Primul semn că ai amigdalită. Dr. Ioan Bulescu: Trebuie să luăm tratament imediat

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Care e primul semn al amigdalitei. Medicul ORL Ioan Bulescu ne-a vorbit despre momentul în care trebuie să luăm tratament pentru amigdalita și care e rolul amigdalelor.

Amigdalita este o infecție a amigdalelor, care sunt două mase de țesut limfatic de formă ovală din partea din spate a gâtului.

Acționând ca un filtru, amigdalele împiedică germenii să pătrundă în căile respiratorii și să vă infecteze. De asemenea, ele produc anticorpi pentru a se apăra de infecții. Cu toate acestea, ocazional, virușii sau bacteriile le copleșesc. Ca urmare, acestea pot deveni inflamate și umflate.

Amigdalita este foarte răspândită, în special la tineri. Ea poate apărea uneori sau se poate repeta des într-un interval de timp mic.

Există trei tipuri de amigdalită:

- Amigdalita acută. Deși pot continua până la două săptămâni, aceste simptome durează de obicei trei sau patru zile.

- Amigdalita recurentă. Acesta este stadiul a numeroase crize anuale de amigdalită.

- Amigdalita cronică. Acesta este semnul unei infecții cronice a amigdalelor.

"Amigdalele fac parte dintr-o structură pe care o numim inel limfatic faringian. La comunicarea dintre nas, gură și calea respiratorie superioară sau restul căii respiratorii superioare există această barieră imunologică astfel încât organismul nostru să reacționeze repede la tot felul de agenți care ar putea să meargă spre plămâni", a declarat Ioan Bulescu, medic specialist ORL pentru DC Medical.

"Vorbim aici de tot felul de virusuri, bacterii și această barieră imunologică este formată din mai multe structuri amigdale, dar și de tot felul de foliculi limfatici mai mici care sunt în peretele faringelui", a adăugat Dr. Bulescu.

Ce rol au amigdalele

Sarcina principală a amigdalelor este de apărare când vine vorba de infecții. Celulele albe din sânge sunt abundente în amigdale și ajută la distrugerea agenților patogeni.

Amigdalele au capacitatea de a "prinde" germenii care intră în organism prin gură sau nas, deoarece sunt situate în partea din spate a gâtului.

"Rolul lor este într-adevăr imunologic și au rolul să ne apere de tot felul de agenți patogeni însă se pare că acest rol imunologic scade din copilărie spre vârsta adultă și ar merge până undeva până la 4 - 5 ani", a continuat medicul specialist Ioan Bulescu.

"Este nevoie să tratăm amigdalitele până atunci și după aceea să le scoatem deși există cazuri în care indicația e clară de scoaterea a amigdalelor, de amigdalectomie, chiar la copii mult mai mici. De exemplu dacă nu pot să respire din cauza amigdalelor foarte mari sau sunt inflamate atunci le putem trata medicamentos o perioadă dar dacă nu se micșorează și nu își revin trebuie să le scoatem", precizează Dr. Bulescu.

Simptome

"Vorbim aici de amigdalită acută dacă un medic ne examinează, se vede că amigdalele sunt mari, sunt roșii și de obicei acoperite cu puncte de puroi (amigdalita clasică eritemato-pultacee) pentru care trebuie să luăm tratament imediat" a declarat specialistul ORL.

Simptomele principale ale amigdalitei sunt amigdalele inflamate și umflate, uneori suficient de grave pentru a face dificilă respirația pe gură. Alte simptome includ:

- Durere sau sensibilitate la nivelul gâtului

- Febră

- Amigdale roșii

- Un strat alb sau galben pe amigdale

- Bășici sau ulcere dureroase pe gât

- Dureri de cap

- Pierderea poftei de mâncare

- Dureri de ureche

- Probleme la înghițire

- Glande umflate la nivelul gâtului sau al maxilarului

- Febră și frisoane

- Respirație urât mirositoare

- Gât înțepenit

Simptomele amigdalitei la copii

La copii, simptomele amigdalitei pot include și:

- Stomac deranjat

- Vărsături

- Dureri de stomac

- Salivare excesivă

- Lipsa poftei de mâncare sau reticența de a înghiți

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel