Micul dejun, necesar pentru organism. Ce se întâmplă dacă sari peste această masă

Monika Baciu |
Data publicării:
micul dejun - FOTO: Freepick
micul dejun - FOTO: Freepick

Micul dejun este masa principală a zilei. Nutriționiștii ne sfătuiesc să nu sărim peste această masă, pentru că ne oferă nutrienții necesari pentru funcționarea organismului.

Micul dejun asigură o cantitate substanţială din necesarul zilnic indicat de vitamine esenţiale, minerale şi nutrienţi, precum fierul, calciul şi complexul de vitamine B.  

Să mănânci micul dejun sau să nu aceasta este adevărata întrebare. Sunt cei care nu-și pot începe ziua fără un castron de fulgi de ovăz sau o porție consistentă de ouă. Sunt alte persoane, însă, care nu pot mânca absolut nimic dimineața, arată Eat This.

Risc de îmbolnăviri

Potrivit Kristi King, un dietetician clinic senior la Texas Children's Hospital, a sări peste micul dejun s-a dovedit a avea un "risc mai mare de diabet zaharat de tip 2, risc mai mare de obezitate din cauza rezistenței la insulină și reglarea hormonilor, precum și risc crescut pentru atacuri de cord și hipertensiune arterială".

Vezi și: Untul de shea, beneficii și utilizări. Protejează pielea de radiații, eficient și la sinuzite

Îți privezi corpul de nutrienții necesari

Corpul este privat de nutrienții necesari pentru o bună funcționare atunci când sărim peste micul dejun. Persoanele care nu iau micul dejun pierd vitaminele cheie și alți nutrienți care se găsesc în alimentele obișnuite incluse în masă.

"Micul dejun este, de asemenea, un moment excelent pentru a obține substanțele nutritive atât de necesare în dieta ta, inclusiv fibrele și vitaminele care te energizează pe parcursul zilei. Deci, sărind peste micul dejun poate provoca daune organismului, contribuind la efectele pe termen lung asupra sănătății, ca rezultat” spune King.

Glicemia, dată peste cap

Faptul că nu consumați micul dejun vă poate afecta nivelul de zahăr din sânge. În plus, și funcțiile cognitive vor fi afectate. Adulții care au sărit peste micul dejun au consumat mai mulți carbohidrați, inclusiv zaharuri adăugate, grăsimi totale, inclusiv saturate și mai puține fibre decât persoanele care au mâncat prima masă a zilei.

Consumul mai multor grăsimi saturate decât se recomandă poate crește nivelul de colesterol din sânge, crescând riscul unei boli de inimă și accident vascular cerebral.

"Când glicemia scade, starea ta de spirit va fi afectată. Aceasta este o corelație cu scăderea glicemiei. Nivelul de energie va scădea, precum și funcția cognitivă", spune King.

Vezi și: Energizante în loc de apă. Care sunt reacțiile și la ce trebuie să fie atenți cei care le consumă

Alegeri nesănătoase

Specialiștii în nutriție arată că atunci când sărim peste micul dejun facem alegeri alimentare nesănătoase. Persoanele care au sărit peste micul dejun au fost mai susceptibile de a consuma gustări de calitate mai slabă.

 "A nu mânca micul dejun poate însemna, de asemenea, să faci alegeri foarte nesănătoase – gogoși – la ora 10:30, când îți dai seama brusc că ești înfometat. Chiar dacă nu ești un mare fan al micului dejun, trebuie să te hrănești pentru a putea funcționa bine.

Chiar dacă este doar un castron rapid de fulgi de ovăz, un smoothie de fructe de pădure sau un ou fiert tare, consumul micului dejun este, de asemenea, o modalitate bună de a vă încărca ziua cu nutrienți și de a menține nivelul zahărului din sânge stabil", explică antrenorul de fitness Kacy Duke.

Scade sistemul imunitar

Când sari peste micul dejun, imunitatea ta scade.

"Perioadele de post par să declanșeze deteriorarea celulelor, iar organismul trebuie să fie hrănit cu alimente în mod regulat pentru a menține un nivel sănătos de celule imune care luptă împotriva infecțiilor și pentru a îmbunătăți acțiunea celulelor luptătoare (celule T) din organism", explică Tehzeeb Lalani, nutriționist cu Scale Beyond Scale.

Vezi și: Prelevare multi-organ și multi-țesut la Spitalul Militar Carol Davila. Donatorul, o persoană de 80 de ani

Crește aciditatea din stomac

A nu mânca micul dejun poate provoca crize crescute de aciditate. Arsurile la stomac ocazionale sunt frecvente și nu au motive de alarmă. Cei mai mulți oameni pot gestiona disconfortul de arsuri la stomac pe cont propriu cu modificări ale stilului de viață.

"Organismul este mecanizat pentru a elibera acid în stomac pentru digestie atunci când organismul se simte înfometat și are nevoie de combustibil", spune Lalani.

Durere de cap

Lipsa de combustibil, cum ar fi glucoza la creier va duce la o scădere a funcționării celulelor creierului, motiv pentru care este posibil să apară dureri de cap și amețeli atunci când nu ați mâncat.

Avantajele de a nu servi micul dejun

Specialiștii susțin că a nu mânca micul dejun poate fi și un lucru benefic. Sărind peste micul dejun este o parte obișnuită a multor metode de post intermitent.

Aceasta include metoda 16/8, care constă într-un post de 16 ore peste noapte, urmată de o fereastră de mâncare de 8 ore. Această fereastră variază de obicei de la prânz până la cină, ceea ce înseamnă că săriți peste micul dejun în fiecare zi. Postul intermitent s-a dovedit eficient în a reduce aportul de calorii, accelerarea pierderii în greutate, arată Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel