Propofol, anestezicul folosit la copilul din Pitești, l-a omorât pe Michael Jackson

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Regretatul cântăreț Michael Jackson se spune că ar fi făcut peste 100 de intervenții chirurgicale la față
Regretatul cântăreț Michael Jackson se spune că ar fi făcut peste 100 de intervenții chirurgicale la față

Medicul personal al lui Michael Jackson a fost găsit vinovat de omor din imprudență, în 2011, după ce i-a administrat propofol cântărețului, iar acesta a murit! Este același anestezic folosit și în cazul copilului de la Pitești, care a decedat și el. 

Procurorii americani au construit un caz puternic potrivit căruia „regele pop-ului" în vârstă de 50 de ani a murit după ce dr Conrad Murray i-ar administrat o doză mare de propofol, un anestezic puternic, care să-l ajute să doarmă, iar și apoi l-a lăsat nesupravegheat pe cântăreț. Medicul a fost găsit vinovat de omor prin imprudență în 2011, la doi ani de la decesul celebrului cântăreț.

Medicii legiști din Los Angeles care au efectuat necropsia au ajuns la concluzia că Michael Jackson a murit din cauza „intoxicației acute cu propofol", la 25 iunie 2009, iar procesul lui Murray a prezentat o mulțime de mărturii despre acest analgezic.


Anestezicul și efectele sale

Dr. Linda Aglio, anestezist la Spitalul Brigham and Women's, afialat la Harvard, din Boston, și profesor asociat la Harvard Medical School, a explicat, într-un material pentru site-ul universității americane, că „anestezicul lăptos" cum e numit propofolul, este alb, o soluție uleioasă care nu se dizolvă în apă, și trebuie ținută la frigider în condiții optime înainte de a fi utilizat.

Soluția constă în ulei de soia, grăsimi purificate din gălbenușuri de ou și glicerol. Reacțiile alergice apar, deși propofolul este în general considerat sigur pentru persoanele cu alergii la ou, deoarece oamenii sunt de obicei alergici la proteinele din ouă, nu la grăsimi.

Dr. Aglio a explicat că motivul pentru care majoritatea dintre noi nu a auzit de propofol până la cazul lui Michael Jackson este că, în afara cazurilor de abuz sau de crimă, propofolul este utilizat exclusiv de anesteziști. Nu este genul de medicament pe care îl puteți cumpăra de la farmacie sau la care veți vedea publicitate la televizor.

Cum se folosește

„Se folosește pe bandă rulantă", a spus dr. Aglio. Propofolul este utilizat ca „agent de inducție" - medicamentul care provoacă pierderea cunoștienței - pentru anestezia generală în chirurgia majoră. În doze mai mici este utilizat și pentru „sedarea conștientă" a pacienților care fac proceduri în ambulatoriu la centrele de chirurgie ambulatorie.

Pentru anestezie generală, anesteziștii folosesc un „bol" mare, de între 100 și 200 miligrame de propofol, pentru a pune pacienții sub anestezie și apoi administrează continuu cantități mult mai mici (în micrograme pe minut, cu cantitatea exactă calculată în funcție de greutatea persoanei) pentru ține pacienții în respectiva stare. Medicamentul este introdus printr-o venă și, adesea, există dureri pe măsură ce intră în organism, motiv pentru care dr. Aglio spune că a fost reticente să-l folosească la început. Pentru a preveni durerea, anesteziștii vor injecta adesea un anestezic local, cum ar fi lidocaina, înainte de administrarea intravenoasă de propofol, a spus ea.

La fel ca mulți anestezici sedativi, propofolul scade tensiunea arterială și suprimă respirația, astfel încât funcția inimii și respirația pacienților trebuie monitorizate constant. „Nu voi lasa un pacient sedat nesupravegheat nici măcar pentru o secunda", a spus dr. Aglio.

Când a citit despre circumstanțele morții lui Michael Jackson, căruia i-a fost administrat propofol și apoi a fost lăsat nesupravegheat, prima reacție a ei a fost de șoc: „Am fost surprinsă că medicul care avea grijă de el l-a lăsat nesupravegheat".

„Ca un întrerupător"

Propofolul este, spune medicul, un anestezic foarte bunși pentru sedarea mai ușoară, utilizat pentru operații în ambulatoriu, deoarece pune oamenii într-o stare de semi-conștiență, somnolentă. „Are un debut foarte rapid, dar se și elimină rapid. Este ca un comutator. Este o mică, dacă există, stare ca de mahmureală post-anestezică. Și nu provoacă greață sau vărsături. Și există o oarecare pierdere de memorie, ceea ce este un lucru bun în unele cazuri", a explicat dr. Aglio.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel