Ruptura de placă plantară, ce este și cum se manifestă. Sebastian Dobrincu: Nu mai am lacrimi de vărsat. Am șuruburi

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ruptura de placa plantara. FOTO: Freepik @aaalll3110
ruptura de placa plantara. FOTO: Freepik @aaalll3110

Sebastian Dobrincu a fost eliminat de la Survivor, din cauza problemelor de sănătate. Ruptura de placă plantară, netratată corespunzător, poate duce la artrită.

Sebastian Dobrincu a fost cel de-al treilea Faimos care a părăsit emisiunea Survivor România. Acest lucru nu trebuia să se întâmple, însă problemele medicale nu i-au mai permis antreprenorului să continue traseul, alături de colegii săi de tabără. Această veste tristă a fost primită cu un mare regret atât de Sebastian, cât și de toți ceilalți colegi ai săi care sperau ca acesta să se recupereze și să fie apt pentru probe. 

”Sunt foarte emoționat. Reîncep o integrare socială. Acolo mâncam ca tribalii, cu toporul. Mi-am luat o salată în aeroport și am mâncat-o cu mâna, iar oamenii ceilalți cu tacâmuri”, a mărturisit Sebastian Dobrincu, potrivit ProTv, citat de SPECTACOLA.

Ce diagnostic a primit Sebastian Dobrincu

Chiar dacă încă nu a aflat care este diagnosticul concret, Sebastian Dobrincu spune că medicii din  România i-au spus că ar fi vorba despre o ruptură de placă plantară. 

1. -imagine fara descriere- (sebastian-dobrincu_36877500.png)

Sebastian Dobrincu, înainte de plecarea de la Survivor. FOTO: Captură video Facebook @Sebastian Dobrincu

”Diagnosticul urmează să îl aflăm după RMN. Abia ce l-am făcut. Ruptură de placă plantară. Am șuruburi. Nu mai am lacrimi de vărsat, am plâns în hotel în Dominicană. Am vrut să stau acolo să trăiesc experiența vieții.

Eu m-am urcat pe pilonul de lemn și am alunecat. M-am dus pe spate, am căzut, dar era o bucată de lemn și mi-am prins glezna acolo, iar când m-am întors...”, a mai spus Sebastian Dobrincu... citește mai departe pe SPECTACOLA.RO.

Vezi și: Anevrismul de aortă abdominală, ucigașul tăcut. Niculescu: Pacienții descoperă boala întâmplător. Netratat există riscul să se rupă. Duce la deces

Ruptura de placă plantară, cauze și simptome

Placa plantară este o structură fibro-cartilaginoasă dură, care atașează falanga proximală la capul metatarsian, trecând prin capsula articulației. Rolul important pe care în are este acela de a menține degetele de la picioare la locul lor, împiedicând luxarea acestora.

Cauza principală a rupturii de placă plantară este, de obicei, de o presiune anormal de mare asupra articulației metatarsofalangiene (MPJ) asociate, arată Foot & Ankle Institute.

Această presiune duce la tensiune și în cele din urmă la ruperea regiunii plăcii plantare, fapt ce are ca rezultat instabilitatea și durerea în articulație.

De asemenea, ruptura de placă plantară poate să apară și ca urmare :

- unor anomalii biomecanice, care includ primul metatarsian scurt sau înălțat sau al doilea metatarsian lung

- a existenței monturilor, care, la rândul lor, pun presiune pe placa plantară

- infiltrațiilor cu cortizon.

În ceea ce privește simptomatologia rupturii de placă plantară, aceasta include:

- schimbarea poziției , care apare treptat, pe măsură ce ruptura crește. De menționat, că în cazul în care deformarea progresează, cartilagiul din capsula articulată poate fi erodat, ceea ce duce la artrită, dar și la creșterea durerii;

- durere ascuțită, localizată sub capul metatarsului sau durere surdă, resimțită și când piciorul nu stă pe sol;

- tumefacție locală.

De asemenea, deteriorarea în continuare a plăcii plantare poate provoca dislocarea degetului de la picior în afara articulației, ceea ce duce la o corecție chirurgicală mai dificilă.

Ruptura de placă plantară, diagnostic și tratament

Diagnosticul se pune de către medicul ortoped, după un examen clinic. Medicul va testa integritatea ligamentului, ”testul lui Lachman”, dar poate cere și investigații suplimentare, cum ar fi cele de imagistică: radiografie sau RMN.

Acesta din urmă va arăta ligamentul plăcii plantare, dar și prezența unei efuziuni articulate, îngroșarea și rupturile parțiale sau complete ale plăcii plantare.

În funcție de gravitatea afecțiunii, pentru tratarea rupturii de placă plantare sunt disponibile metodele non-chirurgicale sau cele chirurgicale.

Tratamentele non-chirurgicale care pot fi utilizate pentru tratarea leziunilor plăcii plantare includ:

- odihna

- tratamentul cu gheață

- legarea degetului de un deget vecin și utilizarea căptușelii aocomodative pentru a descărca greutatea care este plasată pe articulația MPJ.

Se pot prescrie utilizarea de orteze, iar pentru remedierea simptomelor se pot administra medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, precum ibuprofenul.

Tratamentele chirurgicale includ:

- procedura hat-trick, care reașează osul metatarsian. Dispozitivul hat-trick permite repararea eficientă a plăcii plantare și realinierea degetului de la picior, dar permite și repararea ligamentului colateral.

- sistemul complet de reparare a plăcii plantare. Acesta este un dispozitiv unic pentru corectarea rupturii plăcii plantare și a luxației articulației metatarsiene și falangiene, mai arată Foot & Ancket Institute.

Ruptura de placă plantară, prevenție

Potrivit sursei menționate, este mult mai dificil de tratat această afecțiune dacă ajunge în faza cronică, motiv pentru care, în cazul în care identificați simptomele este indicat să vă prezentați la medicul specialist pentru a obține tratamentul adecvat situației.

Astfel, recomandarea specialiștilor este să utilizați dispozitive ortopedice, acolo unde este cazul, dar și încălțăminte potrivită, știut fiind faptul că unul dintre factorii de risc pentru apariția monturilor este dată de folosirea încălțămintei prea strâmte sau a statului prea mult pe tocuri, în cazul femeilor.

Vezi și: Dieta la modă, dar cu riscuri multiple. Nutriționist: Este o variantă extremă. Poate duce la moarte subită

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel