două posturi mari din an, a început deja de câteva zile și se va încheia pe 24 decembrie. Totuși, chiar dacă se ține mult mai ușor decât Postul Paștelui, întrucât există foarte multe zile de dezlegare la pește, creștinii fac extrem de multe greșeli alimentare, care, la finalul celor 40 de zile, duc la acumularea mai multor kilograme în plus.
În acest sens, Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat, în exclusivitate pentru Spectacola, ce ar trebui să evităm în această perioadă, pentru a nu ne îngrășa și, implicit, pentru ca organismul să nu aibă de suferit.
”Postul trebuie să fie un exercițiu al foamei. Noțiunea de post înseamnă insatisfacție pe plan alimentar. În momentul în care ești sătul, chiar dacă mănânci produse vegetale, ăla nu mai este post.
Acesta trebuie să fie obiectivul și scopul unui post, să experimentezi senzația de foame și să vezi cum se comportă ființa ta și cine ești tu dacă nu ești satisfăcut cu mâncare.
Foarte multă lume vede postul ca fiind o metodă prin care să-și șteargă păcatele, nu acesta e scopul postului, ci ne ajutăm organismul să ia o pauză de la tot ce înseamnă proces de digestie, metabolizare.
Carnea consumă 75% din energia noastră vitală și e bine să uităm puțin de gustul bun a mâncării, ca să putem după cele 40 de zile de post să o redescoperim și, din nou, să ne bucurăm de ea la capacitate maximă.
Exercițiul postului asta își propune: să redescoperim gustul mâncării prin lipsa ei, iar cantitatea trebuie să fie primul element pe care trebuie să-l avem în vedere”, a declarat Mihaela Bilic, în exclusivitate pentru Spectacola.
Principalele greșeli pe care le facem în post
Mai mult, Mihaela Bilic ne explică și care sunt principalele greșeli pe care majoritatea oamenilor le fac în această perioadă, destul de greu de suportat de către organism.
Mihaela Bilic, captură video YouTube @Provocarea Farfuriei
”Industria alimentară ne pune la dispoziție toate alimentele în varianta lor de post. Nu ne umplem frigiderul, burta, nu mâncăm pe săturate și spunem că am ținut post, că nu este adevărat.
Dacă scoți produsele de origine animală, ele au cea mai mare capacitate de sațietate, dar când mănânci doar făinoase, nu ai cum să te saturi.
Toate aceste produse făinoase și zahărul produc variații ale glicemiei, iar aceasta ne dă nouă senzația de foame. Suntem mult mai fragili și mai instabili din punct de vedere al sațietății și, din păcate, în post, principalele greșeli sunt excesul de grăsimi vegetale.
Toată lumea mănâncă ulei din belșug, uitând că postul la origini avea zile fixe în care era dezlegare la ulei și la vin. Nu se mănâncă în fiecare zi ulei, pentru că atunci religia spune că mâncarea are prea mult gust și nu se mai poate numi post. Ar fi bine să nu mâncăm prăjeli, ulei în cantități mari, pentru că combinația dintre făinoase și ulei este cea mai ușor de transformat în grăsime de rezervă și în kilograme în plus”, a continuat ea.
Cât despre zahăr, medicul nutriționist consideră că trebuie să fie consumat cu foarte multă moderație, în cantități mici.
”Postul nu interzice zahărul, cu toate că acesta este un produs dedicat exclusiv plăcerii. Probabil că la originile postului nu exista zahăr. Deci în momentul în care în post mănânci făină, ulei și zahăr, este rețeta sigură de îngrășare, nici măcar nu trebuie să mănânci mult cantitativ.
Acestea sunt principalele capcane. Dacă se poate, ar fi bine să folosești perioada postului și să nu mănânci zahăr deloc, pentru că este un lucru care i-ar pica bine organismului și ficatului, dacă tot ne gândim la sănătate. Zahărul este un element care produce inflamație, obosește ficatul, nu avem niciun beneficiu pentru care să-l consumăm. După părerea mea, zahărul ar trebui să fie eliminat și din alimentația de zi cu zi. El chiar nu este aliment și trebuie să fie prezent precum sarea, doar pentru a da gust”, ne-a mai spus medicul nutriționist.
Citește continuarea pe Spectacola.
Postul, beneficii pentru trup și suflet
Postul, pe lângă partea spirituală, are și beneficii și pentru sănătate. Ba chiar este recomandat ca și peste an să se țină zile de post, fie postul intermitent, fie cel cu apă. Postul nu doar că vă poate ajută sa eliminați toxinele din organism, dar și să scăpați de câtva kilograme, mai mult, vă aduce și o senzație de bine.
Astfel, printre beneficiile postului se află:
- reducerea glicemiei
- reducerea inflamațiilor
- scade nivelul colesterolului și al trigliceridelor, deci reduce și riscul de a dezvolta boli de inimă
- îmbunătățește funcțiile creierului
- scăderea în greutate
- crește nivelul HGH, hormonul de creștere responsabil cu buna funcționare a metabolismului
- recomandat în timpul chimioterapiei pentru reducerea efectelor adverse - oboseală, slăbiciune, dureri de cap, amețeli, greață, diaree, crampe musculare, potrivit Postul de Sănătate.
Postul, beneficii. Doru Negru: Foamea e sănătoasă. Cât îți trebuie să mori de foame dacă nu mănânci nimic? 42 de zile! Cât ține cel mai lung post? 40 de zile!
Postul are rolul său, iar persoanele care nu au niciun fel de contraindicație de ordin medical ar trebui ca din când în când să țină postul, care era beneficii asupra sănătății, putând fi considerat și un detox, deoarece sunt permise doar o serie de alimente.
Cine are însă mai multă răbdare și ambiție poate să opteze inclusiv la postul negru, în care poate consuma apă ori ceai, necesare pentru hidratare, căci se știe deja, omul rezistă multe zile fără mâncare, organismul având rezervele sale de grăsime, dar nu și fără apă.
Dr. Doru Negru, medic medicină internă, diabet, nutriție și boli metabolice, a explicat care este importanța postului și de ce nu trebuie să ne speriem de o scurtă pauză de la alimentație.
”Ce înseamnă post? Nu mânca proteine animale. Când cade postul? Când nu este mâncare.
Cât ține cel mai lung post? 40 de zile.
Cât îți trebuie să mori de foame dacă nu mănânci nimic? 42 de zile. Și ca să poți să ții postul cel mare, trebuie să faci mușchi la răbdat cu postul de peste an. Ce spune postul? Dă la o parte proteina animală. Te obligă cineva să dublezi la pâine dacă nu mănânci care. Spune nu, că foamea este sănătoasă, este chiar normală. Citește mai departe AICI.
-
-
Vaccinarea reduce riscul cardiac. Recomandările experților28.08.2025, 22:30
-
Dieta și mișcarea pot vindeca ficatul după consumul de alcool28.08.2025, 21:13
-
Ginkgo biloba, un aliat promițător în tratarea demenței ușoare28.08.2025, 19:42
-
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
De ce avem nevoie de vitamina D și calciu pentru oase puternice. Ce se întâmplă cu oasele tale când atingi aportul zilnic recomandat
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.