Peste 90% dintre români consumă zilnic carne preparate din carne. STUDIU
Românii sunt o nație de carnivori, arată arată datele unui sondaj/studiu realizat de prima cooperativă ţărănească digitală, peste 90% având în meniul zilnic și cel săptămânal carne şi preparate din...
Aproape 70% dintre romani preferă să cumpere carne proaspătă, iar un român din patru consideră carnea de vită mai prietenoasă pentru sănătate. Peste 90% având în meniul zilnic și cel săptămânal carne şi preparate din carne și, pentru a se asigura că achiziţionează carne din surse sigure şi cu o trasabilitate clară, majoritatea este dispusă să plătească cu până la 30% mai mult.
Potrivit Obor21.ro, românii preferă să consume carnea la prânz (42%), în weekend (17%) sau oricând au ocazia (23%), iar cei mai mulţi o preferă gătită la grătar (26%) sau la cuptor (23%), confirmând o tendinţă spre un stil de viaţă mai sănătos, care s-a accentuat în ultimii ani.
În topul consumului se află carnea de pasăre, de porc, respectiv de vită.
Un sfert (25%) dintre români consideră carnea de vită mai prietenoasă pentru sănătate decât cea de porc, fiind întrecută la acest capitol doar de carnea de pui, considerată mai sănătoasă de jumătate dintre respondenţi.
Cei mai mulţi achiziţionează carne de la supermarket, însă peste o treime preferă băcăniile şi magazinele specializate, online sau offline, 19% cumpără de la surse private (de la ţărani), în timp ce 7% achiziţionează de la ferme. "Atunci când cumpără carne de la ţară, indiferent că este de la ferme, persoane fizice sau magazine specializate, aproape jumătate aleg carnea proaspătă, nu congelată, de preferinţă în bucăţi mici. Alegerile confirmă tendinţa din ultimul an spre un consum echilibrat, evitând risipa alimentară şi cheltuielile inutile", se arată în concluziile studiului.
Provenienţa şi trasabilitatea produselor reprezintă alţi factori importanţi în decizia de achiziţie a cărnii şi preparatelor din carne de la ţară. Datele sondajului susţin acest lucru, prin cei 25% dintre respondenţi care declară că îşi doresc informaţii clare despre provenienţă, respectiv verificarea cărnii de către veterinar.
Sondajul comandat de Obor21.ro a arătat, totodată, că românii sunt dispuşi să plătească mai mult pentru a beneficia de avantajele produselor cu provenienţă sigură şi o calitate ridicată. Aproape 70% preferă carnea proaspătă, cu un procent mai ridicat în cazul Bucureştiului. Astfel, jumătate dintre respondenţi ar plăti cu până la 20% mai mult faţă de preţul de supermarket pentru carnea proaspătă de la ţară, iar 25% sunt dispuşi să plătească chiar şi mai mult.
Cercetarea a fost realizată online, la nivel naţional, în luna august 2021, pe un eşantion de 840 de respondenţi (54% femei şi 46% bărbaţi), din care 60% au venituri medii şi peste medie.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Ce se întâmplă în corp imediat după ce mănânci zahăr?
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Prediabetul poate intra în remisie chiar și fără pierdere în greutate, arată un nou studiu
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Diabetul de tip 1: cum poate fi descoperit devreme și prevenit. Medicii arată care e vârsta la care trebuie făcut testul
EXCLUSIV Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
EXCLUSIV Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
