Anca Hâncu, despre deficitul nutrițional. Cum arată meniul unei zile de post: Avem nevoie de surse complete de proteine

Cum putem să ne bucurăm de post fără a ne pune sănătatea și silueta în pericol. Hâncu: ”Avem nevoie de surse complete de proteine”.
Postul este considerat una dintre formele de detoxifiere, fizică și mentală, însă există și câteva riscuri, atât pentru persoanele fără vreun fel de afecțiune, cât și pentru cele care au probleme de ordin medical. De asemenea, postul poate fi luat în calcul ca o metodă de slăbire, având în vedere că sunt admise un număr mai restrâns de alimente.
Dr. Anca Hâncu, medic diabet, nutriție și boli metabolice, atrage atenția cu privire la riscurile la care se pot expune persoanele care țin post, atât în privința kilogramelor în plus, ca urmare a unor alegere alimentare nepotrivite, dar și a efectelor pe care le pot declanșa deficitul de minerale și vitamine, în numai 40 de zile cât ține postul.
”Unii dacă nu știu cum să țină un post corect pot să adauge kilograme în plus în loc să le piardă sau să se mențină. Pentru că înlocuim de fapt proteinele și grăsimile de origine animală cu leguminoase - fasole, linte, năut, după, discutăm de oleaginoase, avem nuci, alune, migdale. Dar care trebuie să fie cheia în alegerea acestor produse prin care noi înlocuim proteinele și grăsimile de origine animală? Avem nevoie de surse complete de proteine, care sunt formate din aminoacizi, există 9 aminoacizi esențiali care nu pot fi sintetizați în corp și trebuie să îi aducem din alimentație. Iar aceștia trebuie aduși în cantitatea completă. Iată că nici lintea, nici fasolea nu au toți acești aminoacizi, nu sunt surse complete de proteine și atunci vor trebui combinați, de exemplu, la aceeași masă cu orez, cu cereale”, a explicat medicul Anca Hâncu, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Vezi și: Aminoacizii esențiali, sprijin pentru sistemul nervos. În ce alimente îi regăsim
Postul și sursele de aminoacizi
”Avem însă și surse complete de proteine. Soia are toți cei nouă aminoacizi esențiali, semințele de cânepă care pot fi presărate pe salate, 100 de grame de semințe au 30 de grame de proteină completă și atunci luăm câte o lingură și presărăm pe salată. Mai avem pseudocerealele: quinoa, amaran, hrișcă, tot așa valoroase și sursă de proteine și, tot la semințele de cânepă este important că un raport Omega 3-Omega 6, deci grăsimi sănătoase, optim, foarte bun, cu efect antiinflamator.
Motivul pentru care persoanele care țin post și se îngrașă după această perioadă este, în opinia nutriționistului, că ”nu știu să-și aducă aceste proteine și grăsimi sănătoase în cantitate suficientă, atunci nu au sațietate pentru că dacă nu își iau cantitatea de proteine necesară la o masă le va fi foarte foame și după aceea vor ajunge să mănânce dulciuri, să ronțăie diverse alimente”, a spus dr. Anca Hâncu.
Iar pentru a veni în sprijinul celor care poate nu au inspirația unui meniu ideal în timpul postului, nutriționistul a exemplificat cum ar trebui ca acesta să arate.
”De dimineață, de exemplu, începem cu o felie de pâine prăjită cu humus cu tahini pentru că atunci combinația aceasta aduce tot ce trebuie. Cu un ardei roșu ca să avem și vitamina C.
La prânz putem avea o supă-cremă de linte cu orez, cu ciuperci. Ciupercile și spanacul mai aduc proteine, iar la cină aș propune o salată de andive cu avocado, tot așa grăsimi sănătoase, și cu nuci.
Între acestea, ca gustări, câte un fruct cu nucă sau un iaurt vegetal, există și așa ceva. Brânza tofu, brânza falsă care este făcută din soia, poate fi inclusă la masa de prânz, și iată așa reușim să avem o alimentație completă, și interesantă, și sănătoasă.
Mai putem înlocui orezul, mămăliga cu quinoa, care este mai nou apărută și are un gust interesant și care poate fi combinată cu legume, cu vegetale”, a mai spus medicul.
În ceea ce privește lista cu ”ce să nu facem în post”, din punct de vedere al alimentației, nutriționistul atrage atenția cu privire la
„Să nu mâncăm doar orez cu legume, pentru că nu vom avea acea sațietate și după aceea mâncăm dulciuri.
Există foarte multe dulciuri de post, fără grăsimi animale, dar care ne îngrașă, ne aduc prea multe calorii”, a mai spus nutriționistul.
Vezi și: 9 suplimente alimentare indicate pentru activitatea fizică. Complexul de B-uri, printre recomandări
Postul și deficiențele de vitamine și minerale
O problemă importantă pentru cei care țin post, dar și pentru vegani este cea legată de deficiențele de vitamine, în special de vitamina B12, o vitamină care se găsește doar în produsele de origine animală, adică în carne, ficat sau lactate.
”Pot să rămână, mai ales că vitamina B12, mai ales la vegetarieni, la vegani, poate să apară acest deficit, pot să își suplimenteze, dacă vor, însă în 40 de zile (n.r. cât șine postul) se pot produce chiar dereglări în corpul nostru dacă nu suntem atenți și nu știm de unde să luăm nutrienții. De exemplu, fierul din sursă vegetală, din spanac se absoarbe dacă este împreună cu vitamina C, altfel nu se absoarbe și de aceea mai punem și o lămâie lângă o mâncare de spanac sau lângă o salată verde”, a mai spus medicul cu privire la riscurile la care s-ar putea expune cei care țin post.
Postul, beneficii. Doru Negru: Foamea e sănătoasă. Cât îți trebuie să mori de foame dacă nu mănânci nimic? 42 de zile! Cât ține cel mai lung post? 40 de zile!
Postul are rolul său, iar persoanele care nu au niciun fel de contraindicație de ordin medical ar trebui ca din când în când să țină postul, care era beneficii asupra sănătății, putând fi considerat și un detox, deoarece sunt permise doar o serie de alimente.
Cine are însă mai multă răbdare și ambiție poate să opteze inclusiv la postul negru, în care poate consuma apă ori ceai, necesare pentru hidratare, căci se știe deja, omul rezistă multe zile fără mâncare, organismul având rezervele sale de grăsime, dar nu și fără apă.
Dr. Doru Negru, medic medicină internă, diabet, nutriție și boli metabolice, a explicat care este importanța postului și de ce nu trebuie să ne speriem de o scurtă pauză de la alimentație.
”Ce înseamnă post? Nu mânca proteine animale. Când cade postul? Când nu este mâncare.
Cât ține cel mai lung post? 40 de zile. Citește mai departe AICI.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
De ce avem nevoie de vitamina D și calciu pentru oase puternice. Ce se întâmplă cu oasele tale când atingi aportul zilnic recomandat
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.