Pliculețele de ceai din plastic, o posibilă problemă de sănătate

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Pliculețele de ceai din plastic eliberează miliarde de particule pe care noi le bem
Pliculețele de ceai din plastic eliberează miliarde de particule pe care noi le bem

Un singur pliculeț de ceai făcut din plastic ne poate face să ingerăm miliarde de particule, arată un nou studiu. Dar, dacă ne uităm și la cercetările anterioare, cantitatea de plastic ingerat crește și, spun unii cercetători, e ca și cum am mânca un card bancar (din plastic) în fiecare săptămână. Nimeni nu știe cu exactitate dacă și cât de nociv poate fi tot acest plastic ingerat. 

Într-un nou studiu, Cercetătorii de la Universitatea McGill, Canada, au analizat efectele folosirii pliculețelor de ceai făcute din plastic. Au luat patru pliculețe de ceai, diferite și le-au pus în apă clocotită.

Ei au descoperit că un singur pliculeț făcut din plastic eliberează în ceașcă aproximativ 11,6 miliarde de particule microplastice și 3,1 miliarde de particule nanoplastice chiar mai mici - ceea ce înseamnă o cantitate de mii de ori mai mare decât cea găsită anterior în alte alimente și băuturi.

Oamenii de știință au îndepărtat ceaiul din interiorul pungulițelor (pentru a nu afecta rezultatele) înainte de a fierbe pungile în apă ca să simuleze procesul de preparare a ceaiului.

În studii anterioare, cercetătorii au găsit microplastice în diverse alimente, dar au fost făcute mai puține studii despre faptul că pot fi vărsate în apă în timpul producerii ceaiului și a altor băuturi calde, potrivit CNN.

Autorii studiului spun că nu se cunosc efectele asupra sănătății pe care le-ar putea avea ingerarea acestor particule, de aceea s-au apucat de studii suplimentare.

Apoi, nu trebuie ignorat și faptul că pentru a sigila pungulițele, mulți producători de ceai folosesc polipropilenă.

Cum mănânci un card de credit pe săptămână

În afară de cercetarea legată de pliculețele de ceai, însă, un studiu publicat la începutul acestui an, arăta că oamenii mănâncă, în medie, 5 grame de plastic în fiecare săptămână - ceea ce este echivalentul greutății unui card de credit din plastic. Mai mult, o meta-analiză arată că și inhalăm o cantitate considerabilă de particule de plastic. 

În raportul despre riscurile asupra sănătății plasticului în apa de la robinet și apă îmbuteliată, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) declara că microplasticul nu ar constitui un risc pentru sănătate "la nivelurile actuale".

"Avem nevoie urgentă să aflăm mai multe despre impactul asupra sănătății microplasticilor, deoarece acestea sunt peste tot - inclusiv în apa noastră potabilă", a spus dr. Maria Neira, directorul Departamentului pentru Sănătate Publică, Mediu și Determinanți Sociați ai Sănătății din cadrul OMS, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel