Salutul, formă de politețe, dar și doză de sănătate. Habar n-aveai că un simplu salut poate schimba starea de spirit

Monika Baciu |
Data publicării:
salutul - FOTO: Freepik@ASDFpik
salutul - FOTO: Freepik@ASDFpik

Salutul este o formă de politețe, dar poate avea și beneficii asupra sănătății noastre. Cum ne ajută când dăm ”Bună ziua”, ”Bună” sau orice altă formă de salut.

Salutul v-ar putea îmbunătăți sănătatea. Creșterea conexiunilor sociale poate reduce tensiunea arterială, scade nivelul hormonilor de stres și îmbunătățește răspunsul imunitar.

Cum ar fi dacă simplul fapt de a spune ”bună ziua” v-ar putea îmbunătăți sănătatea? Nu este chiar atât de simplu, dar există dovezi solide că sporirea conexiunilor sociale afectează în mod pozitiv sănătatea noastră - reducând tensiunea arterială, scăzând nivelul hormonilor de stres și îmbunătățind răspunsul imunitar. Pe de altă parte, izolarea socială a fost asociată cu o sănătate mintală precară în toate etapele vieții.

Înveselește ziua cuiva

Este un lucru frumos ca cineva să te întâmpine cu căldură și să te scoată din gândurile tale singuratice și pierdute. Îți amintește de legătura ta cu oamenii și locurile din jurul tău și îți reafirmă în subconștient că nu ești singur. Valoarea salutului și a recunoașterii celuilalt este din ce în ce mai vitală pe măsură ce tindem spre o viață de burlac și o utilizare sporită a tehnologiei.

Unii susțin că forumurile de socializare online ajută la combaterea singurătății, însă cercetările sugerează că înlocuirea legăturilor reale cu cele virtuale agravează problema.

Este gratuit

Uneori, problemele lumii pot părea insurmontabile. Ai impresia că ai nevoie de energie nelimitată pentru a face față provocărilor zilnice. Dar cel mai bun remediu pentru singurătate este un zâmbet, o îmbrățișare sau chiar un simplu salut. Oferirea unei conexiuni umane autentice este un dar prețios - ce poți face mai mult pentru cineva decât să îi arăți că îți pasă, potrivit The Positive Psychology People.

Ne conectează cu ceilalți

Suntem ființe sociale (da, chiar și noi, introvertiții), care ne dezvoltăm având experiențe și relații pozitive cu alte persoane. Așadar, atunci când îi recunoaștem pe ceilalți, avem o conexiune cu ei, chiar dacă spunem doar ”Bună”.

Acest lucru poate face minuni pentru stima de sine și sănătatea mentală a cuiva. Centrul pentru cercetare și educație în domeniul compasiunii și altruismului de la Stanford spune că legăturile sociale nu sunt vitale doar pentru sănătatea noastră fizică, ci sunt esențiale și pentru îmbunătățirea sănătății noastre mentale și emoționale.

Site-ul web al centrului explică faptul că ”persoanele care se simt mai conectate cu ceilalți au niveluri mai scăzute de anxietate și depresie” și adaugă că studiile arată că oamenii au o stimă de sine mai mare, un sistem imunitar mai puternic și chiar o viață mai lungă atunci când se simt conectați cu ceilalți, potrivit Huffington Post. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel