REȚETA pentru șuncă de casă fără conservanți. Nu vei mai cumpăra niciodată din comerț

Dana Lascu |
Data publicării:
Rețeta de șuncă de casă de la Cookrate - Romania
Rețeta de șuncă de casă de la Cookrate - Romania

Dacă îți place șunca, dar vrei să eviți produsele procesate din comerț, care au conservanți, aditivi alimentari și prea multă sare, soluția cea mai simplă e să îți faci propria delicatesă acasă. Nu e așa de greu pe cât ți-ai fi închipuit. Iată rețeta:

Dacă vrei șuncă de casă, tot ce trebuie să faci e să fierbi un ciolan de porc cu anumite mirodenii, arată Cookrate – Romania. Nu ai nevoie de conservanți și vei putea controla exact câtă sare pui în conținut. După experiența asta NU vei mai cumpăra ȘUNCĂ din COMERȚ, pentru că nu e atât de greu de gătit precum pare! În primul rând, în afară de o oală de 5 litri, iată de ce ai nevoie:

Rețetă, ingrediente:

- ciolan de porc - circa 1,800 kg
- apă
- ceapă - 200 g
- morcov - 100 g
- frunze de dafin - 10 g
- sare - 30 g
- piper negru boabe - 10 g. 
- 5 căței de usturoi zdrobiți. 

Cum se face: 

Se pune la fiert carnea, cu apă cât să acopere de jumătate de palmă peste și peste care se presară sarea, oala fiind acoperită cu capacul. Se ia spuma pe care o scoate carnea pusă la fiert, până când ea nu mai apare.

Când carnea nu mai scoate spumă, se adaugă în oală ceapa curățată și tăiată în 2-4 bucăți, morcovul curățat, piperul-boabe și foile de dafin.

Se fierb la foc mediu timp de patru ore, oala fiind acoperită cu capacul și completând cu apă când aceasta scade prea mult.

La final, oasele trebuie să se desprindă ușor din ciolan atunci când le tragi. Carnea se scoate pe un tocător și se rupe în bucăți mai mici când încă este caldă. Peste bucățile rupte se întinde cu o paletă crema de usturoi. 

Într-o tavă ca de cozonac, acoperită cu folie alimentară din plastic, se pun bucățile de carne unse cu crema de usturoi și care încă sunt calde, apoi se înfășoară strâns cu folia de plastic, astfel încât să aibă o formă asemănătoare cu cea pe care o are tava.

Peste tava cu carnea înfășurată se pune un vas plat plin cu apă, care să preseze șunca, și se pun la frigider circa 10 ore. 

Apoi se scot și se servesc. În funcție de preferințe, șunca de casă poate să aibă mai puțină sare sau chiar deloc, și se mai pot folosi și mirodenii la fiertul ei. Vedeți în video toți pașii: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel