Salata verde cu frunze roșii, efecte asupra tensiunii și inimii. Care sunt beneficiile acesteia

Monika Baciu |
Data publicării:
salata verde cu frunze rosii - FOTO: Freepick
salata verde cu frunze rosii - FOTO: Freepick

Salata cu frunze roșii are un conținut ridicat de vitamina C și ajută la funcționarea normală a organismului. 

Salata verde cu frunze roșii (Lactuca sativa) este o legumă cu frunze din familia margaretelor. Salata verde cu frunze roșii seamănă cu salata obișnuită, cu excepția vârfurilor sale, care au o nuanță roșie sau purpurie. În afară de adăugarea unei explozii de culoare la salată sau sandwich-ul preferat, această legumă oferă numeroase beneficii.

Bogată în nutrienți, dar săracă în calorii

Salata verde cu frunze roșii este bogată în nutrienți, ceea ce înseamnă că are o varietate de vitamine si minerale esențiale necesare funcționării organismului.

Trei căni (85 de grame) de frunze mărunțite oferă următoarele substanțe nutritive:

- Calorii: 11

- Proteine: 1 gram

- Grăsime: 0,2 grame

- Fibră: 1 gram

- Vitamina K: 149%

- Vitamina A: 127%

- Magneziu: 3%

- Mangan: 9%

- Acid folic: 8%

- Fier: 6%

- Vitamina C: 5%

- Potasiu: 5%

- Vitamina B6: 4%

- Tiamină: 4%

- Riboflavină: 4%

Profilul său nutrițional este similar cu alte legume cu frunze populare, salata verde și iceberg, deși există câteva diferențe notabile.

De exemplu, în comparație cu salata verde, salata verde cu frunze roșii oferă mai multă vitamina K, puțin mai mult fier și puțin mai puține calorii – în timp ce salata verde oferă mai multe fibre și vitaminele A și C.

Vezi și: Micul dejun, necesar pentru organism. Ce se întâmplă dacă sari peste această masă

Foarte hidratantă

Menţinerea unei hidratări adecvate este importantă pentru sănătatea ta generală. În timp ce apa potabilă joacă un rol semnificativ în menținerea hidratării, consumul de alimente bogate în apă, cum ar fi salată verde cu frunze roșii, poate ajuta, de asemenea.

Salata verde cu frunze roșii este 96% apă, ceea ce o face bună pentru hidratare. Conținutul său ridicat de apă poate ajuta, de asemenea, la reducerea senzației de foame și la promovarea plenitudinii.

Conținut ridicat de antioxidanți

Salata verde cu frunze roșii se mândrește cu o serie de antioxidanți, care vă protejează corpul de daunele cauzate de molecule instabile numite radicali liberi. Având prea mulți radicali liberi în corp poate crește probabilitatea de a dezvolta anumite boli.

Salata verde cu frunze roşii este deosebit de bogată în beta-carotenul antioxidant, care este un pigment carotenoid pe care corpul tău îl transformă în vitamina A. Consumul unor cantităţi adecvate de beta-caroten îţi poate susţine vederea şi reduce riscul de degenerescenta maculară, o afecţiune care poate duce la pierderea vederii.

Mai mult, salata verde cu frunze roșii își obține nuanțele roșiatic-violet de la antocianine, un grup de antioxidanți flavonoizi.

Dietele bogate în alimente bogate în antocianină pot lupta împotriva inflamației și sunt legate de îmbunătățirea factorilor de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi colesterolul rău. În plus, salata verde cu frunze roșii este o sursă bună de vitamina C, un alt antioxidant puternic. Alimentele bogate în această vitamină pot reduce riscul de boli de inimă şi anumite tipuri de cancer.

Vezi și: Untul de shea, beneficii și utilizări. Protejează pielea de radiații, eficient și la sinuzite

Mențin sănătatea inimii

În general, o dietă bogată în fructe și legume poate reduce riscul de boli de inimă. De exemplu, salata verde cu frunze roșii oferă 3% din doza zilnică recomandată de magneziu și 5% din doza zilnică recomandată potasiu în doar 3 cești (85 de grame) de frunze mărunțite - suficient pentru o salată de dimensiuni medii.

Potasiul și magneziul mențin bătăile inimii sănătoase și permit celulelor musculare ale inimii să se relaxeze.

Sursă importantă de vitamina A

Vitamina A este numele generic pentru un grup de compuși solubili în grăsimi implicați în menținerea sănătății imune, creșterea celulelor și sănătatea ochilor și vederea. Această vitamină este, de asemenea, esențială pentru dezvoltarea normală și funcția de multe organe vitale, inclusiv inimă, rinichi, și plămâni.

Salata verde cu frunze roşii este plină de vitamina A, asigurând 127% din doza zilnică recomandată în doar 3 căni (85 grame) de frunze mărunţite.

Vezi și: Energizante în loc de apă. Care sunt reacțiile și la ce trebuie să fie atenți cei care le consumă

Conținut ridicat de vitamina K

Salata verde cu frunze roşii este o sursă excelentă de vitamina K, oferind 149% din doza zilnică recomandată în 3 căni (85 grame) de frunze tocate. Vitamina K este crucială pentru coagularea sângelui. Fără ea, v-ar crește riscul de sângerare necontrolată.

În plus, această vitamină este importantă pentru creșterea și dezvoltarea oaselor. Aportul adecvat poate proteja împotriva osteoporozei şi fracturilor.

Îmbunătățește tensiunea arterială

Mulți oameni din întreaga lume au hipertensiune arterială, ceea ce face ca inima să lucreze mai mult și poate crește riscul de boli de inimă sau accident vascular cerebral.

Studii recente indică faptul că o dietă bogată în potasiu poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Potasiul, care se găsește în cantități adecvate în salata verde cu frunze roșii, pare să scadă tensiunea arterială prin diminuarea efectelor sodiului și ajutând la dilatarea vaselor de sânge.

Creșterea aportului de salată roșie în combinație cu alte alimente bogate în potasiu, cum ar fi avocado și fasolea, vă poate ajuta să vă mențineți tensiunea arterială într-un interval sănătos.

Vezi și: Prelevare multi-organ și multi-țesut la Spitalul Militar Carol Davila. Donatorul, o persoană de 80 de ani

Ajută în diete

Multe trăsături ale salatei cu frunze roșii îl fac un aliment prietenos cu pierderea în greutate. De exemplu, această legumă este extrem de săracă în calorii, dar destul de bogată în fibre, vă poate oferi senzația de plenitudine.

În plus, are un conținut ridicat de apă. Studiile arată că dietele bogate în alimente cu conținut scăzut de calorii, bogate în apă, cum ar fi legumele cu frunze, cum ar fi salata cu frunze roșii, pot promova în mod semnificativ pierderea în greutate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel