Prof dr Doina Pleșca, despre meningită: Reprezintă o mare povară. Se pierd repede viețile copiilor

EXCLUSIV
Vaccinare. Foto: CDC/Amanda Mills
Vaccinare. Foto: CDC/Amanda Mills

Prof dr Doina Pleșca, președintele Societății  Române de Pediatrie, a vorbit,  la Interviurile DC Medical, despre bolile prevenibile prin vaccinare și despre vaccinarea în România.

Bolile prevenibile prin vaccinare au o incidență covârșitoare în România, deși există programe de vaccinare și medicina a făcut mulți pași în găsirea unor soluții pentru stoparea mai multor afecțiuni. 

Meningitele, rujeola, encefalita, sunt boli grave, care curmă, de foarte multe ori, viețile copiilor. 

Pentru acestea, există remedii, vaccinuri, care să le prevină. Recent, și pentru encefalită, o boală mai puțin cunoscută în România, s-a dezvoltat un vaccin. 

 

Prof dr Doina Pleșca trage un semnal de alarmă asupra necesității prevenției prin vaccinare.

"Ar trebui să încadrăm această patologie în ansamblul bolilor prevenibile prin vaccinare. Cu atât mai mult cu cât trecem cu toții printr-o perioadă extrem de dificilă, reprezentată de pandemie, care, din nefericire, ne-a acaparat în totalitate. Fie că e vorba de copii, de adolescenți sau de adulți. Din nefericire, asistăm, pe lângă această pandemie, și la existența bolilor pentru care copii puteau și pot să beneficieze de vaccinări. Poate că un semnal de alarmă, înainte de a discuta despre encefalită și meningită, ar trebui să fie acela că programele naționale de vaccinări, în 23 de țări, la acest moment, au fost întârziate sau oprite, din cauza pandemiei, ceea ce se va reflecta în creșterea incidenței bolilor prevenibile prin vaccinare și, în mod deosebit, mă refer la rujeolă, pentru că ea a reprezentat o problemă națională, din 2016 până acum.  Până săptămâna trecută erau aproximativ 20 161 de cazuri. Și rujeola poate duce la encefalită sau la decesul pacienților", explică medicul. 

Potrivit medicului, cazurile grave de meningite omoară rapid pacienții pediatrici. Mai mult, aceasta a subliniat pericolul de contagiere pe care ăl are această boală, în condițiile în care aproape 80% dintre copii se nasc purtători de pneumoc, 

"Dacă ne referim la meningite și encefalite, sunt două categorii de afecțiuni care vizează cu totul alte etiologii. Dacă mă refer strict la meningite, nu voi discuta despre formele ușoare de meningită, meningitele virale, care se asociază, în procent spectaculos de ridicat, în ceea ce se cheamă  oreion. Dar știm că oreionul poate fi prevenibil prin  vaccinare. Mă refer strict la meningitele purulente, care reprezintă o mare povară pentru pacienți, pentru familie și nu în ultimul rând, pentru sistemele de sănătate. Și poate merită să aducem aminte rapiditatea cu care se pierd viețile pacienților pediatrici, în contextul unei meningite purulente. 

Etiologia acestora, în general, este produsă de meningococ, de pneumococ. Și atunci, nu ar fi mai bine să vaccinezi copii împotriva acestor boli?

Aproximativ 60, până la 80% dintre copiii sănătoși, în primul an de viață, sunt purtători de pneumococ. Nu știm care va fi șansa celor care poartă dar, mai ales, soarta acelora cu care purtătorul intră în contact în a dezvolta o boală severă neurologică", a mai spus specialistul.

 

Urmăriți interviul integral, mai jos.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel