Riscul bolilor cardiace: de cât timp e nevoie pentru a-l reduce

Angela Sabău / 03 feb 2021 / 22:15
Atac de cord, boli cardiace
Atac de cord, boli cardiace

Riscul bolilor cardiace poate fi scăzut, alocând doar câteva minute zilnic. Cel puțin asta susțin cercetătorii într-un nou studiu pe această temă.

Timpul necesar pentru a reduce riscul de boli cardiace nu e nici pe departe atât de îndelungat cât am crede. Doar 12 minute zilnic sunt suficiente.
Iată ce spune un studiu de la Harvard publicat în Circulation. Oamenii de știință au analizat sângele de la peste 400 de bărbați și femei de vârstă mijlocie înainte și imediat după ce au pedalat timp de 12 minute pe biciclete statice, atingând o rată viguroasă. În special, oamenii de știință au măsurat nivelurile a aproape 600 de substanțe chimice naturale din corp (metaboliți). Exercițiile fizice au produs modificări semnificative la majoritatea metaboliților. De exemplu, nivelul unui metabolit legat de bolile de inimă și de diabet a scăzut cu 29%. Un alt metabolit legat de riscul diabetului zaharat și de boala hepatică a scăzut cu 18%. Asta sugerează (dar nu demonstrează) că 12 minute de exerciții zilnice (care includ o activitate viguroasă) ar putea reduce riscul bolilor de inimă și al diabetului. 
Ce se întâmplă dacă faceți mai mult un exercițiu de intensitate moderată? „Nu știm încă dacă exercițiile de intensitate moderată ar avea un efect similar asupra metaboliților. Dar participanții la studiu au început cu un exercițiu foarte ușor și cu fiecare minut intensitatea a crescut", spune dr. Gregory Lewis, autorul principal al studiului și un cardiolog la Spitalul General Massachusetts afiliat la Harvard.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy