Pierderea apetitului, care sunt cauzele și ce boli poate ascunde
Pierderea poftei de mâncare este atunci când nu simți că îți este foame sau nu vrei să mănânci. Este posibil să nu puteți mânca fizic dacă stomacul vă supără stomacum și nu vă...
Bolile grave și chiar minore care pot provoca scăderea poftei de mâncare includ cancer, hipertiroidism, SIDA, tulburări alimentare, cum ar fi bulimia și anorexia, febra sau durerile de cap. Când te îmbolnăvești, corpul tău se poate schimba rapid și chiar dacă anterior ai avut un apetit bun, boala poate elimina asta. Când sunteți bolnav, este posibil să nu aveți puterea de a mânca sau dorința, notează Livestrong.
Medicamente
Există medicamente pe bază de rețetă care sunt asociate cu pierderea poftei de mâncare. Medicamentele pentru cancer, antibiotice, medicamente pentru durere și chiar medicamente contra rece pentru răceala obișnuită pot afecta pofta de mâncare. Clinica Mayo spune că problemele de sănătate și medicamentele pot interfera cu simțul mirosului și gustului sau pot afecta mestecatul, care pot contribui la scăderea poftei de mâncare.
Emoţile
Tot felul de stări emoționale, cum ar fi plictiseala, nervii, singurătatea sau anxietatea pot cauza pierderea apetitului, deoarece îți pot supăra stomacul sau te pot face să pierzi dorința de a mânca. De multe ori stresul te face să te simți rău în stomac și poate provoca probleme stomacale care duc la scăderea poftei de mâncare. Biblioteca Națională de Medicină și Institutele Naționale de Sănătate spun că atunci când persoanele în vârstă sunt depresive, poate apărea pierderea poftei de mâncare fără alte cauze. Atât copiii cât și adulții simt anxietate și îngrijorare. Dacă nu sunt capabili să gestioneze aceste emoții, pot avea o serie de probleme de alimentație, inclusiv o pierdere a apetitului sau o tulburare alimentară mai gravă.
Sarcina
În primul trimestru de sarcină este normal să aveți o pierdere a apetitului. Este posibil să întâmpinați greață și stomacul nu este în măsură să primească mâncare. Pentru unele femei, pierderea apetitului este un semn că sunt însărcinate. Mai târziu, chiar la sfârșitul sarcinii, femeile pot dezvolta un apetit scăzut, deoarece organismul se pregătește pentru naștere.
Pierdere în greutate
Dacă începi să slăbești și nu te afli pe o dietă sau nu ai condiții medicale, poate fi un semn că te îmbolnăvești. Ar trebui să vedeți un medic și să vă evaluați pofta de mâncare. Pierderea apetitului pe termen lung poate duce la malnutriție, unde corpul tău nu va primi nutrienți necesari pentru a rămâne sănătos. Corpul tău nu va putea funcționa așa cum trebuie și poate dezvolta o boală gravă care ar putea duce la moarte.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
