Tot ce trebuie să știi despre postul cu apă. Când și cui i se potrivește, dar și cât trebuie să dureze

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
tot ce trebuie sa stii despre postul cu apa. FOTO: Freepik @freepik
tot ce trebuie sa stii despre postul cu apa. FOTO: Freepik @freepik

Care sunt beneficiile postului cu apă, cui i se potrivește și cum trebuie să te pregătești pentru acest fel de post. 

Postul cu apă este o perioadă în care o persoană nu mănâncă niciun aliment și bea doar apă. Postul în acest mod poate ajuta la pierderea în greutate, dar care sunt efectele pe termen lung asupra sănătății?

Oamenii recurg la această variantă pentru a pierde din greutate, dar și din încercarea de a combate anumite probleme de sănătate. Cercetările sugerează că postul ocazional poate ajuta în privința slăbitului, deși sunt și alte metode cu eficiență pe termen lung.

Pentru a se asigura că acest tip de post se face în condiții sigure, oamenii ar trebui să se pregătească corespunzător, dar și să aleagă un moment potrivit pentru a rămâne fără mâncare, atunci când organismul nu are nevoie de prea multă energie, notează Medical News Today.

Cât este recomandat să dureze postul cu apă

Așa cum am precizat anterior, postul cu apă înseamnă doar consum de apă, fără alte alimente. Deși nu există o perioadă prestabilită pentru a urma postul cu apă, medicii sugerează ca acesta să dureze între 24 de ore și cel mult trei zile.

Beneficiile postului cu apă

Persoanele cu factori de risc pentru anumite boli ar putea beneficia de postul pe termen scurt. Acestea includ:

-boli de inimă

- tensiune arterială ridicată

- colesterol ridicat

- diabet

- exces de greutate. 

Acești factori de risc sunt adesea legați între ei. Astfel, atunci când organismul nu are acces la carbohidrați, care sunt sursa preferată de energie, acesta va folosi grăsimile. Așadar, un post poate duce la pierderea în greutate, deoarece organismul folosește propriile rezerve pentru a-și acoperii necesarul de energie.

Potrivit Academiei de Nutriție și Dietetică, cel mai bun mod de a pierde în greutate este ca procesul să fie treptat, combinând o dietă sănătoasă cu activitate fizică.

De asemenea, este important să schimbați unele dintre obiceiurile alimentare, cum ar fi reducerea numărului de alimente șu gustări cu un conținut ridicat de zahăr.

Care sunt contraindicațiile postului cu apă

Pe lângă beneficiile pentru sănătate aduse de postul cu apă, acesta prezintă și o serie de riscuri, astfel că persoanele care îl urmează trebuie să fie atente la câteva aspecte. Iar acest lucru se datorează faptului că postul cu apă nu este pentru toată lumea, nefiind recomandat minorilor, adulților în vârstă sau persoanele subponderale.

De asemenea, postul cu apă nu este recomandat celor care:

- au o tulburare de alimentație

- femeilor însărcinate sau care alăptează

- au probleme cardiace

- au diabet de tip 1

- au migrene necontrolate

- au fost supuși unei transfuzii sanguine

- urmează un tratament medicamentos specific.

În cazul în care sunt probleme de sănătate, postul cu apă trebuie urmat doar la sfatul unui medic și sub supravegherea acestuia.

Vezi și: Apa de izvor, riscuri pentru sănătate. 12 BOLI pe care le faci dacă o bei: Nu are proprietăți miraculoase

Studiu asupra postului

O alternativă la perioadele lungi de post poate să fie postul intermitent, adică să nu mănânci nimic sau foarte puține calorii pentru p anumită perioadă de timp și apoi să mănânci ca de obicei pentru o altă perioadă stabilită.

Astfel, un exemplu este dieta 5:2, în care o persoană să aibă o dietă obișnuită timp de 5 zile în timpul săptămânii și o dietă redusă cu 25% din caloriile zilnice în celelalte două zile.

Într-un studiu care a comparat postul intermitent și consumul unei diete hipocalorice continue, s-a constatat că ambele sunt bune pentru pierderea în greutate, precum și pentru reducerea riscului de cancer, diabet și boli de inimă.

Postul în mod regulat pentru perioade scurte de timp a fost asociat cu rate mai mici de diabet, un IMC mai mic și un risc redus de boală coronariană la persoanele testate pentru arterele blocate.

Deși nu există studii extinse cu privire la post, cercetările au constatat un anumit impact pozitiv asupra tensiunii arteriale, greutății corporale și îmbunătățirea simptomelor artritei reumatoide în urma unor studii mai mici.

Însă, postul poate avea efecte adverse asupra sistemului imunitar pentru adulții mai în vârstă, astfel încât aceștia ar trebui să solicite sfatul medicului pentru a afla dacă postul ocazional de apă ar putea fi benefic.

Care sunt riscurile unui consum insuficient de apă. Niță: Poate acționa negativ asupra vezicii urinare

Sfaturi pentru postul cu apă

Dacă nu ești obișnuit cu acest tip de post, cel mai bine este să faci pași mărunți, adică să urmezi postul de o zi pentru a te asigura că nu există efecte adverse.

Postul poate fi obositor din punct de vedere fizic și mental, așa că trebuie să te pregătești cu atenție pentru acest moment:

-  să mănânci bine înainte de post, cu alimente bogate în energie

- să alegi momentul postului în așa fel încât să permită să te odihnești, cel mai bine într-o zi liber

- evitarea postului dacă nu te simți bine sau ești foatrte obosit

- evitarea exercițiilor fizice solicitante

- pregătirea pentru postul cu apă prin reducerea porțiilor de mâncare.

În timpul postului este esențial să consumați suficientă apă, adică 40 ml de apă pe kilogram corp pe zi, dar cel mai important este ca această cantitate să fie distribuită pe parcursul întregii zile.

De asemenea, trebuie reținut ca la finalul postului cu apă, să mănânci treptat, pentru a evita durerile de stomac sau senzația de rău.

Vezi și: De ce nu e bine să bei apă rece de la frigider vara. Riscuri, beneficii și bolile pe care le dezvolți

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel