Prea mult sau prea puțin somn îți distruge creierul, studiu

Dana Lascu |
Data publicării:

Rezultatele preliminare ale celui mai mare studiu privind somnul din lume au arătat că persoanele care dorm în medie între 7 și 8 ore pe noapte au performanțe cognitive mai bune decât cei care au dormit mai puțin sau mai mult decât atât. Cu alte cuvinte, cât de mult dormi e legat de sănătatea creierului tău!

Rezultatele preliminare din cel mai mare studiu privind somnul din lume au arătat că persoanele care dorm în medie între 7 și 8 ore pe noapte au performanțe cognitive mai bune decât cei care au dormit mai puțin sau mai mult decât atât. Cercetătorii neurologi de la Institutul de Brain and Mind al Universității de Vest din SUA au lansat concluziile lor astăzi în revista de profil intitulată SLEEP.

Peste 40.000 de persoane din întreaga lume, analizate

Cel mai mare studiu privind somnul din lume a fost lansat în iunie 2017 și în decurs de câteva zile mai mult de 40.000 de persoane din întreaga lume au participat la cercetarea științifică online, care include un chestionar aprofundat și o serie de activități de performanță cognitivă.

„Am vrut cu adevărat să surprindem obiceiurile de dormit ale oamenilor din întreaga lume. Evident, au existat multe studii de somn mai mici ale cercetătorilor din laboratoare, dar am vrut să aflăm ce înseamnă somnul în lumea reală", spune Adrian Owen, cercetător superstar în neurologia cognitivă și imagistică.

„Persoanele care ne-au contactat ne-au dat o mulțime de informații despre ei înșiși, am avut un chestionar destul de vast și ne-au spus lucruri cum ar fi medicamentele pe care le luau, câte erau, unde erau în lume și ce fel de educație aveau, deoarece aceștia toți sunt factorii care ar fi putut contribui la unele dintre rezultate".

Deficiența sau excesul de somn ne afectează în mod egal

Aproximativ jumătate dintre toți participanții au raportat în mod obișnuit că dormeau mai puțin de 6,3 ore pe noapte, cu aproximativ o oră mai puțin decât numărul de ore recomandat în studiu. O revelație uluitoare a fost că majoritatea participanților care au adormit patru ore sau mai puțin se comportau ca și cum ar fi fost cu aproape nouă ani mai în vârstă.

O altă descoperire surprinzătoare a fost că somnul a afectat toți adulții în mod egal. Cantitatea de somn asociată comportamentului cognitiv extrem de funcțional a fost aceeași pentru toată lumea (între 7 și 8 ore), indiferent de vârstă. De asemenea, afectarea asociată cu somnul prea puțin sau prea mult nu a depins de vârsta participanților.

7-8 ore pe noapte e perfect!

„Am constatat că o cantitate optimă de somn care să vă păstreze cât mai bine creierul funccțional este de 7 până la 8 ore în fiecare noapte și care corespunde cu ceea ce medicii vă vor spune că vă trebuie ca să vă păstrați și corpul în forma optimă. Am descoperit, de asemenea, că oamenii care au dormit mai mult decât atât au fost la fel de afectați ca cei care au dormit prea puțin", spune Conor Wild, Owen Lab Research Associate și autorul principal al studiului, conform materialului dat publicității de University of Western Ontario. 

Rațiunile participanților și abilitățile verbale au fost două dintre acțiunile cele mai puternic afectate de somn, în timp ce performanța memoriei pe termen scurt a fost relativ neafectată. Acest lucru este diferit de constatările din majoritatea studiilor științifice privind deprivarea completă de somn și sugerează că atunci când nu dormi suficient pentru o perioadă lungă de timp îți afectează creierul în mod diferit decât dacă stai treaz toată noaptea.

Pe latura pozitivă, au existat unele dovezi că chiar și somnul din timpul unei singure nopți poate afecta capacitatea unei persoane de a gândi. Participanții care au dormit mai mult decât de obicei cu o seară înainte de a participa la studiu au avut rezultate mai bune decât cei care au adormit în mod obișnuit sau mai puțin.

Rezuzltatele studiului pot fi consultate AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel