Polenul contribuie la răspândirea COVID. Cercetător: efectul e cauzat nu doar de polenul alergen

DCMedical Team |
Data publicării:
Orasul acoperit de polen. Foto: Jeremy Gilchrist
Orasul acoperit de polen. Foto: Jeremy Gilchrist

Concentraţiile ridicate de polen din aer duc la creşterea ratei de infectare cu COVID-19 prin împiedicarea răspunsului imun al corpului uman, conform unui nou studiu.

O cercetare internațională susține că rata de infectare a COVID este crescută și prin concentraţiile ridicate de polen din aer întrucât acestea împiedică răspunsul imun al corpului uman. Oamenii de ştiinţă aflaţi în spatele studiului sugerează ca persoanele aflate în grupe de risc să poarte măşti cu performanţă ridicată de filtrare a particulelor în perioadele de primăvară în care există concentraţii mari de polen în aer. Polenul nu răspândeşte virusul, însă inhibă eliberarea de substanţe care determină un semnal ce declanşează răspunsul imun, a constatat studiul. "Toate persoanele, inclusiv cele care nu sunt alergice, sunt afectate, iar efectul este cauzat nu doar de polenul cu potenţial alergen, ci şi de alte tipuri", a declarat Aslog Dahl, cercetătoare în domeniul polenului în cadrul Universităţii din Gothenburg, citată într-un comunicat.

Ea se numără printre cercetătorii care au contribuit la studiul epidemiologic asupra corelaţiei dintre rata de infectare şi nivelul de polen din aer, realizat în 31 de ţări. Oamenii de ştiinţă au descoperit că, în condiţii care nu au presupus măsuri de carantină, o creştere a abundenţei polenului în aer cu 100 de particule de polen pe metru cub a condus la o rată de infectare, în medie, cu 4% mai mare. În condiţii de carantină, "efectul polenului a fost înjumătăţit atunci când au fost comparate niveluri egale de polen, însă a existat în continuare o asociere semnificativă între conţinutul de polen şi numărul de infecţii", a spus Dahl.

Pentru a minimiza riscul de infectare, toate persoanele - în special cele care aparţin unui grup de risc - ar trebui să acorde atenţie datelor privind concentraţia de polen din aer. "O modalitate de a vă proteja împotriva polenului aerian" este utilizarea unei măşti FFP2, a precizat Dahl, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel