BREAKING NEWS Prof dr Alexandru Oproiu a murit! DOLIU ÎN MEDICINĂ!
Cu o experiență de 60 de ani în medicină, Prof. Dr. Alexandru Oproiu, președintele de onoare al Societății Române de Gastroenterologie, s-a stins din viață, la vârsta de 89 de ani! O zi grea pentru Medicina Ro...
Prof. dr. Alexandru Oproiu, președinte de onoare al Societății Române de Gastroenterologie și fost secretar de stat în Ministerul Sănătății în două mandate, s-a stins din viață. Anunțul dureros a fost făcut de Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.
„Domnul Profesor Alexandru Oproiu a plecat în Eternitate! Îi adresăm un Pios Omagiu plin de Recunoștință, pentru activitatea Medicală și Didactică” a scris rectorul UMF București pe pagina sa de Facebook.
Prof. dr. Alexandru Oproiu este considerat părintrele gastroenterologiei în România și este cel care a introdus în Programul Național de Imunizare vaccinul contra hepatitei B. Profesorul era și membru în Societatea Americană de Gastroenterologie, Societatea Franceză de Gastroenterologie, Societatea Franceză de Endoscopie Digestivă și în Societatea Italiană de Endoscopie digestivă.
Cu o experiență de 60 de ani în medicină, Prof. Dr. Alexandru Oproiu, președintele de onoare al Societății Române de Gastroenterologie, a povestit, într-un interviu EXCLUSIV acordat DC MEDICAL, că la începutul carierei sale un medic specialist în medicină internă era bun la toate. Lucrurile, însă, nu au rămas așa dintr-un motiv foarte simplu.
„Nu se mai putea ca un internist să fie pregătit în toate”
„În Gastrenterologie a intervenit, în afară de aspectele clinice, și o tehnicitate deosebită. Este endoscopia digestivă, diagnostică și terapeutică, erau toate explorările acestea imagistice, începând cu ecografie, cu ecoendoscopie, mai târziu s-a dezvoltat și aceasta. Și toate aceste dezvoltări tehnice au impus ca din marea Medicină Internă să se izoleze specialități cum este gastroenterologia, cardiologia, nefrologia. Nefrologia, spre exemplu, s-a dezvoltat în momentul în care a apărut necesitatea puncțiilor renale, toată hemodializa și așa mai departe. Deci, nu se mai putea ca un internist să fie pregătit în toate aceste specialități care s-au individualizat prin progresul tehnic, științific și clinic", a explicat prof. dr. Alexandru Oproiu într-un interviu acordat EXCLUSIV pentru DC MEDICAL.
În cei 60 de ani de activitate, în care n-a lipsit de la nicio reuniune a Societății Române de Cardiologie, a existat un mare moment de cotitură, când lucrurile - spune părintele gastroenterologiei moderne - s-au schimbat total.
DC Medical va relua astăzi mini-interviul în cre prof dr Alexandru Oproiu povestea pe scurt cum a apărut Gastroenterologia.
-
-
Artrită: simptome timpurii în articulații07.12.2025, 09:40
-
-
-
Amigdalita: simptome care o dau de gol06.12.2025, 12:36
5 alimente care te balonează cel mai tare
De ce apare refluxul gastroesofagian. Explicații simple pe care trebuie să le știi
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
EXCLUSIV Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Dieta și mișcarea pot vindeca ficatul după consumul de alcool
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
Molecula care protejează celulele de cancerul hepatic. Are rol de gardian
Acesta este gardianul ficatului și îl protejează de celulele canceroase. Face scut în jurul ficatului.
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
Ce spun arsurile la stomac despre sănătatea ta și când devin un semnal de alarmă
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
7 cauze care provoacă sânge în scaun. Cum arată sângele din scaun. Fii atent la acest semn
Cum arată sângele din scaun și ce poate cauza prezența sângelui în scaun? 7 cauze care provoacă sânge în scaun.
HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
EXCLUSIV Testul neinvaziv al hemoragiilor oculte, ce este. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Poate fi influențat
Grupa de sânge care te expune la cancer
Șunca, periculoasă. Specialiștii trag un semnal de alarmă privind nitriții din carne
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.

