De ce avem scaun dimineața. Ce rol are cafeaua și ce se petrece în timpul nopții

Monika Baciu |
Data publicării:
de ce avem scaun dimineata - FOTO: Freepik@tayhifi5
de ce avem scaun dimineata - FOTO: Freepik@tayhifi5

De ce avem scaun dimineața. Cele mai multe persoane au un tranzit intestinal regulat, mai ales după ce dimineața au băut cafea.

De ce avem scaun dimineața. Potrivit experților, regimul ideal al tranzitului intestinal este într-adevăr o dată pe zi, dimineața. Acestea fiind spuse, consistența - ca și frecvența, nu textura - contează mai mult decât orice altceva când vine vorba de scaun.

Dar pentru mulți oameni, a avea scaun în fiecare dimineață sau chiar de două ori în fiecare dimineață este normal, și asta pentru un motiv întemeiat. Corpul uman este cel mai bine echipat pentru a elimina materiile fecale în orele dimineții, spun experții medicali.

De ce avem scaun dimineața

“Dimineața, când ne trezim pentru prima dată, un ceas de alarmă intern se declanșează în colonul nostru, iar colonul începe să se contracte mai viguros. De fapt, colonul se contractă și se strânge de trei ori mai tare în prima oră în care suntem treji comparativ cu cea în care dormim”, spune medicul gastroenterolog Sarina Pasricha, M.D, potrivit Fatherly.

Ceea ce se întâmplă în timpul somnului este un motiv important pentru care corpul tău este, de obicei, pregătit pentru tranzitul de dimineață. În timp ce dormiți, intestinul subțire și colonul lucrează pentru a procesa toată mâncarea rămasă din timpul zilei. După ce te trezești, durează de obicei în jur de 30 de minute pentru ca nevoia de a elimina materiile fecale să se instaleze.

Vezi și: Telemedicină în 131 de spitale din țară. MS: Poate salva timp prețios

Rutina care ajută la declanșarea tranzitului intestinal

Rutinele de dimineață, cum ar fi întinderea, consumul de apă și, bineînțeles, consumul de cafea, toate ajută la mișcarea digestiei și la declanșarea tranzitului intestinal.

Aproximativ 30% dintre oameni raportează nevoia avea scaun după o ceașcă fierbinte de cafea.

”Consumul de cafea dimineața devreme funcționează sinergic cu motilitatea intestinală pentru a crea mișcări intestinale sănătoase”, spune Pasricha.

Un alt truc eficient este un pahar de apă caldă cu sare (cu puțină lămâie pentru a îmbunătăți gustul). Deși nu vă va “detoxifia” organismul, așa cum pretind unii, cu siguranță ajută la punerea în mișcare a intestinelor.

Cât de des ar trebui să ai scaun

Dacă nu aveți scaun în fiecare dimineață, nu vă faceți griji. Nu toată lumea ar trebui să aibă scaun în fiecare dimineață și nu există un număr fix de ori pe zi de câte ori ar trebui să elimini materiile fecale.

De fapt, nu contează de câte ori ai scaun pe zi, ci mai mult consecvența. Fii atent la schimbările bruște în ceea ce privește frecvența cu care ai scaun, dar să știi că este normal ca abaterile să apară în timpul menstruației sau în timpul călătoriilor (se estimează că 40% dintre oameni se confruntă cu constipația în timpul vacanțelor).

Diareea ocazională de dimineață este normală, dar dacă se întâmplă în fiecare zi, ar trebui să consultați un medic, deoarece ar putea semnala o problemă precum sindromul colonului iritabil. Chiar dacă nu evoluează spre ceva mai grav, să începi ziua cu diaree cu siguranță nu este amuzant.

Vezi și: Bella Hadid, celebrul fotomodel, afectată de căpușe. Calvarul prin care a trecut mai bine de 10 ani. Cum se manifestă boala Lyme

Ce poți face pentru a avea un tranzit intestinal regulat

Dieta și exercițiile fizice fac cea mai mare diferență între tranzitul intestinal săptămânal și cel zilnic. Somnul regulat joacă, de asemenea, un rol în frecvența cu care aveți scaun.

”Tulburările de somn alterează peristaltismul natural al colonului. Oamenii pot avea mișcări intestinale neregulate. Somnul profund neîntrerupt este important în menținerea unui comportament sănătos”, avertizează Pasricha.

Ce înseamnă dacă nu au scaun dimineața

“Este posibil ca unele persoane să nu aibă scaune dimineața, iar acest lucru nu înseamnă neapărat că există probleme. Este în regulă să nu ai mișcări intestinale de dimineață, atâta timp cât oamenii au mișcări intestinale zilnice regulate”, spune ea.

Vezi și: Semnele pe care ți le dă părul tău când ai probleme de sănătate

Câte mișcări intestinale pe zi sunt normale?

Frecvența mișcărilor intestinale este un marker important pentru sănătate. O rutină zilnică sănătoasă ar trebui să includă:

- Aproximativ un scaun pe zi

- Dacă aveți scaune mult mai mult de două ori pe zi, ar trebui să vă consultați medicul. De trei ori pe săptămână până la trei ori pe zi este considerat un interval normal.

- A avea scaun la aproximativ 30 de minute după ce v-ați trezit este normal.

- Cafeaua sau chiar un pahar de apă sărată vă poate ajuta să vă mențineți regularitatea.

- Dacă aveți diaree în fiecare dimineață, consultați-vă medicul, deoarece acesta este un semn comun al sindromului colonului iritabil, sau IBS (Irritable Bowel Syndrome).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel