Profilul pacientului Covid din ATI, schimbat. Dr. Roșu: Marea majoritate a pacienţilor sunt în vârstă

Sonia Baciu |
Data publicării:
profil pacientului covid din ati. FOTO: Freepik @freepik
profil pacientului covid din ati. FOTO: Freepik @freepik

S-a schimbat profilul pacientului Covid ce necesită internare în secțiile ATI.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” din Iași, dr. Florin Roșu, a declarat că profilul pacientului Covid ce necesită internare în ATI s-a schimbat în valul 6, notează Agerpres, citând Vestea Iașului.

”La spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” Iași, experiența vastă dobândită în pandemie de ne-a ajutat să comparăm situațiile medicale de acum cu cele de atunci și chiar să vedem o schimbare importantă a profilului pacientului COVID admis în Terapie Intensivă. (...)

Valul 5 nu a ținut cont de vârstă. Cu o medie de vârstă  între 50 și 70 de ani terapia Intensivă COVID a fost locul unde au ajuns și foarte mulți tineri. Cu profilul clasic și cu afectare pulmonară gravă, fiecare caz era o luptă asiduă contracronometru cu un virus imprevizibil și agresiv”, arată sursa menționată.

Ce s-a schimbat în valul 6

”Valul şase de COVID ne demonstrează o agresivitate mai mică a manifestării acestei patologii infecto-contagioase, lucru care se vede cel mai bine în secţiile de Terapie Intensivă. Chiar vedem o schimbare importantă a profilului pacientului COVID admis în aceste secţii.

Cei mai mulţi dintre ei sunt pacienţi cu vârste peste 75 de ani, sunt pacienţi cu necesar de oxigen de 10 până la 15 litri şi care cu suportul de oxigen ajung la saturaţii de peste 94%. Afectarea pulmonară este necuantificată, minimă spre medie, cu leziuni pulmonare minore sau chiar fără acestea.

Astfel de pacienţi au nevoie de monitorizare şi îngrijire în regim de terapie intensivă din cauza comorbidităţilor de care suferă şi care sunt decompensate de patologia COVID", a afirmat Florin Roşu.

Acesta a spus că pacienţii confirmaţi pozitiv la COVID-19 care ajung în ATI au afectată activitatea cardiovasculară.

”Dacă în valul precedent motivul principal de admisie în terapie intensivă era decompensarea pulmonară, în acest val ne confruntăm cu decompensarea cardiacă. Dat fiind faptul că marea majoritate a pacienţilor sunt în vârstă, aceştia prezintă comorbidităţi precum hipertensiune, fibrilaţii atriale, infarcte vechi, diabet, obezitate şi disfuncţii renale", a explicat Florin Roşu.

Vezi și: Milioane de doze de vaccin anti-COVID zac în depozite. Rafila: Toate lucrurile s-au întâmplat şi din cauza lipsei grijă, de profesionalism

COVID, noi simptome. Medic: Pot fi comune și cu alte boli

Noi simptome ale infecției cu COVID sunt identificate la fiecare nouă tulpină. Fiecare persoană reacționează diferit, însă principalul semn este febra.

La copii, poate apărea și durerea de stomac sau chiar episoadele de vomă. Medicul pediatru, Diana Voican a explicat la emisiunea Sfat de Sănătate de la Antena 3 la ce trebuie să fie atenți părinții.

"Infecţia cu COVID este o infecţie nouă, care a afectat şi copiii aproape în egală măsură cu adulţii, chiar dacă la cei mici au fost forme mai uşoare sau forme care au trecut neobservate. Din păcate, nu este o boală bine definită ca alte boli pe care le cunoaştem.

Infecţia cu noul coronavirus poate da diverse simptome şi fiecare tulpină care apare, vine cu alt tip de simptome. De exemplu, simptomele digestive au apărut în noul val, care în cele precedente nu au fost întâlnite. Ca simptome constante ar fi febra. Atunci când cel mic face febră şi suntem pe un vârf de val de COVID, trebuie să facem un test”, a precizat medicul.

Febra, semnal de alarmă

Atunci când cei mici fac febră este un semnal de alarmă. De aceea, se recomandă ca să se realizeze un test pentru depistarea infecției cu noul coronavirus.

”Orice episod febril ar putea să ridice suspiciunea de COVID. Mai sunt şi câteva elemente care atârnă în balanţă, precum un contact cu o persoana infectată, dar şi colectivitatea este un factor care poate să determine infecția cu COVID.

Alte semne ar fi nasul înfundat, tusea, răguşeală sau durere în gât. Pot apărea durerile de burtică, durerile de cap, dar şi lipsa gustului şi a mirosului, dar mai puțin la copii. Sunt simptome care pot fi comune și cu alte boli. Testarea poate să ne confirme într-un fel sau altul. Testul PCR este cel care ne dă şi diagnosticul”, a mai subliniat medicul pediatru. Citește mai departe AICI.

Vezi și: BILANȚ COVID-19, 25 august. Cifrele zilei. Vezi AICI incidența pe JUDEȚE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel