Frumusețea sub zero grade. Revitalizează-ți tenul, unghiile și părul în timpul sezonului rece cu aceste 8 sfaturi practice

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Freepik @doshasukub
Foto: Freepik @doshasukub

Află ce poți face să anulezi efectele aerului rece și a umidității scăzute asupra pielii tale.

Sunt o mulțime de lucruri pe care să le iubești la iarnă, dar modul în care ne distruge pielea și părul nu este unul dintre ele. Toată lumea a experimentat pielea uscată și întinsă, buzele uscate, unghiile crăpate și părul care pare să aibă nevoie urgentă de o excursie într-un paradis tropical care vine cu uscăciunea iernii.

În această perioadă a anului, acestea sunt evenimente tipice și nu sunt plăcute! În primul rând, pielea noastră devine uscată din cauza umidității scăzute din aer. Totuși, această vreme rece ne poate încuraja, de asemenea, să dezvoltăm comportamente proaste care ne înrăutățesc organismul deja obosit de iarnă.

Din fericire, dermatologul Dr. Nada Elbuluk, profesor asistent la Departamentul de Dermatologie Ronald O. Perelman al Școlii de Medicină din cadrul NYU, are câteva sfaturi despre cum să păstrăm hidratarea și să reparăm imperfecțiunile cauzate de vremea rece.

Vezi și: Tratamentul cu ceai verde bogat în antioxidanți pentru un păr sănătos. Previne căderea părului și promovează creșterea

Sfaturi pentru piele

Fă dușuri scurte

Într-adevăr, este plăcut să ai apă caldă și cui nu-i place un duș fierbinte de 20 de minute? Pielea ta s-ar putea să nu îți muțumească. Dușurile lungi usucă pielea, potrivit Dr. Elbuluk, care sfătuiește să faci doar cinci până la zece minute de dușuri călduțe - nu fierbinți. Potrivit Academiei Americane de Dermatologie (AAD), este posibil ca pielea ta să devină și mai uscată după un duș mai lung. Pielea își pierde mai repede uleiul în apa fierbinte decât în cea călduță, conform Healthline.

Hidratează-te mai des

Cremele hidratante au rolul de a sigila umiditatea prin formarea unei bariere pe pielea ta. Aceasta pierde mai repede hidratarea în medii mai uscate, cum ar fi iarna, de aceea este important să te hidratezi corespunzător și des. Opinia doctorului Elbuluk: "Ar trebui să te asiguri de calitatea cremei pe care o folosești. Dermatologii recomandă cremele în locul loțiunilor pe timp de frig. În general, loțiunile sunt mai subțiri. Deoarece cremele nu sunt așa de groase, ele vor hidrata pielea mai bine.

Dr. Elbuluk îi sfătuiește pe oameni să se hidrateze imediat ce ies din duș, cât timp pielea este încă umedă. "În acel moment, ar trebui să sigilezi hidratarea în piele".

Vezi și: Roșiile reduc riscul de hipertensiune arterială. Importanța licopenului și a potasiului în sănătatea cardiovasculară

Nu folosi săpunurile abrazive

Potrivit AAD, utilizarea săpunurilor sau a detergenților puternici poate elimina uleiul din piele și o poate lăsa uscată. Evită produse precum batoanele deodorante și săpunurile antibacteriene care pot include alcool sau parfumuri. Mai degrabă, caută produse de îngrijire a pielii cu uleiuri și grăsimi suplimentare sau cu substanțe hidratante. De asemenea, caută articole fără parfum sau cu un coținut mai slab. Produsul este mai sănătos pentru pielea ta dacă este mai blând și mai hidratant.

Foto: Freepik @marymarkevich

Sfaturi pentru unghii

Aplică vaselină

Fragilitatea sau ciobirea unghiilor este o problemă mult prea tipică pe timp de iarnă. După cum notează Dr. Elbuluk, "Un lucru ușor de făcut este să folosești un emolient mai gros, cum ar fi vaselina, și să o pui pe mâini, în special în jurul unghiilor, unde sunt cuticulele, pentru a ajuta la hidratarea zonei în același mod în care îți hidratezi pielea." În timp ce hidratarea întregului corp poate ajuta la menținerea unghiilor sănătoase, buzele crăpate pot fi, de asemenea, vindecate eficient folosind vaselina. Natura groasă și uleioasă a vaselinei o face puțin cam greu de purtat în timpul zilei, așa că AAD sfătuiește să o folosești înainte de culcare.

Hidratează mâinile după ce te speli

Dr. Elbuluk meționează că uscăciunea excesivă a unghiilor ar putea rezulta din spălarea frecventă a mâinilor, chiar dacă acest lucru nu este un eveniment sezonier. Astfel, data viitoare când te speli pe mâini, nu uita să le hidratezi.

Sfaturi pentru păr

Șamponează-l mai rar

Multe dintre aceleași lucruri care provoacă pielea uscată pot duce și la deteriorarea părului, inclusiv apa fierbinte și spălatul frecvent. Deși sfaturile menționate mai sus te pot ajuta să îți gestionezi părul în timpul iernii, Dr. Elbuluk primește mai multe întrebări de la pacienți în ceea ce privește scalpul uscat, care provoacă de obicei descuamare sau mâncărimi.

"Distanțarea frecvenței spălărilor poate ajuta, deoarece cu cât mai multă apă fierbinte intră în contact cu scalpul, cu atât este mai probabil ca acesta să devină uscat", sfătuiește ea. În funcție de tipul tău de păr, programarea spălărilor la o zi da și una nu sau la două zile va ajuta la diminuarea unei părți din uscăciunea pe care o simți. Dacă ai mătreață, încearcă un șampon antimătreață fără prescripție medicală și, dacă nu te ajută, consultă un dermatolog pentru un șampon puternic cu prescripție medicală.

Foloește mai mult balsam

În plus, AAD recomandă folosirea balsamului după fiecare șampon. Balsamul întărește părul și face ca părul uzat sau deteriorat să pară mai bine. Iar în cazul în care nu îți place părul electrizat, balsamul ajută, de asemenea, la diminuarea electricității statice din păr.

Acordă atenție scalpului în timpul șamponării și vârfurilor părului atunci când aplici balsamul.

Aranjează-l mai puțin

Chiar dacă adorăm șuvițele bine coafate, prelucrarea excesivă a părului tău poate fi dăunătoare. Temperaturile de iarnă asociate cu o serie de coafuri frecvente, tratamente de colorare sau tratamente excesive pentru păr pot fi dezastruoase pentru părul tău.

"Pentru a ajuta ca părul să nu se simtă la fel de uscat, fragil sau să nu se rupă, încearcă să reduci frecvența expunerii la căldură, expunerea la vopsea și toate aceste lucruri", sfătuiește Dr. Elbuluk.

La ce să fii antentă

Mergeți la dermatolog dacă, în ciuda eforturilor dumneavoastră, unghiile, părul sau pielea uscată nu se ameliorează. Dacă te confrunți cu oricare dintre următoarele simptome, programează o consultație la dermatolog:

- Mâncărimi persistente

- O erupție cutanată

- Piele roșie, descuamată și crăpată

- Răni deschise sau infecții din cauza scărpinării

- Mici umflături roșii care pot pierde lichid atunci când vă scărpinați

- Pete de culoare roșie sau gri-maronie

- Piele crudă, sensibilă sau umflată de la scărpinat

Acestea ar putea fi simptome ale uscăciunii excesive sezoniere din timpul iernii, cunoscută adesea sub numele de eczemă de iarnă. Dermatologul îți poate recomanda un tratament după ce îți examinează pielea pentru a se asigura că nu se întâmplă nimic mai grav.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel