Remediul cu bicarbonat de sodiu și lămâie POATE fi periculos! Iată când nu e bine să-l consumi

Dana Lascu |
Data publicării:

Amestecul dintre bicarbonat de sodiu și suc de lămâie este des promovat ca un remediu naturist pentru aciditatea gastrică, spre exemplu. Deși chiar s-a dovedit că are efecte benefice, amestecul poate face și rău. Iată în ce situații: 

Combinația de bicarbonat de sodiu și suc de lămâie este un remediu popular de casă. Unii oameni susțin că amestecul poate trata arsurile la stomac, printre altele. Fapt chiar a fost dovedit de câteva studii. Ideea de a combina bicarbonatul de sodiu și sucul de lămâie se bazează, de fapt, pe principiile de bază ale acidității și ale scalei pH-ului.

Ce este de fapt pH-ul

Oamenii de știință folosesc scala pH-ului pentru a măsura aciditatea unei soluții. Teoretic, o soluție poate avea un nivel de pH între 0 și 14, și cu cât pH-ul este mai scăzut, cu atât soluția este mai acidă, deci. Mai exact, nivelurile de pH sub 7 indică o soluție acidă, în timp ce nivelurile de pH peste 7 indică o soluție alcalină sau o bază. Soluțiile neutre, cum ar fi apa pură spre exemplu, au un pH de 7.

Bicarbonatul de sodiu, cunoscut și sub numele de bicarbonat de sodiu, este o bază. Aceasta înseamnă că atunci când dizolvăm bicarbonatul de sodiu în apă, acesta formează o soluție alcalină. De exemplu, o soluție cu 0,1% bicarbonat de sodiu are un pH de aproximativ 8,3.

În același timp, sucul de lămâie conține acid citric și are, deci, un pH acid de aproximativ 3. Adăugarea de bicarbonat de sodiu la sucul de lămâie va produce o soluție mai neutră, adică mai aproape de un pH de 7.

De ce nu e bun pentru piele

De obicei, pielea are un pH slab acid de aproximativ 5. Bazele, precum bicarbonatul de sodiu, vor crește pH-ul pielii. Nivelurile mai ridicate ale pH-ului pot, însă, perturba funcția de barieră protectoare a pielii, ceea ce poate duce la uscăciune, producție în exces de sebum și acnee.

Sucul de lămâie, pe de altă parte, pare să aibă aplicații evidente de îngrijire a pielii, deoarece conține vitamina C și acid citric, care ambele oferă beneficii puternice. Acidul citric este un alfa-hidroxi acid (AHA) pe care producătorii îl folosesc în mod obișnuit în peelingurile chimice. Dar celulele pielii resping în mod natural moleculele solubile în apă, cum ar fi vitamina C. Aceasta înseamnă că foarte puțină vitamina C va pătrunde efectiv în piele dacă te dai cu suc de lămâie.  Mai mult, conținutul ridicat de acid al sucului de lămâie poate scădea nivelul pH-ului pielii. Or, nivelurile scăzute ale pH-ului pot provoca iritații ale pielii, hiperpigmentare și sensibilitate la lumina UV.

Alte situații în care amestecul nu e bun

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient activ în unele medicamente, cum ar fi antiacidele, și poate interacționa cu alte medicamente. De aceea, cei care intenționează să consume în mod regulat remediul cu bicarbonat de sodiu ar trebui să discute mai întâi cu un medicul curant. Conform medlineplus.gov, spuneți medicului dumneavoastră dacă luațo în special alte antiacide, aspirină sau medicamente asemănătoare aspirinei, benzodiazepine, flecainidă, fier, ketoconazol, litiu, metenamină, metotrexat, chinidină, antibiotice care conțin sulfa, tetraciclină sau vitamine. Luați bicarbonat de sodiu la cel puțin 2 ore distanță de alte medicamente.

Apoi, persoanele care au boli de rinichi sau hipertensiune arterială trebuie să evite bicarbonatul de sodiu, deoarece poate crește nivelul de sodiu din sânge. De asemenea, trebuie știut că efectele secundare ale bicarbonatului de sodiu pot include:

- dureri de cap, 
- greață și vărsături, 
- sete, 
- dureri de stomac, 
- excesul de gaz (balonare, flatulență), 
- urinare frecventă, 
- umflarea membrelor inferioare, 
- oboseală. 

Pe de altă parte, lămâile conțin multe vitamine și minerale esențiale. Sucul de lămâie conține și compuși care au proprietăți benefice antibacteriene și antioxidante. Cu toate acestea, sucul de lămâie este acid și folosirea sa în cantități mari poate provoca efecte secundare precum:

- subțierea și, ulterior, pierderea smalțului dentar, 
- carii dentare, 
- reflux de acid, 
- greață și vărsături. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel