Retinolul, vitamina frumuseții. De ce toată lumea este obsedată de cosmeticele cu retinol

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Retinolul, vitamina frumuseții. Toată lumea este obsedată de cosmeticele cu acest antioxidant. Foto: Freepick @ freepik
Retinolul, vitamina frumuseții. Toată lumea este obsedată de cosmeticele cu acest antioxidant. Foto: Freepick @ freepik

Retinolul este apreciat pentru proprietățile sale anti-îmbătrânire. În același timp, retinolul are și diferite efecte secundare.

Ce este retinolul? Retinolul este una dintre formele vitaminei A. Aceasta a fost prima vitamină descoperită, încă din 1913, motiv pentru care a primit prima literă a alfabetului. În anii 1960, acidul retinoic a fost izolat din retinol - vitamina în sine s-a descompus rapid, dar într-o formă nouă a devenit stabilă, a accelerat diviziunea celulară și a câștigat rapid aprobarea ca componentă eficientă pentru tratamentul acneei.

Caviarul, o delicatesă a frumuseții. Ce beneficii are pentru sănătate

Puțin mai târziu, datorită aceste capacități de a acționa la nivel celular, a intrat în compoziția produselor anti-îmbătrânire. Una dintre primele proprietăți anti-îmbătrânire ale retinolului a devenit interesată de specialiștii din Lancaster.

„Principalul avantaj al acestei componente este că afectează toate semnele vizibile ale îmbătrânirii: dă fermitate pielii, reduce ridurile, luminează petele, spune Olivier Doucet, vicepreședinte de cercetare a companiei Lancaster.

Cum se folosește retinolul?

Cu toate avantajele sale, retinolul are și efecte secundare. Dacă este utilizat incorect (de exemplu, dacă este aplicat pe pielea umedă), poate provoca iritații, roșeață, umflături. Și atunci când interacționează cu soarele, retonolul provocă în cel mai bun caz pigmentare, în cel mai rău caz - melanom. Prin urmare, până de curând, retinolul era folosit în principal în produsele de noapte pentru îngrijirea tenului.

Uleiurile aromatice luptă eficient cu acneea. Adaugă-le în cremele sau măștile pentru ten

Acum, din ce în ce mai multe persoane folosesc forme încapsulate de retinol. Ele pătrund mai adânc în piele și nu provoacă iritații”, spune Adel Miftahova, autorul blogului Don’t Touch My Face.

În această formă, retinolul este conținut în Shiseido Benefiance Modeling Serum: capsulele se deschid la contactul cu pielea și furnizează retinol pur în straturile profunde.

Lancaster folosește microlipozomi, care protejează retinolul de interacțiunea cu lumina soarelui. „Retinolul și derivații săi au fost, sunt și vor rămâne principalele ingrediente anti-îmbătrânire”, a spus Adel Miftahova.

Alternative la retinol

În același timp, specialiștii din industria frumuseții caută o alternativă la retinol printre extractele de plante. Unul dintre ele, bakuchiol, este obținut din planta Psoralea Corylifolia. „Mai întâi a fost folosit în cosmeticele asiatice, iar mai târziu mărcile europene și americane au devenit interesate. Componenta este promițătoare, iar testele dovedesc că are cel puțin un avantaj important: nu provoacă iritații”, comentează Adel Miftahova.

Șamponul pentru creșterea părului: între adevăr și mituri

O altă alternativă sigură este extractul de lucernă, care, spre deosebire de retinol, nu doar că are un efect pozitiv asupra diviziunii celulare epidermice, dar promovează și avansarea rapidă a acestora la suprafața pielii, adică accelerează regenerarea vizibilă.

Acest extract de plante nu este contraindicat femeilor însărcinate și nu are efect fotosensibilizant (cauza pigmentarii si melanomului), motiv pentru care experții Chanel au făcut din lucernă personajul principal al serului Le Lift.

Cinci metode care te scăpa de semnele de oboseală de pe față

Dar dacă retinolul este eficient atât în ​​tratarea acneei, cât și ca agent de netezire a pielii, atunci lucerna din ser este responsabilă doar de efectul anti-îmbătrânire. Accentul s-a pus pe stimularea producției de colagen, ceea ce înseamnă că produsul este destinat tuturor celor care suferă deja din cauza elasticității insuficiente a pielii și a ridurilor.

Produsul conține lanablue (retinol albastru), extract de mentă, niacinamidă, aloe vera și granule de silice procesate, care exfoliază particulele de piele moartă. Serul hidratează pielea, calmează, uniformizează tonusul, îmbunătățește elasticitatea și fermitatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel