Salata verde cu frunze roșii, efecte asupra tensiunii și inimii. Care sunt beneficiile acesteia

Salata cu frunze roșii are un conținut ridicat de vitamina C și ajută la funcționarea normală a organismului.
Salata verde cu frunze roșii (Lactuca sativa) este o legumă cu frunze din familia margaretelor. Salata verde cu frunze roșii seamănă cu salata obișnuită, cu excepția vârfurilor sale, care au o nuanță roșie sau purpurie. În afară de adăugarea unei explozii de culoare la salată sau sandwich-ul preferat, această legumă oferă numeroase beneficii.
Bogată în nutrienți, dar săracă în calorii
Salata verde cu frunze roșii este bogată în nutrienți, ceea ce înseamnă că are o varietate de vitamine si minerale esențiale necesare funcționării organismului.
Trei căni (85 de grame) de frunze mărunțite oferă următoarele substanțe nutritive:
- Calorii: 11
- Proteine: 1 gram
- Grăsime: 0,2 grame
- Fibră: 1 gram
- Vitamina K: 149%
- Vitamina A: 127%
- Magneziu: 3%
- Mangan: 9%
- Acid folic: 8%
- Fier: 6%
- Vitamina C: 5%
- Potasiu: 5%
- Vitamina B6: 4%
- Tiamină: 4%
- Riboflavină: 4%
Profilul său nutrițional este similar cu alte legume cu frunze populare, salata verde și iceberg, deși există câteva diferențe notabile.
De exemplu, în comparație cu salata verde, salata verde cu frunze roșii oferă mai multă vitamina K, puțin mai mult fier și puțin mai puține calorii – în timp ce salata verde oferă mai multe fibre și vitaminele A și C.
Vezi și: Micul dejun, necesar pentru organism. Ce se întâmplă dacă sari peste această masă
Foarte hidratantă
Menţinerea unei hidratări adecvate este importantă pentru sănătatea ta generală. În timp ce apa potabilă joacă un rol semnificativ în menținerea hidratării, consumul de alimente bogate în apă, cum ar fi salată verde cu frunze roșii, poate ajuta, de asemenea.
Salata verde cu frunze roșii este 96% apă, ceea ce o face bună pentru hidratare. Conținutul său ridicat de apă poate ajuta, de asemenea, la reducerea senzației de foame și la promovarea plenitudinii.
Conținut ridicat de antioxidanți
Salata verde cu frunze roșii se mândrește cu o serie de antioxidanți, care vă protejează corpul de daunele cauzate de molecule instabile numite radicali liberi. Având prea mulți radicali liberi în corp poate crește probabilitatea de a dezvolta anumite boli.
Salata verde cu frunze roşii este deosebit de bogată în beta-carotenul antioxidant, care este un pigment carotenoid pe care corpul tău îl transformă în vitamina A. Consumul unor cantităţi adecvate de beta-caroten îţi poate susţine vederea şi reduce riscul de degenerescenta maculară, o afecţiune care poate duce la pierderea vederii.
Mai mult, salata verde cu frunze roșii își obține nuanțele roșiatic-violet de la antocianine, un grup de antioxidanți flavonoizi.
Dietele bogate în alimente bogate în antocianină pot lupta împotriva inflamației și sunt legate de îmbunătățirea factorilor de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi colesterolul rău. În plus, salata verde cu frunze roșii este o sursă bună de vitamina C, un alt antioxidant puternic. Alimentele bogate în această vitamină pot reduce riscul de boli de inimă şi anumite tipuri de cancer.
Vezi și: Untul de shea, beneficii și utilizări. Protejează pielea de radiații, eficient și la sinuzite
Mențin sănătatea inimii
În general, o dietă bogată în fructe și legume poate reduce riscul de boli de inimă. De exemplu, salata verde cu frunze roșii oferă 3% din doza zilnică recomandată de magneziu și 5% din doza zilnică recomandată potasiu în doar 3 cești (85 de grame) de frunze mărunțite - suficient pentru o salată de dimensiuni medii.
Potasiul și magneziul mențin bătăile inimii sănătoase și permit celulelor musculare ale inimii să se relaxeze.
Sursă importantă de vitamina A
Vitamina A este numele generic pentru un grup de compuși solubili în grăsimi implicați în menținerea sănătății imune, creșterea celulelor și sănătatea ochilor și vederea. Această vitamină este, de asemenea, esențială pentru dezvoltarea normală și funcția de multe organe vitale, inclusiv inimă, rinichi, și plămâni.
Salata verde cu frunze roşii este plină de vitamina A, asigurând 127% din doza zilnică recomandată în doar 3 căni (85 grame) de frunze mărunţite.
Vezi și: Energizante în loc de apă. Care sunt reacțiile și la ce trebuie să fie atenți cei care le consumă
Conținut ridicat de vitamina K
Salata verde cu frunze roşii este o sursă excelentă de vitamina K, oferind 149% din doza zilnică recomandată în 3 căni (85 grame) de frunze tocate. Vitamina K este crucială pentru coagularea sângelui. Fără ea, v-ar crește riscul de sângerare necontrolată.
În plus, această vitamină este importantă pentru creșterea și dezvoltarea oaselor. Aportul adecvat poate proteja împotriva osteoporozei şi fracturilor.
Îmbunătățește tensiunea arterială
Mulți oameni din întreaga lume au hipertensiune arterială, ceea ce face ca inima să lucreze mai mult și poate crește riscul de boli de inimă sau accident vascular cerebral.
Studii recente indică faptul că o dietă bogată în potasiu poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Potasiul, care se găsește în cantități adecvate în salata verde cu frunze roșii, pare să scadă tensiunea arterială prin diminuarea efectelor sodiului și ajutând la dilatarea vaselor de sânge.
Creșterea aportului de salată roșie în combinație cu alte alimente bogate în potasiu, cum ar fi avocado și fasolea, vă poate ajuta să vă mențineți tensiunea arterială într-un interval sănătos.
Ajută în diete
Multe trăsături ale salatei cu frunze roșii îl fac un aliment prietenos cu pierderea în greutate. De exemplu, această legumă este extrem de săracă în calorii, dar destul de bogată în fibre, vă poate oferi senzația de plenitudine.
În plus, are un conținut ridicat de apă. Studiile arată că dietele bogate în alimente cu conținut scăzut de calorii, bogate în apă, cum ar fi legumele cu frunze, cum ar fi salata cu frunze roșii, pot promova în mod semnificativ pierderea în greutate.
-
-
De ce să-ți pui coajă de banană pe față timp de 7 zile22.08.2025, 23:05
-
De ce a fost inventat vibratorul, de fapt. Ce boală trata22.08.2025, 20:42
-
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”22.08.2025, 20:06
-
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Cele mai savuroase sortimente de cafea și beneficiile lor. Cum alegi cafeua perfectă pentru tine
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Apa cu cuișoare, beneficii surprinzătoare pentru glicemie și ficat. Eugenolul, compusul care are efect antiinflamator
Această băutură îți reglează glicemia și curăță ficatul. Se consumă cu 30 de minute înainte de culcare.
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată. Își pierde proprietățile
Aceasta este singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată pentru că își pierde proprietățile.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.