Planta care conține mai multă Vitamina C decât sucul de lămâie. Mihaela Bilic: Blochează ”ruginirea”, adică îmbătrânirea și îmbolnăvirea

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
planta care contine mai multa vitamina c decat lamaia - FOTO: Freepik@master1035
planta care contine mai multa vitamina c decat lamaia - FOTO: Freepik@master1035

Planta care conține mai multă Vitamina C decât lămâia o găsim în orice sezon și costă mai puțin de 2 lei. Aceasta încetinește îmbătrânirea și întărește sistemul imunitar.

Planta care conține mai multă Vitamina C decât lămâia o găsim la orice magazin alimentar și la orice tarabă din piață. Are efecte benefice asupra organismului. Pătrunjelul, pentru că de acesta este vorba, are capacitatea de a încetini îmbătrânirea. 

Pătrunjelul, beneficii

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat pe pagina sa de Facebook ce beneficii are pătrunjelul. Dincolo de faptul că este o plantă aromatică des folosită în preparatele culinare, acesta are multiple beneficii pentru organism. 

”Pătrunjelul conține mai multă vitamina C decât sucul de lămâie. Vitamina C este cea mai celebră dintre vitamine și cea mai puternică substanță antioxidantă din natură. Blochează “ruginirea”, adică îmbătrânirea și îmbolnăvirea, ajută organismul să neutralizeze radicalii liberi și procesele oxidative, întărește sistemul imun.

Când vine vorba de surse naturale de vitamina C, primul nostru gând este la citrice în general și la lămâi în special. Adevărul este că legumele sunt mai bogate în vitamina C comparativ cu fructele, iar campionul este nimeni altul decât banalul pătrunjel.

Cu un conținut de aproape 200mg vitamina C/100g, pătrunjelul depășește toate celelalte fructe și legume: ardei gras roșu 160mg, suc de lămâie 128mg, ardei gras verde 120mg, kiwi 92mg, căpșuni 67mg, suc de portocale 54mg.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă dormi cu pisica. Riscurile la care te supui. Cum îți afectează sănătatea

Singura condiție este să consumăm pătrunjel din belșug, cu snopul, sub formă de salată (după exemplul salatei libaneze), nu doar câteva frunze, ca decor în ciorbă sau tocăniță. Unde mai pui că pe lângă vitamina C, pătrunjelul este bogat în fibre, betacaroten (precursor de vitamina A), acid folic, fier și calciu- adică elemente vitale pentru sănătate.

Pătrunjelul este accesibil ca preț și poate fi găsit în orice moment al anului. Nu e de mirare că în Franța salata de pătrunjel (tabouleh) este prezentă constant în meniul spitalelor, nu există un preparat mai simplu și mai mai eficient pentru perioada de convalescentă după boli sau intervenții chirurgicale.

Așa că de mâine umpleți coșul cu pătrunjel- e antianemic, antioxidant, îmbunătățește digestia, ameliorează circulația (are vitamina K anticoagulantă) și, nu în ultimul rând, asigură respirație proaspătă. Clorofila din pătrunjel neutralizează mirosurile neplăcute din gură, inclusiv pe cel de usturoi!”, a explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe pagina sa de Facebook. 

Pătrunjelul, protecție împotriva cancerului de sân

Un stil de viață care reduce riscul de cancer este înțelept - iată care sunt obiceiurile care previn cancerul de sân. Pătrunjelul poate avea beneficii specifice de protecție împotriva cancerului de sân. Potrivit unui studiu din 2017, publicat în revista Geroscience, apigenina, o substanță naturală din pătrunjel, se arată promițătoare ca un tratament netoxic pentru cancerul de sân.

Vezi și: Lucrurile pe care trebuie să le știi despre biopsie. Ce trebuie să faci înainte, în timpul și după intervenție. Cât de concludente sunt rezultatele

Pătrunjelul combate inflamația

Este unul dintre cele mai tulburătoare simptome generale - inflamația poate fi chiar mortală. Pătrunjelul ajută, deoarece este bogat în antioxidanți precum vitamina C, A și E, care pot ajuta la calmarea inflamației.

”Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de artrită, o inflamație a articulațiilor. Este, de asemenea, o sursă excelentă de flavonoide, antioxidanți care ajută la reducerea riscului multor boli cronice, inclusiv cancerul, ateroscleroza, Alzheimer și boala Parkinson”, spune Brunilda Nazario, MD.

Previne apariția ridurilor

Consumul de pătrunjel aduce beneficii tenului tău. Planta este bogată în vitamina C, iar vitamina C produce colagen, care conferă pielii structura și rezistența sa.

”Colagenul ajută la eliminarea liniilor fine și a ridurilor. Pregătește o salată plină de vitamina C cu niște verdețuri (inclusiv pătrunjel), bucăți de portocale și încheie cu o vinegretă cu lămâie”, spune Capriglione.

Vezi și: Monturile, hallux valgus, afecțiunea cea mai frecventă a piciorului. Cum te afectează încălțămintea și cum se pot trata

Întărește oasele

”Zece fire de pătrunjel sunt suficiente pentru a atinge doza zilnică de vitamina K”, spune Capriglione.

Obținerea unei cantități adecvate de vitamina K în alimentația dumneavoastră poate ajuta la protejarea împotriva fracturilor osoase, deoarece ajută la producerea de proteine pentru oase și coagularea sângelui.

Ajută la digestie

Calmează-ți stomacul cu ajutorul acestei plante calmante. Poate ajuta la digestie și la reducerea balonării. Conține compuși care permit expulzarea gazelor din organism, potrivit The Healthy.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel