Pierderea apetitului, care sunt cauzele și ce boli poate ascunde
Pierderea poftei de mâncare este atunci când nu simți că îți este foame sau nu vrei să mănânci. Este posibil să nu puteți mânca fizic dacă stomacul vă supără stomacum și nu vă...
Bolile grave și chiar minore care pot provoca scăderea poftei de mâncare includ cancer, hipertiroidism, SIDA, tulburări alimentare, cum ar fi bulimia și anorexia, febra sau durerile de cap. Când te îmbolnăvești, corpul tău se poate schimba rapid și chiar dacă anterior ai avut un apetit bun, boala poate elimina asta. Când sunteți bolnav, este posibil să nu aveți puterea de a mânca sau dorința, notează Livestrong.
Medicamente
Există medicamente pe bază de rețetă care sunt asociate cu pierderea poftei de mâncare. Medicamentele pentru cancer, antibiotice, medicamente pentru durere și chiar medicamente contra rece pentru răceala obișnuită pot afecta pofta de mâncare. Clinica Mayo spune că problemele de sănătate și medicamentele pot interfera cu simțul mirosului și gustului sau pot afecta mestecatul, care pot contribui la scăderea poftei de mâncare.
Emoţile
Tot felul de stări emoționale, cum ar fi plictiseala, nervii, singurătatea sau anxietatea pot cauza pierderea apetitului, deoarece îți pot supăra stomacul sau te pot face să pierzi dorința de a mânca. De multe ori stresul te face să te simți rău în stomac și poate provoca probleme stomacale care duc la scăderea poftei de mâncare. Biblioteca Națională de Medicină și Institutele Naționale de Sănătate spun că atunci când persoanele în vârstă sunt depresive, poate apărea pierderea poftei de mâncare fără alte cauze. Atât copiii cât și adulții simt anxietate și îngrijorare. Dacă nu sunt capabili să gestioneze aceste emoții, pot avea o serie de probleme de alimentație, inclusiv o pierdere a apetitului sau o tulburare alimentară mai gravă.
Sarcina
În primul trimestru de sarcină este normal să aveți o pierdere a apetitului. Este posibil să întâmpinați greață și stomacul nu este în măsură să primească mâncare. Pentru unele femei, pierderea apetitului este un semn că sunt însărcinate. Mai târziu, chiar la sfârșitul sarcinii, femeile pot dezvolta un apetit scăzut, deoarece organismul se pregătește pentru naștere.
Pierdere în greutate
Dacă începi să slăbești și nu te afli pe o dietă sau nu ai condiții medicale, poate fi un semn că te îmbolnăvești. Ar trebui să vedeți un medic și să vă evaluați pofta de mâncare. Pierderea apetitului pe termen lung poate duce la malnutriție, unde corpul tău nu va primi nutrienți necesari pentru a rămâne sănătos. Corpul tău nu va putea funcționa așa cum trebuie și poate dezvolta o boală gravă care ar putea duce la moarte.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
