Riscurile bronzatului, cancerul de piele și alte boli pe care le faci dacă stai prea mult la Soare

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Expunerea la soare poate provoca mai multe boli
Expunerea la soare poate provoca mai multe boli

Riscurile bronzatului sunt mai multe decât crezi. Cancerul de piele este doar unul dintre pericolele care te pândesc dacă îți expui prea mult timp pielea la soare. Pe lângă el sunt, însă, și alte pericole. Iată care: 

Poate să vi se pară extrem de relaxant să stați tolăniți pe un șezlong, la soare, toată vara. Dar asta vă poate afecta sănătatea pe termen lung, în mai multe moduri decât ați crede. De-a lungul anilor, prea mult timp petrecut în aer liber vă poate provoca, în afară de toate tipurile de cancer de piele, și apariția ridurilor, a mai multor feluri de pete pe piele și a orbirii.

Bronzul

Poate că vi se pare frumos un bronz intens și uniform, dar acea culoare aurie se datorează, de fapt, unei leziuni la nivelul stratului superior al pielii. Când organismul absoarbe razele ultraviolete (UV) ale soarelui, se accelerează îmbătrânirea pielii și crește riscul de apariție a cancerului de piele. Pentru a preveni deteriorarea, utilizați un agent de protecție solară „cu spectru larg" SPF de +50, care oferă cea mai mare protecție. Și, oricum, de câțiva ani deja nu mai e la modul bronzul, ci pielea albă ca marmura!

Arsurile solare de gradul I

Când vă „prăjiți" soarele puteți face două tipuri de arsuri: de grad I și de grad II. În cazul arsurilor de gradil I, pielea devine roșie, se simte fierbinte la atingere și poate să vă usture. Arsură de gradul I afectează numai stratul exterior al pielii. Pentru a ameliora durerea, luați aspirină sau ibuprofen.

Încercați comprese reci sau aplicați creme hidratante, din cele pentru arsuri sau aloe, pentru hidratare.

Arsurile solare de gradul II

O arsură solară de gradul II afectează straturil profunde ale pielii și terminațiile nervoase. Este mult mai dureroasă și este o leziune gravă, videcarea ei durând mult mai mult. Zona se înroșește și apar umflături. Dacă se formează blistere (bășici), nu le rupeți (spargeți). S-ar putea să se infecteze.

Aveți nevoie de tratament medical, așa că mergeți la dermatolog.

Ridurile

Razele soarelui vă pot face să arătați mai bătrân/bătrână decât sunteți în realitate. Razele ultraviolete dăunează fibrelor din piele numite elastină și colagen. Când se întâmplă acest lucru, pielea se înmoaie și se lasă.

Pete pe piele

Prea mult stat la soare cauzează, în unele zone ale pielii, apariția unor pete mai întunecate, în timp ce alte zone apar unele care sunt mai decolorate. E o pigmentare neuniformă (sau depigmentare). De asemenea, bronzatul excesiv poate produce schimbări permanente în vasele de sânge mici de la suprafața pielii, ceea ce duce la înroșirea anumitor zone.

Pistrui

Da, pistruii pot să apară și dacă nu v-ați născut cu ei. Expunerea la soare poate duce la apariția lor. Veți observa că sunt mai mulți în timpul verii, mai ales dacă aveți o piele deschisă la culoare sau aveți păr blond, șaten deschis sau roșu.

Melasma (masca de sarcină)

Aceasta produce apariția unor pete de culoare brună sau maronie pe obraji, nas, frunte și bărbie. Este frecvent întâlnită în rândul femeilor care sunt însărcinate, dar bărbații o pot face și ei. Poate să dispară după naștere, dar puteți, de asemenea, să o tratați cu creme de bază de prescripție medicală și cu produse fără prescripție medicală. Utilizați protecția solară în orice moment dacă aveți melasmă, deoarece lumina zilei o poate agrava.

Petele „de vârstă", de fapt lentiginele solare

Aceste zone de piele maro sau gri nu sunt cu adevărat cauzate de îmbătrânire, deși apar mai multe pe corp pe măsură ce îmbătrânim. Pot fi produse și de expunerea prelungită la soare. Apar adesea pe față, pe mâini, antebrațe, spate și pe piept.

Cremele de albire, azotul lichid, produsele Retin-A și tratamentele pe bază de peroxid de benzoil le pot face mai puțin evidente. Nu vă dăunează sănătății, dar consultați-vă medicul pentru a vă asigura că sunt niște pete banale și nu ceva mai grav, cum ar fi cancerul de piele.

Keratoză actinică (Keratoza solară)

Este o leziune precanceroasă, dar care poate fi vindecată! Aceste pete roz, roșii sau maronii sunt mici, rugoase, scuamoase sau solzoase. Le faci pentru că stai prea mult afară în timpul zilei. Ele apar de obicei pe cap, pe gât sau pe mâini, dar pot apărea și pe alte părți ale corpului. Consultați-vă medicul, deoarece dacă nu sunt tratate, uneori pot deveni carcinom cu celule scuamoase, un tip de cancer de piele.

Cheilita actinică (buzele fermierului)

Apare de obicei pe buza inferioară și este posibil să aveți zone care se exfoliază, sunt uscate, crăpate și umflate. Cheilita actinică este o formă de keratoză premalignă și este clar produsă de expunerea cronică la radiațiile solare. Linia ascuțită a marginii dintre buză și piele poate să dispară.

Verificați aceste leziuni cu medicul dumneavoastră. Se pot transforma în carcinom cu celule scuamoase, dacă nu sunt tratate.

Carcinomul cu celule scuamoase

Acest tip de cancer de piele poate să apară ca o umflătură roșie, fermă, o excrescență solzoasă care sângerează, sau are o crustă, sau vă dă o durere care nu trece. Cel mai des se întâmplă pe nas, pe frunte, pe urechi, pe buza inferioară, pe mâini și pe alte zone care au parte de o mai mare expunere la soare. Carcinomul cu celule scuamoase poate fi vindecat dacă este tratat din timp!

Boala Bowen

Boala Bowen sau diskeratoza cu evoluție malignă - este un tip de cancer de piele care se manifestă pe suprafața pielii. Medicul poate numi, de asemenea, carcinomul cu celule scuamoase "in situ". Arată ca niște pete roșii, care pot fi îngroșate și scuamoase. E des confundată cu exema.

Carcinom cu celule bazale

Aceasta este cea mai comună formă de cancer de piele și este cel mai ușor de tratat. Carcinomul bazocelular apare, în general, pe pielea expusă la soare și se răspândește lent. Tumorile pot lua mai multe forme, inclusiv o ridicătură albă sau o umflătură perlată, adesea cu vase de sânge vizibile, pe urechi, gât sau pe față.

O tumoare poate apărea, de asemenea, ca un fâșie plată, solzoasă, ca de culoarea cărnii, maro sau, mai rar, ca o cicatrice albă, ceroasă, pe piept sau pe picioare.

Melanomul

Deși reprezintă în general cam 5% din cancerele de piele, melanomul este, de fapt, vinovat de cele mai multe decese dintre toate aceste tipuri. De „vină" sunt melanocitele, celule care produc pigmentul pielii, care sunt localizate adânc în epiderm sau în alunițe. Semnele posibile includ o schimbare în felul în care arată o aluniță sau o zonă colorată. Melanomul poate afecta numai pielea sau se poate răspândi la organe și oase. Poate fi vindecat dacă primiți tratament din timp, în faze incipiente.

Cataractă

Aceasta este o zonă afecțiune a lentilei ochiului, o opacitate a cristalinului sau a capsulei lui. Nu doare, dar poate provoca o vedere încețoșată, orbire la lumină și vedere dublă. Puteți preveni apariția cataractei purtând o pălărie și ochelari de soare atunci când sunteți ziua, în aer liber.

Fugiți de soare

Cel mai bun mod de a evita arsurile solare, ridurile, cancerul de piele și alte daune este să nu stațai direct sub razele de soare, în special între orele 10.00 și 16.00, când razele solare sunt cele mai puternice.

Dacă trebuie să fiți în exterior, utilizați creme, sprayuri, soluții cu factor protecție solară mare și cu spectru larg, SPF +50 e cel mai bun. Apoi, purtați o pălărie din textile UPF (factor de protecție la textile) și ochelari de soare, și acoperiți-vă pielea cu îmbrăcăminte lejeră, arată experții de la WebMD.

Dacă observați modificări la o aluniță sau dacă observați o nouă excrescență sau vă doare o porțiune de piele și durerea nu trece, consultați urgent medicul dermatolog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel