De ce să nu mai mănânci mărul cu tot cu semințe. Greșeala care te otrăvește cu cianură

Ce se întâmplă când mănânci mărul, cu tot cu semințe. Detaliul care te va face să nu mai mânânci niciodată semințele merelor.
Merele sunt considerate adesea o gustare sănătoasă, plină de antioxidanți și fibre alimentare benefice pentru sănătate.
Totuși, există o parte a acestor fructe pe care ar trebui să o evităm cu mare atenție: semințele. De ce?
Ei bine, conform mai multor studii, semințele de măr conțin o substanță chimică care poate fi extrem de toxică pentru organismul uman.
Principalul motiv de îngrijorare este prezența unei cantități mici de amigdalină în semințele de măr.
Mai exact, amigdalina este un compus care, atunci când este eliberat prin zdrobirea sau mestecarea semințelor, poate genera cianură de hidrogen în stomac.
Cianura este cunoscută drept una dintre cele mai letale otrăvuri, cu o lungă istorie în sinuciderile în masă și războaiele chimice, notează Times Of India. Cianura este cunoscută pentru efectul său toxic puternic asupra organismului, perturbând livrarea oxigenului la celule și putând duce la simptome precum dureri de cap, amețeli sau, în cazuri extreme, chiar la deces.
Potrivit Britannica, semințele de măr și semințele plantelor înrudite, precum perele și cireșele conțin amigdalină, acest glicozid cianogenic compus din cianură și zahăr. Atunci când este metabolizată în sistemul digestiv, această substanță chimică se degradează în cianură de hidrogen (HCN) foarte otrăvitoare. O doză letală de HCN poate ucide în câteva minute.
Studiile arată că, deși este puțin probabil să experimentăm efecte dăunătoare din cauza înghițirii accidentale a câtorva semințe, ingerarea unor cantități mari de semințe zdrobite ar putea cauza otrăvire cu cianură.
De exemplu, este estimat că ar fi nevoie de aproximativ 83 - 500 de semințe pentru a provoca otrăvire acută cu cianură, în funcție de sortimentul de măr și de condiția semințelor, potrivit Medical News Today.
În plus, nu doar merele sunt incriminate pentru asta. Și alte fructe precum perele, cireșele și caisele conțin aceeași substanță toxică în semințele lor. Totuși, reține că partea comestibilă acestor fructe este sigură pentru consum.
Un alt aspect important este că sucul de mere poate conține cantități mici de cianură dacă include semințe zdrobite, dar acest risc poate di redus semnificativ prin pasteurizare, un proces care vaporizează cianura din alimente.
Deși, deși merele sunt o alegere sănătoasă pentru dietă, este esențial să evităm consumul semințelor pentru a preveni riscuri inutile pentru sănătate. În special, este recomandat să se îndepărteze semințele înainte de a oferi mere copiilor sau animalelor de companie, pentru a evita orice potențială problemă de sănătate.
În cazul în care se produce ingestia unor cantități mari de semințe de măr sau dacă apar simptome neobișnuite după consum, este recomandat să se solicite ajutor medical imediat.
Simptomele intoxicației cu cianură pot varia de la ușoare și moderate, până la severe și pot include:
- dilatarea pupilelor
- dureri de cap
- amețeli
- confuzie
- greață
- dificultăți de respirație
- oboseală extremă
- durere abdominală.
Simptomele severe includ:
- somnolență sau leșin
- tensiune arterială scăzută
- convulsii
- comă
- moarte.
Un studiu din 2015 a constatat că aceste soiuri de mere conțineau cea mai mare cantitate de amigdalină:
- Golden Delicious
- Red Delicious
- Royal Gala
Soiuri precum Braeburn și Egremont Russet aveau cele mai mici cantități, dar riscul nu era exclus.
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Trucul simplu care te scoate din stres, anxietate și atac de panică: respiră... din burtă. Fă asta de 3 ori!
De ce să pui o picătură de ulei de măsline pe oalele de inox, aragaz și hotă. Te vei îndrăgosti de acest truc!
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Nu o să crezi ce pot face vârstnicii cu un simplu telefon! Un truc banal le schimbă viața
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Apasă acest punct de pe mână dacă vrei să scapi de durerea de cap. Trece în câteva minute
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.