Pierderea vederii și demența. Expert: oamenii care au acești factori de risc trebuie monitorizați

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Îngrijirea ochilor
Îngrijirea ochilor

Mai multe afecțiuni sistemice - afecțiuni care afectează întregul corp - sunt factori de risc modificabili pentru demență.

Unele tipuri de tulburări de vedere pot fi indicatori timpurii ai demenței. Atunci când condițiile sistemice se combină cu afectarea vederii, riscul de demență este semnificativ mai mare. În prezent nu există tratamente eficiente pentru a opri progresia demenței, de aceea este vital să se identifice factorii de risc, în special cei care pot fi modificați, pentru a ajuta la controlul și eventuala prevenire a aceste boli.

O cercetare, publicată în British Journal of Ophthalmology - în care au fost evaluate 12.364 de persoane cu vârste cuprinse între 55 și 73 de ani, între 2005 și 2010, iar apoi au fost monitorizați 11 ani, până în 2021 – susține existența unei legături între afecțiunile oculare și demență.

În cei 11 ani s-au înregistrat 2.304 de cazuri de demență, 945 de cazuri de Alzheimer și 513 cazuri de demență vasculară.

Studiul mai susține că numai accidentul vascular cerebral, numai bolile de inimă, numai diabetul, numai hipertensiunea și depresia au fost legate independent de un risc crescut de demență. În comparație cu participanții care nu aveau o afecțiune oftalmică la începutul studiului, riscul de demență a fost cu 26% mai mare la cei care au dezvoltat degenerescență maculară legată de vârstă în perioada de studiu.

Participanții cu cataractă au prezentat o creștere cu 11% a riscului, iar cei cu afecțiuni oculare legate de diabet au fost cu 61% mai predispuși să prezinte demență. Glaucomul nu a fost asociat cu un risc crescut de boală Alzheimer sau demență cu toate cauzele. Cu toate acestea, starea a indicat un risc mai mare de demență vasculară.

Dr. Richard Rosen, chirurg la Mount Sinai Medical Center din New York și vicepreședinte și director de cercetare oftalmologică, a declarat pentru Medical News Today că acest studiu întărește faptul că profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să fie în căutarea acestor factori de risc.

”Oamenii care au acești factori de risc trebuie monitorizați”, a afirmat Richard Rosne.

Autorii cercetării susțin că studiul a fost doar unul observațional, arată Medical News Today.

Studiul științific despre care s evorbește în articol poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel