Pericolul ascuns din lumânările parfumate. Bolile grave pe care le poți face din cauza lor: Trebuie să te oprești imediat!

Monika Baciu |
Data publicării:
lumanarile parfumate - FOTO: Freepik@pvproductions
lumanarile parfumate - FOTO: Freepik@pvproductions

Lumânările parfumate sunt nelipsite din locuințele noastre. Ne plac pentru că emană un miros plăcut și le absorb pe cele neplăcute. Dar riscurile acestora sunt uriașe. Putem dezvolta boli grave din cauza lumânărilor parfumate.

Folosirea lumânărilor parfumate poate aduce o atmosferă plăcută și relaxantă într-un spațiu, dar există și riscuri asociate cu utilizarea lor. 

Un medic și dermatolog a avertizat că arderea lumânărilor parfumate în casă poate fi dăunătoare pentru sănătate. Lumânările parfumate sunt o modalitate populară de a face ca locuința să miroasă frumos. Dar ele ar putea face mai mult rău decât bine în ceea ce privește sănătatea noastră.

Lumânările parfumate, riscuri

Doctorul și dermatologul din SUA, dr. John Zade, a avertizat împotriva utilizării lumânărilor parfumate pe TikTok.

"Dacă folosești lumânările parfumate, trebuie să te oprești imediat", a explicat dr. John Zade, potrivit Express.

Vezi și: Cum alegem culoarea de păr potrivită. Olga Barcari: Este foarte complex acest lucru

A explicat că multe lumânări parfumate sunt făcute din parafină și, atunci când sunt arse, eliberează substanțe chimice toxice în aer, care nu sunt bune pentru noi.

"Împreună cu asta, aromele din chimicale pot fi super iritante. Mulți oameni fac erupții cutanate la pleoapă sau alte erupții cutanate din cauza acestor arome. Încearcă să le înlături din casă", a mai explicat dr. Zade.

Vezi și: Alimentul care scade tensiunea arterială. Previne bolile cardiovasculare

Lumânările parfumate, factor de risc pentru astm

Lumânări parfumate - FOTO: Freepik@pvproductions

Un studiu publicat anul trecut sugera că arderea lumânărilor poate duce la probleme de sănătate adverse la tinerii adulți cu astm ușor. Cercetarea, efectuată de o echipă de la Departamentul de Sănătate Publică al Universității Aarhus, a arătat că poluarea aerului din interior cauzată de arderea lumânărilor și de fumurile provenite în timpul gătitului poate provoca iritații sau inflamații la tinerii cu astm ușor.

În cadrul concluziei lor, cercetătorii au adăugat că este important să prioritizăm un climat interior mai sănătos - este mai bine să deschidem ușile și ferestrele atunci când gătim sau aprindem lumânări.

Anumite lumânări parfumate pot emite substanțe chimice toxice în aer atunci când ard. Substanțele chimice eliberate pot include formaldehidă, benzen și alte compuși nocivi, în special dacă lumânarea este fabricată din materiale de proastă calitate sau conține coloranți sau arome artificiale.

Fumul emis de lumânările parfumate poate afecta calitatea aerului din încăpere și poate provoca probleme respiratorii, în special pentru persoanele cu astm sau alergii.

Aromele sau substanțele chimice utilizate în lumânările parfumate pot provoca reacții alergice sau iritații la unele persoane. Este important să citiți etichetele și să evitați lumânările care conțin ingrediente la care sunteți sensibil.

Lumânările parfumate pot elibera compuși organici volatili, cum ar fi formaldehida, care pot crește riscul de cancer. Deși lumânările parfumate pot elibera acești compuși, nu este clar dacă aceștia au un impact semnificativ asupra sănătății.

Vezi și: Simptomul comun al demenței care poate ajuta la încetinirea progresului bolii. Semnul la care să fii atent

Cum recunoști alergia la lumânările parfumate

De asemenea, este posibil să aveți o reacție alergică la lumânările parfumate, manifestată prin simptome precum:

- strănut

- nas care curge

- blocarea sinusurilor, potrivit Healhtline.

Dacă doriți să minimizați cantitatea de particule pe care le inhalați, cea mai bună opțiune este să utilizați lumânări fabricate din surse naturale. Conform unui studiu, lumânările fabricate din stearina de palmier eliberează doar jumătate din cantitatea de funingine a lumânărilor din parafină. Cercetătorii mai explică faptul că lumânările naturale par să elibereze cea mai mică cantitate de substanțe chimice potențial periculoase.

Unele opțiuni de lumânări naturale includ:

- ceară de cocos

- ceară de albine

- ceară de soia

- ceară de palmier

- ceară vegetală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel