Pătrunjelul, planta cu mai multă vitamina C decât lămâia. 7 motive pentru care să-l consumați
Pe lângă aspectul decorativ și aroma aparte, pătrunjelul oferă doar beneficii organismului uman.
Consumul de pătrunjel este un mare plus pentru organismul uman: întărește oasele, previne ridurile, combate inflamațiile. „O alimentație naturală, bazată pe consumul regulat de alimente integrale neprocesate este primul pas către o stare bună de sănătate și un sistem imunitar puternic. De asemenea, sănătatea sistemului respirator se întreține cel mai bine atunci când petrecem regulat timp în aer liber, într-un mediu cât mai puțin poluat, și, desigur, sportul reprezintă și el un factor important în menținerea unei sănătăți optime”, afirma Cori Grămescu într-o postare pe rețelele sociale.
Iată câteva beneficii ale consumului de pătrunjel:
* protecție împotriva cancerului de sân - Pătrunjelul are beneficii de protecție specifice împotriva cancerului de sân. Conform unui studiu din 2017 publicat în revista Geroscience, apigenina, o substanță naturală abundentă în pătrunjel este promițătoare ca un tratament netoxic pentru cancerul de sân la om.
* combate inflamațiile - Inflamația poate fi de fapt mortală, iar pătrunjelul, având un conținut ridicat de antioxidanți precum vitamina C, A și E, care pot ajuta la calmarea ei. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de artrită, o inflamație a articulațiilor, dar și la reducerea riscului multor altor boli cronice, inclusiv cancer, ateroscleroză, Alzheimer și boala Parkinson.
* previne ridurile - Consumul de pătrunjel avantajează tenul. Planta este bogată în vitamina C, iar vitamina C produce colagen, ceea ce conferă pielii structura și rezistența sa.
* întărește oasele - Zece crenguțe de pătrunjel sunt suficiente pentru a ajunge la doza zilnică de vitamina K, cantitate care poate ajuta la protejarea împotriva fracturilor, deoarece contribuie la formarea proteinelor pentru oase și coagularea sângelui.
* infecțiile urinare, indigestia și crampele - Pătrunjelul conține substanțe chimice care provoacă contracția musculară în intestin, vezică și uter. Prin urmare, indigestia, infecțiile vezicii urinare și crampele menstruale au fost adesea tratate cu preparate din această plantă
* combate bolile de inimă - Pătrunjelul crud conține folat, o vitamină B importantă, făcându-l un candidat pentru prevenirea tulburărilor de inimă. Folatul este implicat in menținerea nivelurilor normale de aminoacizi homocisteină, ale căror niveluri crescute sunt asociate cu boli cardiovasculare. La fel ca vitamina C, folatul este sensibil la căldură și se obține cel mai bine atunci când pătrunjel este consumat proaspăt.
* protejează ochii - Pătrunjelul este o sursă de vitamina A, ori aportul adecvat de vitamina A asigură sănătatea optimă a ochilor noștri, prevenind uscăciunea și cataracta. Îmbunătățește și vederea nocturnă.
Ce conține pătrunjelul:
• Vitamina C (1/3 cană de pătrunjel conține mai multă vitamină C decât o portocală)
• Vitamina K (bună pentru sănătatea oaselor și coagularea sângelui)
• Beta-caroten, un antioxidant și imunoprotector
• Calciu (1 ceașcă de pătrunjel are aceeași cantitate de calciu ca o cană de lapte)
• Potasiu (500 mg potasiu în 100 de grame de pătrunjel)
• Fier (mai mult decât în carnea roșie)
• Fibră (excelentă pentru prevenirea constipației și îmbunătățirea funcției intestinului gros)
• Bor (luptă împotriva efectelor menopauzei și previne osteoporoza)
• Fluor (întărește oasele)
• Clorofilă (îi conferă culoarea verde și are proprietăți antiseptice și purificatoare).
-
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă07.11.2025, 21:59
-
Cum pot ceaiul și cafeaua să-ți "fure" fierul din corp07.11.2025, 19:26
-
Este bine să îți îndepărtezi părul facial? Ce spun medicii07.11.2025, 17:32
-
-
Avocado și ou, combinația nutritivă care îți transformă sănătatea07.11.2025, 14:23
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Apasă acest punct de pe mână dacă vrei să scapi de durerea de cap. Trece în câteva minute
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Ce se întâmplă dacă pui zaț de cafea în toaletă. Trucuri utile pentru casă
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
