Primul vaccin împotriva Epstein Barr, rezultate promițătoare. Virusul poate provoca scleroză multiplă sau cancer

Monika Baciu |
Data publicării:
primul vaccin impotriva epstein barr - FOTO: Freepik
primul vaccin impotriva epstein barr - FOTO: Freepik

Primul vaccin împotriva Epstein Barr a dat rezultate promițătoare, în cadrul studiilor clinice. Virusul poate duce, în mod infamant, la alte probleme de sănătate, cum ar fi cancerul și scleroza multiplă (SM).

Primul vaccin împotriva Epstein Barr oferă rezultate promițătoare. Cercetătorii au făcut un progres semnificativ în dezvoltarea primului vaccin împotriva virus Epstein-Barr (EBV), un virus care provoacă mononucleoza infecțioasă (IM sau "mono") - cunoscută și sub numele de febră glandulară.

Virusul poate duce, în mod infamant, la alte probleme de sănătate, cum ar fi cancerul și scleroza multiplă (SM). Echipa de oameni de știință, de la Institutul de Cercetare Medicală QIMR Berghofer din Australia, a reușit să conceapă un vaccin care vizează ganglionii limfatici la șoareci, care sunt actori-cheie în funcționarea sistemului imunitar al organismului.

Vaccinul nu numai că a produs anticorpi puternici și de lungă durată și celule T pentru a lupta împotriva Epstein Barr, dar s-a demonstrat, de asemenea, că induce un anumit tip de imunitate pentru a proteja împotriva creșterii tumorilor asociate cu Epstein Barr. Prin blocarea timpurie a activității EBV, medicamentul previne problemele secundare, cum ar fi inflamația creierului care poate duce la SM, arată Science Alert.

Vezi și: Guma de mestecat, remediu împotriva arsurilor la stomac. Bilic: Duce la diminuarea acidității gastrice

Cum funcționează

Această combinație de anticorpi și celule T, care joacă roluri diferite, dar foarte importante, în sistemul imunitar, este crucială. Anticorpii se leagă de agenții patogeni nedoriți, invadatori, pentru a-i elimina, în timp ce celulele T distrug direct acești agenți patogeni și ajută la coordonarea apărării organismului.

”Ceea ce am făcut noi a fost să concepem ceea ce numim o altă ramură a sistemului imunitar, pe care o numim celule T, și am combinat-o cu anticorpul, iar această nouă formulă va induce ambele - atât răspunsul imunitar al anticorpilor, cât și cel al celulelor T.

Acum este foarte bine stabilit faptul că, pentru a oferi protecție pe termen lung împotriva bolilor asociate cu EBV, nu este nevoie doar de anticorpi, ci și de imunitatea celulelor T”, spune Rajiv Khanna, imunolog la Institutul de Cercetare Medicală QIMR Berghofer.

Vezi și: De ce avem scaun dimineața. Ce rol are cafeaua și ce se petrece în timpul nopții

Ce este virusul Epstein Barr

EBV este un membru al familiei de virusuri herpetice și poate fi transmis prin salivă. Deși cel puțin 95% din populația lumii are virusul, pentru majoritatea dintre noi acest lucru se întâmplă la o vârstă foarte fragedă și nu duce la simptome grave. 

Virusul este apoi purtat în mod inofensiv cu noi pentru tot restul vieții noastre. Problemele apar atunci când cineva nu primește această doză timpurie și este infectat cu EBV mai târziu, în special în adolescență. Atunci, efectele virusului pot fi mult mai severe, ducând la mononucleoză (sau febră glandulară) și la un risc crescut de anumite tipuri de cancer de gât și de nas, precum și de scleroză multiplă.

Vezi și: Bolile autoimune, simptome, cauze, tratament. Claudia Haralambie: Rezultă inflamația

Oamenii de știință sunt ocupați să încerce să limiteze daunele provocate de EBV în organism, iar o parte a provocării constă în a înțelege cum reușește virusul să fie atât de distructiv pentru unii oameni și abia perceptibil pentru alții.

În ceea ce privește studiile clinice pe oameni, echipa are deja o parte din finanțare de la partenerii din industrie și caută mai multe pentru a face studiile cât mai cuprinzătoare. Aceste teste ar putea începe în 2024 sau 2025, dacă totul merge bine.

”A fost foarte satisfăcător. Acum ne cam apropiem de etapele finale de dezvoltare”, spune Vijayendra Dasari, cercetător în domeniul dezvoltării de vaccinuri de la Institutul de Cercetare Medicală Berghofer QIMR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel