S-a dovedit științific, bogații trăiesc cu 3 ani mai mult decât săracii

Bogații nu trăiesc cu mult mai mult decât săracii, diferența dintre durata de viață a acestora fiind mai mică decât se știa până acum. O cercetare făcută la Universitatea din Copenhaga a arătat că diferența ar fi de numai aproximativ 3 ani, contrazicându-i pe oamenii de știință de la Harvard, care susțineau că diferența este de 6,5 ani în favoarea bogaților.

O lucrare din 2016 publicată în Jurnalul Asociației Medicale Americane, de către echipă de cercetare de la Universitatea Harvard reliefa că persoanele cu venituri mari din S.U.A. se pot aștepta să trăiască cu 6,5 ani mai mult la vârsta de 40 de ani decât persoanele cu venituri mici. Această cercetare a generat o dezbatere substanțială privind inegalitatea în domeniul sănătății în SUA.

Metoda existentă presupunea că săracii rămân săraci, iar bogații rămân bogați pentru tot restul vieții. În realitate, totuși, pe o perioadă de 10 ani, jumătate dintre cei mai săraci oameni se mută în grupuri cu venituri mai bune și, de asemenea, jumătate din bogați se îndreaptă spre clase cu venituri mai mici. Mortalitatea celor care se mută într-o clasă cu venit diferită este semnificativ diferită de cea a celor care se află în aceeași clasă.

Noile rezultate ale danezilor, publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), au plecat de la o modalitate mai realistă de a calcula speranța de viață pentru persoanele de la diferite niveluri ale societății, având în vedere că oamenii nu rămân neapărat săraci sau bogați, așa cum se presupunea în cercetările anterioare. Autorii din Danemarca au mers pe baza datelor oficiale privind venitul și mortalitatea întregii populații de femei și bărbați danezi, pe perioada 1983-2013, lucru care a redus la jumătate diferența speranței de viață la grupurile cu venituri mari. Astfel, diferența privind speranța de viață între bogați și săraci se dovedește a fi de numai aproximativ 3 ani, deși a crescut constant în ultimii 30 de ani.

Speranța de viață pentru un bărbat în vârstă de 40 de ani în grupurile cu venit superior este de 77,6 ani, comparativ cu 75,2 ani pentru un bărbat situat în grupuri cu venituri mai scăzute - o diferență de 2,4 ani. Pentru femei, diferența dintre grupurile este de 2,2 ani. Autorii danezi, folosind metoda lor, sugerează că diferența în S.U.A. este de trei ani mai degrabă decât de 6,5.

"Rezultatele noastre arată că inegalitatea privind speranța de viață este în mod semnificativ exagerată atunci când nu este vorba de contabilitatea mobilității. Acest rezultat este esențial nu numai pentru înțelegerea uneia dintre cele mai importante măsuri ale inegalității într-o societate, cât și pentru a afla cât timp se pot aștepta să trăiască diferite grupuri. Dar, prin măsurarea greșită a acestui tip de inegalitate, ajungem la concluzii înșelătoare cu privire la costurile și beneficiile programelor de sănătate publică ", a declarat profesorul Thustrup Kreiner, de la Universitatea din Copenhaga, după cum informează MedicalXpress.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel