Alimentul care scade tensiunea arterială. Previne bolile cardiovasculare

Monika Baciu |
Data publicării:
somonul - FOTO: Freepik
somonul - FOTO: Freepik

Alimentul care scade tensiunea arterială este încărcat cu Omega-3. De asemenea, protejează și inima.

Modificările în alimentație pot avea un impact semnificativ asupra tensiunii arteriale. Cel mai recent studiu arată că peștii bogați în acizi grași Omega-3 pot scădea tensiunea arterială. 

Somonul și peștii grași pot scădea tensiunea arterială

Peștii bogați în grăsimi sunt o sursă excelentă de acizi graşi omega-3, care au beneficii semnificative pentru inimă. Acești acizi graşi pot contribui la reducerea nivelurilor de presiune sanguină prin scăderea inflamației.

Un studiu din 2022 a analizat 71 de cercetări și informații de sănătate provenite de la 4.973 de persoane pentru a determina relația dintre acizii grași omega-3 din dietă sau suplimente și presiunea sanguină. Cel mai mare beneficiu pentru reducerea presiunii sanguine a fost observat la o cantitate zilnică cuprinsă între 2 și 3 grame de acizi grași omega-3 (echivalentul unei porții de aproximativ 100 de grame de somon).

Nivele mai ridicate de acizi grași omega-3 în dietă, inclusiv din pește, pot, de asemenea, să reducă riscul de hipertensiune arterială la adulții tineri fără istoric de boli de inimă sau diabet, potrivit Healthline.

Somon - FOTO: Freepik@amenic181

Vezi și: Simptomul comun al demenței care poate ajuta la încetinirea progresului bolii. Semnul la care să fii atent

Care este cantitatea recomandată

Cantitatea optimă necesară pentru a contribui la scăderea tensiunii arteriale poate fi de aproximativ 3 grame de acizi grași omega-3 pe zi, fie sub formă de alimente, fie ca suplimente, conform unei analize a cercetărilor publicate în Journal of the American Heart Association.

Studiul, care a analizat relația dintre tensiunea arterială și doi acizi grași omega-3 - acidul docosahexaenoic (DHA) și acidul eicosapentaenoic (EPA) - prezenți în fructe de mare precum somon, ton, sardine, păstrăv, hering și stridii, a indicat că o reducere modestă a tensiunii arteriale poate fi obținută la o doză zilnică de aproximativ 3 grame din acești acizi grași, potrivit Heart.

Vezi și: De ce să alergi măcar 10 minute pe zi. Trucul care previne insomnia, Alzheimer și Parkinson

Cercetarea, care a inclus date din 71 de studii clinice publicate între 1987 și 2020, a investigat impactul DHA și EPA, atât individual, cât și în combinație, asupra tensiunii arteriale la aproape 5,000 de adulți cu sau fără hipertensiune arterială sau tulburări ale colesterolului. Participanții la studiu, cu vârste cuprinse între 22 și 86 de ani și din diverse regiuni ale lumii, au consumat acizi grași omega-3 prin dietă sau suplimente prescrise, în medie, timp de 10 săptămâni.

Conform rezultatelor, persoanele care au consumat zilnic 2-3 grame dintr-o combinație a celor doi acizi grași omega-3 au înregistrat o scădere medie a tensiunii arteriale sistolice și diastolice cu 2 mmHg față de cei care nu au consumat EPA și DHA.

Beneficiile au fost mai pronunțate la cei cu hipertensiune arterială inițială, sugerând că aceștia ar putea beneficia și mai mult de la cantități mai mari de acizi grași omega-3. Pentru cei cu hipertensiune arterială, o doză zilnică de 3 grame a redus tensiunea arterială sistolică cu aproximativ 4,5 mmHg. În cazul celor cu tensiune arterială normală, scăderea a fost de 2 mmHg.

Vezi și: De ce să nu mai lași hainele murdare în mașina de spălat. Gestul care te poate îmbolnăvi

Recomandările actuale ale Institutului Național al Sănătății indică un consum zilnic de 1,1-1,6 grame de acizi grași omega-3, în timp ce Asociația Americană a Inimii sugerează consumul a două porții de pește pe săptămână ca parte a unei diete sănătoase pentru inimă.

Concluziile indică că suplimentele de ulei de pește, care oferă în mod obișnuit aproximativ 300 de miligrame pe pastilă, pot fi o alternativă pentru cei care nu pot consuma regulat pește gras precum somonul. De asemenea, suplimentele cu alge, conținând EPA și DHA, pot fi o opțiune pentru cei care nu consumă pește sau produse animale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel